Din oras

Internet cafe-urile nu au murit. Studențimea clujeană merge la internet în oraș, ca în anii ’90. Obiceiul a fost preluat și de vârstnici

În perioada 1990-2000 erau pe val internet cafe-urile, dar cum stau lucrurile la ora actuală în Cluj? Sunt pline sălile de internet, mai chiulesc elevii de la școală pentru a juca jocuri în rețea?

V-ați aștepta să mai fie la modă sălile de internet din oraș? Multe afaceri de acest tip au fost ”înghițite” de marii retaileri care oferă clujenilor servicii de internet la prețuri accesibile. Și telefoanele inteligente au făcut ca multe internet cafe-uri să rămână doar o amintire de povestit copiilor: cum mergea tata în oraș la 17 ani să joace fotbal în rețea cu prietenii. 

De la câteva zeci, poate chiar sute de internet cafe-uri din perioada de glorie, acum mai există cel puțin două internet cafe-uri sau cluburi de internet în centrul urbei care nu au pus lacăt pe ușă. Deși ne-am aștepta să fie mai mult goale, aceste localuri sunt asaltate de studenți și de pensionari cu chef de vorbă. Au chiar și clienți fideli. 

”Avem un număr de până în 10 clienți fideli, să zic așa. Vin studenții de la cămine. Sunt interesați de jocuri, în general. Avem și pachete în care reducem prețul: 3 ore cu 10 lei, 15 lei/6 ore și avem pachete de full night, de la 11 seara la 8 dimineața. Nu e cafenea, doar internet. Studenții pot să-și comande sau să vină cu produse. Afacerea e încă profitabilă”, a declarat un reprezentant al UltraNet Cafe, localul situat pe strada Piezișă, în inima căminelor studențești. 

Într-o altă zonă centrală, pe strada Eroilor își desfășoară activitatea și Citadel Gaming Club, care are clienți diverși: de la elevi și studenți până la pensionari de 70 de ani. Tinerii vin pentru jocuri, la fel ca la UltraNet, iar vârstnicii caută socializare. Localul nu e cafenea, deși se poate bea cafea de la aparat. Sunt axați pe internet, practic vând ”timp online”. Clujenii profită de ofertă și le trec pragul zeci de gameri pe zi. 

”Teoretic vorbind, avem un aparat de cafea să facem cafele și da, pentru jocuri, inclusiv internet, loc de imprimare. Suntem de aproximativ 8-10 ani. Nu vă pot spune eu cât de profitabil e, că nu-s patronul, dar zilnic trec pe aici peste 50 de persoane. Majoritatea vin pentru jocuri. Vin de la 14 până la 50-60 de ani, inclusiv persoane de 70 de ani. Acelea vin mai mult pentru socializare. Majoritatea lumii vine de la cât se deschide. Dimineața până pe la 5-6 și noaptea iar este lume; în week-end noaptea mai mult. Ora este 4 lei și noaptea de la ora 11 e 15 lei până la 7 dimineața. Recent, acum o lună s-a mai deschi una, undeva pe Victor Babeș” ne-a spus Vlad, un angajat Citadel Gaming Club.

Clujul de altădată, înțesat de internet-cafe-uri cu tineri în blugi, reînvie în anumite localuri din oraș și contrar unor speculații, afacerea încă e profitabilă. 

 

 

 

 

Sursa foto citadelgaming: clujlife.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *