Sanatate

Intoxicatii cu medicamente

Intoxicatia medicamentoasa este imbolnavirea organismului cauzata de medicamente luate in cantitate mai mare decat cea prescrisa de medic. Ea reprezinta o cauza relativ frecventa de mortalitate, care afecteaza toate varstele.

In functie de modul de producere, intoxicatiile medicamentoase se clasifica in intoxicatii accidentale (90 %) si voluntare (10 %). Cele mai multe toxice patrund in organism pe cale digestiva (80 %), urmate fiind de patrunderea prin piele (6-7 %), prin respiratie si la nivelul ochilor (5-6 % fiecare).

Din punctul de vedere al substantei care produce intoxicatia, aceasta se poate incadra in urmatoarele categorii medicamentoase (cu smptomatologia si tratamentul specific):

1. Benzodiazepine: Diazepam, Oxazepam, Nitrazepam, Midazolam, Clordiazepoxid, Medazepam, Clorazepat etc. Semne: somnolenta, vedere dubla, vorbire dificila, iar daca doza inghitita a fost mare, coma. Tratament specific: administrare de Flumazenil 0,3 mg intravenos, repetata la 3-5 minute, fara a depasi in total 2 mg (1 fiola: 0,5 mg).

2. Barbiturice: Ciclobarbital, Fenobarbital, Amobarbital etc. Manifestari: tulburari de vorbire, cefalee, ameteli, iar in cazurile grave, coma de profunzime variabila. Pupila initial este mica (mioza), iar ulterior devine mare (midriaza). Pot aparea depresie respiratorie, hipertensiune arteriala, tahicardie, hipotermie si flictene in punctele de presiune. Tratamentul specific: stimularea diurezei (in cazul fenobarbitalului) prin medicamente cu efect diuretic (Furosemid 3 x 1 fiola/zi intravenos). Carcaterul mai prelungit al comei si posibilitatea aparitiei insuficientei respiratorii poate solicita ventilatia mecanica a bolnavului pana la metabolizarea completa a barbituricelor.

3. Antidepresive: Imipramina, Clopiramin, Amitriptilina, Maprotilin, Doxepin, Litiu etc. Manifestari: tulburari cardiovasculare (puls 120/minut, hipotensiune, tulburari de ritm cardiac, stop cardiac), depresie respiratorie, hipotermie, dezorientare, convulsii. Totodata pot aparea midriaza, tulburari de vedere, retentie de urina, constipatie, uscarea tegumentelor. Dozele mari duc la coma. Tratamentul specific urmareste prevenirea semnelor grave. Acidoza metabolica se combate prin administrarea in perfuzie de bicarbonate de sodiu. Tulburarile de  ritm cardiac se trateaza cu Feniton sau Xilina intravenous. Convulsiile se trateaza cu Diazepam intravenous sau cu barbiturice. Insuficienta respiratorie necesita ventilatie mecanica.

4. Neuroleptice: Clorpromazina, Levomeprozina, Promazina, Tioridazin, Haloperidol, Droperiodol etc. Manifestari: tulburari cardiovasculare, neurologice (de vorbire, convulsii, coma), de vedere, hipersalivatie, retentie de urina. Tratamentul specific: similar intoxicatiei cu benzodiazepine. Nu are antidote specific.

5. Betablocante: Propranolol, Oxprenolol, Timolol, Atenolol, Labetalol. Manifestari: semne cardiace (hipotensiune arteriala, bradicardia, tulburari de conducere intracardiaca), depresie respiratorie, midriaza, spasmul bronsic si coma.Tratamentul specific: in cazul suspiciunii unei intoxicatii la care frecventa cardiaca este sub 60/minut, se administreaza, dupa montarea unei perfuzii, 0,5-1 g Atropina intravenos, repetata inca o data la 3-5 minute, daca frecventa cardiaca creste. In absenta oricarui raspuns cardiac, se administreaza 1-3 mg Glucagon intravenos si se continua cu 1-3 mg/ora. Daca acesta nu este disponibil sau nu are efect, se administreaza Izoprenalina 0,5 mg/ora in perfuzie sau Adrenalina 1 mg/ora, crescand pana la 10 mg/ora (daca nu creste frecventa cardiaca. Daca nici acestea nu sunt eficiente, este indicata montarea unui stimulator cardiac intern (pacemaker). Acest tip de intoxicatie se trateaza numai in clinicile de terapie intensiva.

6. Salicilati: Acidul acetilsalicilic (Aspirina). Semne: cresterea frecventei respiratiei, greturi, dureri abdominale, varsaturi cu sange, cefalee, ameteli, tulburari de constienta, care pot merge pana la coma, tahicardie, hipertermie, deshitratare, transpiratii. Tratamentul specific necesita hidratarea rapid ape cale intravenoasa (perfuzie cu ser fiziologic sau solutie Ringer) precum si cu glucoza (previne aparitia hipoglicemiei). Pentru combaterea acidozei, se va administra bicarbonat de sodiu. Hipocalcemia se va corecta administrand calciu gluconic (5-10 ml intravenous). Daca apar convulsii, se va administra Diazepam sau barbiturice. In situatii grave este necesara eliminarea salicitatilor prin utilizarea rinichiului artificial (hemodializa).

7. Paracetamol. Intoxicatia cu acest medicament se manifesta prin afectarea ficatului si a miocardului. Initial apar greturi, varsaturi, lipsa poftei de mancare, apoi icterul, sangerarile, agitatie, confuzie si, in final, coma cu moartea posibila in 2-3 saptamani. Tratamentul specific este reprezentat de antidotul numit N-acetilcisteina, administrate pe cale bucala, daca bolnavul este constient, initial 140 mg/kg greutate corporala, apoi 70 mg/kg corp, timp de trei zile. Daca bolnavul nu poate inghiti, se poate administra si pe cale intravenoasa. Ca purgativ, se recomanda utilizarea sulfatului de sodiu. Tratamentul general urmareste protejarea ficatului si a stomacului si prevenirea complicatiilor cerebrale. In starile grave, este necesara utilizarea rinichiului artificial pentru hemodializa.

Avertizare! Grija de a nu lasa la indemana copiilor sau persoanelor al caror discernamant poate fi temporar sau definitiv afectat a oricaror medicamente va poate feri de situatii neplacute sau chiar tragice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *