Din oras

Investitor neamt: Clujul face greseli pe care orasele din Germania le faceau acum 30-40 de ani

Mutarea interesului clujenilor de la activitatile din centrul orasului spre mall-urile de la periferie este un fenomen nefast care i-a afectat si pe occidentali in urma cu decenii, a afirmat Ludger Thol, administratorul Lupp Projekt Transilvania si presedintele Asociatiei Clubul Oamenilor de Afaceri de Limba Germană din Transilvania de Nord.

Cu o romana aproape impecabila, Ludger Thol a povestit in fata cortului Festivalului de Toamna a Economiei Germane cum a ajuns sa fie entuziasmat de Cluj. Cu rigoarea specific nemteasca, omul de afaceri a marturisit pentru Ziar de Cluj cum a ajuns sa dea Karlsbadul pe Cluj, cum s-a schimbat orasul sub ochii sai, cum a trecut de criza fara nici o concediere si cum sunt vazuti emigrantii romani in Germania.

Cum ati ajuns la Cluj?

Eu sunt la Cluj de 10 ani. Am ajuns aici cu firma. Am avut un client care a facut o investitie mare la Cluj, o hala de productie si am lucrat intr-o firma de constructii. Asta a fost in 2003. Am venit aici pentru ca firma pentru care am construit hala de productie voia sa se dezvolte aici. Eu nu am ales Clujul, dar il iubesc. Am venit din Karlsbad. Pentru mine nu a fost o problema sa ma adaptez la Cluj. Mi-a fost clar ca daca vin in alta tara, eu sunt oaspete si trebuie sa accept situatia care exista in aceasta tara. De aceea, nu am fost socat de nimic. Mi-a placut la Cluj din primul minut. Lucrez, locuiesc aici, atunci accept tot ce e aici, imi place si muzica si tot.

Cum ati invatat limba romana?

Am invatat la o scoala de limbi straine din Germania, inainte sa vin aici. A fost un curs intensiv de doua saptamani si, cand am ajuns in Romania, am invatat limba romana cu o studenta pe care am gasit-o la universitate.

Cum au reactionat prietenii cand le-ati spus ca va mutati aici?

Prietenii din Germania au spus ca nu sunt normal ca vin aici. Pentru ca, din pacate, Romania nu are in Germania o imagine foarte buna. Nu stiu de ce, pentru ca Romania este o tara frumoasa, cu oameni deschisi si amabili. Nimeni nu a inteles de ce am ales Romania in locul Germaniei. Eu fac totul pentru ca imaginea Romaniei sa fie mai buna. M-au vizitat prietenii de acolo si, de fiecare data, sunt surprinsi ca in Romania si la Cluj nu e atat de rau cum se crede acolo.

Eu sunt imigrant in Romania. Dupa jumatate de an de la venirea la Cluj, a trebuit sa ma inregistrez aici. Am mers la biroul acela si am gasit o coada foarte lunga. M-am ingrozit, ma gandeam ca trebuie sa astept o zi sau macar 6 ore. Am fost surprins si curios, asa ca am verificat de ce coada e atat de mare. Am gasit doua usi in cladire: una pentru romanii care merg in strainatate si usa pentru straini care vin in Romania. Eu eram singurul care venea in Romania.

Cum sunt vazuti romanii care merg sa munceasca in Germania?

Sunt cautati. Firmele din Germania apreciaza mult felul in care romanii lucreaza acolo. Este si o statistica: romanii din Germania nu se imbolnavesc atat de des ca germanii.

Cum v-a afectat criza?

Din noroc, pentru ca firma mea nu avea planuri si viziune pentru cateva luni, ci pentru urmatorii ani, in acest fel, nu a trebuit sa dau afara oameni. Am avut suficient de lucru, pentru ca firma mea este o firma de proiectare si construire de hale, uzine, cladiri industriale, dar preponderent pentru firme din Germania. Criza din Romania nu m-a afectat atat de tare, pentru ca in Germania economia merge foarte bine si acum. Sunt foarte multumit si  in general in Romania, datorita investitorilor din Germania criza nu este atat de puternica.

Cum sunt angajatii dvs.?

Sunt educati, am gasit foarte usor aici angajati calificati, si ingineri, si traducator si contabila. Nu a fost nicio problema sa ii gasesc. 90% din angajatii mei sunt in firma de mai mult de 5 ani. Parerea mea este ca daca intr-o perioada in care lucrul merge foarte bine angajatii mei ma ajuta sa primesc un rezultat bun si un profit, eu tin la ei si in perioade in care nu e atat de bine. Daca cineva m-a ajutat sa fac profit, eu sunt responsabil pentru ei si atunci cand afacerea nu merge prea grozav. Sunt un pic exotic in aceasta parere.

Cum s-a schimbat Clujul in anii acestia?

Eu cred ca s-a schimbat si in bine, si in rau. S-a schimbat in rau pentru ca Clujul face aceeasi greseala pe care orasele din Germania le-au facut in urma cu 30-40 de ani. De exemplu, cand am ajuns, in 2003, aici, in Piata Unirii si in jur au fost mai multe baruri, restaurante si magazine. Si Sora Shopping Center era plin de viata, iar  acum magazinele s-au inchis. Mall-urile, Polus Center si Iulius Mall au atras toata puterea de cumparare si asta ma doare un pic, pentru ca multe magazine mici au trebuit sa inchida din cauza acestor magazine foarte mari, internationale, la periferia orasului.

Alte schimbari au fost bune. Strazile arata mai bine decat acum 10 ani, aeroportul e mai confortabil. Pentru mine a fost o aventura, pentru ca in ultimii 10 ani s-au schimbat foarte multe in Cluj. Cand am ajuns prin 2003-2004 a fost un pic exotic. De exemplu, cand am ajuns la aeroport, personalul de la vama m-a cunoscut si m-a salutat, a fost mai personal. Acum, aeroportul este mai mare, mai multe firme din Germania sunt aici, este mai anonim, nu mai e asa un eveniment cand vine un investitor. Este o alta perioada. Pentru Cluj este foarte bine daca se dezvolta mai mult si devine mai mare.

Credeti ca turismul s-a dezvoltat suficient?

Dupa parerea mea, e pacat ca vin asa putini turisti la Cluj. E un oras foarte atractiv, cu cladiri interesante si oferta de cultura e foarte mare. Clujul are doua teatre: cel Maghiar, Teatrul National, opera, muzee. E un oras seducator.

Cum s-a nascut Festivalul de Toamna a Economiei Germane?

Scopul nu este sa facem afaceri, ci, in primul rand, sa facem ceva pentru imaginea firmelor din Germania si sa intram in legatura cu publicul universitar, cu studentii. Vrem sa aratam ca suntem prezenti aici si cream multe locuri de munca. Numai membrii clubului nostru au adus aproximativ 2.500 de locuri de munca si asta e in crestere. In acest an au venit mai multe firme cum ar fi Bosch sau Karl Heinz Dietrich GmbH & Co – Internationale Spedition. Anul trecut a fost prima editie si a avut un succes atat de mare, atat la public, cat si la presa, incat am decis sa il organizam in fiecare an. Eu sunt foarte multumit si ma gandesc sa facem eforturi mai mari pentru asta. Combinatia asta, economie si distractie se potrivesc foarte bine. Romanilor le plac lucrurile specifice Germaniei. Cred ca e un motiv pentru care acest festival e atat de sustinut de clujeni si autoritati. Ne-am simtit foarte bine primiti.

Aveti planuri sa plecati din Cluj?

Orice se poate, nu se stie niciodata. Imi place viata aici, imi place sa muncesc aici. In firma mea sunt alt om decat in Germania si, de aceea, va fi greu sa ma intorc acolo.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *