Anchete

Inter Cars, Punctual Comimpex, Mol Retail, Frieslandcampina, Fujikura, Energobit, Unix Auto, Impresa Pizzarotti, Eckerle si ARL fac businessuri de sute de milioane si declara profit de cumparat seminte prajite!

Ziar de Cluj v-a prezentat recent AICI o lista cu 150 de firme clujene care au cifre de afaceri anuale foarte mari, dar care, in mod suspect, au profituri declarate jenante, care insulta inteligenta oricarui om ce le analizeaza. Articolul a suscitat un viu interes. V-am promis ca vom analiza in parte FIECARE firma, in transe de cate 10, ca sa nu plictisim. Este timpul sa dam jos perdeaua de fum care incojoara acest subiect, aceste firme, dintre care cele mai multe pozeaza in nestemate ale business-ului clujean. In ceea ce priveste acest top 150, discutam de companii care au un istoric larg de anuntare a unui profit mic, nu cele care au doar pe 2016 profit mic. 

Clujul a devenit casa unor companii care se comporta foarte straniu din punct de vedere fiscal. De exemplu, strainii care fac „afaceri” la Cluj. Exista o categorie foarte numeroasa de olandezi, nemti, italieni, spanioli, unguri sau francezi care efectiv, prin afacerile lor, storc Clujul de profit si si-l transfera ca plusvaloare afara. 

Facand o medie a procentului de profit pe care aceste 150 de firme il declara (ea iese 0,93 la suta!) am ajuns la concluzia ca Clujul este pur si simplu batjocorit de aceste companii. Am adunat sumele din cifrele de afaceri ale celor 150 de companii din topul nostru inedit de trist si am ametit: aceste 150 de firme au impreuna o cifra de afaceri cumulata de 9.136.992.660, adica 2 MILIARDE DE EURO! Daca, facand o proiectie, procentul de profit ar creste de la media de 0,93% la 10 la suta, cat ar fi MINIMUM de bun simt, Clujul ar fi mai bogat cu multe zeci de milioane de euro. 

Sunt companii foarte mari la Cluj care au cifre de afaceri ametitoare si care traiesc pe pierderi sau pe profituri de 4000 de euro ani de zile. De ce aceste firme nu sunt luate la purecat de catre institutiile statului?

Sa intram asadar putin mai jos in subiect.

 

1. INTER CARS ROMANIA – margine de profit 1,8 la suta

Inter Cars Romania SRL este una dintre cele mai puternice companii din Cluj-Napoca, subsidiara firmei-mama din Polonia. A fost înființată în anul 1990 de către Krzysztof Oleksowicz, Piotr Oleksowicz și Andrzej Oliszewski, care au stabilit prima facilitate de distribuție pentru piese de schimb și accesorii auto. Fiidnca cu asta se ocupa firma, care la nivel european este LIDER in domeniu.

La Cluj, ea este condusa de Marius Mujdei.

1

Marius Mujdei, CEO Inter Cars

 

Domnul Mujdei este un personaj complex. Pe langa ca duce in spate destinele unei companii de peste 110 milioane de euro, dumnealui canta intr-o trupa de death metal, ceva cam infricosator, dar foarte apreciat de fanii genului.

In videoclipul de mai jos, il puteti auzi cum… canta in timpul unui recent concert (cel de la microfon):

Lasand la o parte placerile personale, domnul Mujdei este si un talentat CEO. In ultimii ani, Inter Cars a explodat in Romania din 2012 pana recent cvadruplandu-si cifra de afaceri. De-a lungul a 8 ani insa, Inter Cars si-a batut joc de Statul Roman, marcand pierderi inexplicabile si suspecte. Profitul pe care il vedeti in 2015 (asteptam cu interes 2016) se datoreaza unei coliziuni frontale cu o institutie a statului, moment in care s-a albit si o parte destul de infima din profit.

Surse din piata ne-au declarat ca Inter Cars si Mujdei isi bat joc pur si simplu pe acest subiect declarand 1,8 % profit din cifra de afaceri. In curand, daca reusim sa punem mana pe documente, o sa va aratam si ce a vrut respectiva institutie de la Inter Cars in momentul controlului.

Desi Inter Cars are o greata mica fata de Romania sa isi declare profiturile, asta nu impiedica societatea si pe Marius Mujdei sa se comporte ca firmele de medicamente si sa isi spaguiasca partenerii care cumpara de la ei. Inter Cars lucreaza B2B.

Daca esti un patron de firma de piese auto si iei numai de la Inter Cars sa zicem de o valoare de 720 000 de lei, pac!, primesti „cadou” o excursie in SUA.

Pentru asemenea „promotii”, Inter Cars gaseste mereu resurse.

 

2. PUNCTUAL COMIMPEX – margine de profit 1,07 la suta

 

Vasile Muresan, patronul unic al Punctual Comimpex, care in februarie anul acesta a implinit 62 de ani, este un tip greu de gasit. Noi va prezentam totusi o poza cu fiul sau, Adrian, in varsta de 34 de ani. O sa intelegeti de ce e important sa vi-l prezentam si pe el.

Vasile Muresan si-a construit o reputatie buna de om de afaceri discret. Are un business greu, dar fascinant de cash flow.

Este cel mai mare distribuitor de tigari din regiunea Transilvaniei, dar si in primii 6 distribuitori la nivel national din punct de vedere al marimii business-ului. Tigarile reprezinta 99% din total business, restul insemnand cafea si cartele de telefon. Au contracte cu Orange si Vodafone, iar pe partea de cafea colaboreaza cu Cafea Fortuna si suntem subdistribuitori pentru alte branduri consacrate de cafea (Nestle, Jacobs, Amaroy). Puteti stramba din nas, o, voi bautori de Lavazza, dar din cele 5500 de puncte de vanzare pe care Punctual le acopera 70% sunt situate in zonele rurale, iar restul in mediul urban.

Dupa cum puteti vedea in cele de mai jos, cifra de afaceri a Punctual a crescut ametitor si constant in ultimii 10 ani. Profitul insa a ramas in jurul lui 1 la suta. Ceea ce este sfidator, Punctual avand pe 2016, conform cifrelor de la Registrul Comertului, circa 86 de angajati. Angajati senzationali, fiindca fiecare dintre ei aduce in medie societatii 1,25 milioane de euro pe an. Iar Punctual incaseaza un milion de euro tot la 4 zile. Nu e rau.

 
 
Nu vrem sa fim lipsiti de obiectivitate, adaosurile din industria de tigari nu sunt foarte mari. Dar nici 1 la suta cat declara Punctual Comimpex. 
Acuma, au existat cateva dispute intre Punctual si ANAF sau Fondul de Mediu. O sa le dezbatem mai incolo. Ce vrem sa va aratam este ca greata de profit in familia Muresan este o trasatura de familie.
 
Fiul sau, Adrian, detine o alta firma de distributie, A&M Drinks, construita pe scheletul FANA, daca mai tineti minte firma celebra a anilor 2000 care comercializa bauturi alcoolice si nealcoolice la tot Clujul. Pe aceasta firma, aceeasi meteahna de familie: cifra enorma de afaceri, niema profit. Mai ca iti vine sa te duci sa le dai tu niste bani celor din familia Muresan. Fiindca dupa atata zdroaba, ei se aleg pe firma asta cu bani de seminte prajite.
 
 
 
 
Si ca sa mai intarim o data faptul ca nu e coincidenta, ci premeditare, sa ne uitam la INCA o companie din portofoliul familiei Muresan: NADIDA SRL. Unde „nada” profit. 
 
 

3. MOL RETAIL COMERT- margine de profit 0,69 la suta

 

Intram putin in categoria marilor tupeisti din businessul romanesc cu sediul la Cluj.  De exemplu, MOL ROMANIA. Lantul de benzinarii si comert cu carburanti face pe societatea-mama peste 1 miliard de euro cifra de afaceri, declarand 34 de milioane de euro profit, care e mega jenant, putin peste 3 la suta din CA. Dar daca e sa ai tupeu, iar Mol Romania are, pe o alta societate, pe care au facut achizitia de benzinarii ENI (42 la numar, in februarie 2015), atunci declari 0,69 la suta profit. Fiindca e mai ok sa arunci cu benzina in ochii Fiscului romanesc decat in cel al actionarilor. Totul e bine cand cashul se duce cu bine in MOL ROMANIA DOWNSTREAM INVESTMENT B.V. din Olanda, unde se stie taxarea nu-i ca… vara.

 

4. FRIESLANDCAMPINA ROMANIA – 0,01 %

 

Daca am fost prosti si ne-am privatizat tot Clujul, atunci macar sa tacem. Cand grupul olandez FrieslandCampina a decis sa opreasca productia la fabrica Napolact din Cluj-Napoca si sa transfere utilajele la Targu-Mures, cu totii am tacut. 

Friesland a cumpărat Napolact în 2004 de la Asociaţia Salariaţilor. Operaţiunile din România ale Friesland şi Campina au fost transferate în 2009 de la Satu Mare şi Bucureşti la Cluj. Cele trei companii locale ale Friesland aveau 1.200 de angajaţi şi afaceri de 480 de milioane de lei. Friesland Foods a fuzionat cu Campina, iar Napolact era parte din Friesland. Fuziunea Friesland-Campina s-a concretizat într-o companie cu 22.000 de angajaţi şi 100 de fabrici, al treilea producător de lactate din lume (Sursa – Ziua de Cluj)

Olandezii au mutat fabrica din Cluj-Napoca la Baciu, vânzând terenul cu 4,2 milioane de euro fondului de investiţii Morava, pentru un proiect imobiliar. Ei au vândut grupului Unilever divizia de îngheţată a Napolact. Acordul a presupus preluarea mărcilor de sub brandul-umbrelă Napoca şi transferul angajaţilor, iar liniile de producţie rămâneau în proprietatea Friesland.

 

 

Noi toti am tacut si atunci. Si acum tacem. Chiar si tacand, o sa rog ANAF Cluj sa se uite la asta:

 

Practic, olandezii astia, pe care, in general, Wouter Reijers, consulul onorific al Olandei la Cluj-Napoca, ni-i tot prezinta la networking-uri de business ca fiind stelele antreprenoriatului, sunt nu numai zgarciti cu amantele lor, nu numai zgarciti cu Statul Roman, dar parca ni se si face mila de ei, bietii, cum au pierdut ei in ultimii 5 ani circa 20 de milioane de euro. 

Cand taceti si mai spuneti ca Liviu Alexa e hater, sa va ganditi la urmatoarele nume:Ursus, Feleacul, Napolact, Flacăra, Clujana, Libertatea, Armatura. 

 
5. FUJIKURA AUTOMOTIVE – pierderi constante de zeci de milioane
 
 
In ultimii 6 ani, Fujikura si-a triplat cifra de afaceri si si-a dublat numarul de angajati. Totusi, dupa cum lesne se poate vedea in plansa de mai jos, pierderile cumulate pe ultimii 3 ani de catre acest mare „investitor” sunt de aproape 100 de milioane de lei, peste 20 de milioane de euro. O intrebare de bun simt pe care ar trebui sa si-o puna un simplu cetatean, daramite un inspector ANAF sau un procuror DIICOT, este de ce oare au loc aceste pierderi? 
 
Care este legitimitatea acestui business de a mai exista daca pierderile sunt atat de teribile? De ce creste mereu cifra de afaceri si de ce nu exista profit, ba din contra pierderile sunt de milioane de euro anual?
 
 
 
6. ENERGOBIT curenteaza Statul Roman cu profit la intensitate mica – 0,29%
 
 

Firma Energobit, cu fondatorii sai, Stefan Gadola, Peter Pal, inca ramasi la conducerea colosului, inregistreaza profituri ridicole. 

În 2012, fondul polonez de investiții de tip private equity Innova Capital a preluat circa 53% din capitalul EnergoBit, în acționariatul grupului clujean intrând și Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Valoarea tranzacției nu a fost dezvăluită. Cei trei fondatori ai companiei au rămas acționari semnificativi, iar Ștefan Gadola și Peter Pal sunt și în prezent administratori ai acesteia. În momentul de față, EnergoBit SA este controlată direct de două vehicule investiționale înregistrate în Cipru, Leabrook Limited și Energobit Holding Limited, la care se adaugă unul din Luxemburg (IHC SARL), precum și BERD.
 

In mod suspect, dupa o perioada de circa 6 ani, in care s-au marcat profituri cumulate de circa 200 de milioane de lei, la un an dupa preluare si intrarea in pita a actionarilor ascunsi dupa firme off-shore, profitul a disparut subit.

Desigur, nimeni din ANAF sau institutii care se ocupa cu alt fel de siguranta nu se intreaba cat si de ce. Va spunem noi: actionarii cinici ascunsi dupa firme off-shore isi cer drepturile. In Romania, nu mai trebuie sa ramana nimic. 

Asteptam cifrele pe 2016 cu mare atentie, dar pana acum ce e de spus si ce frapeaza e tupeul: sa declari 200 000 de euro profit pe 2015 e…
 

 

7. UNIX AUTO – 1,96 la suta profit din ditamai cifra de afaceri

 

UNIX AUTO este o companie detinuta de o alta companie maghiara detinuta, evident, de un ungur: Zombori Antal, in varsta de 51 de ani.

UNIX s-ar vrea un soi de concurent al Inter Cars Romania SRL si are toate sansele sa o ajunga, caci meteahna de a declara profit mic o are si mai si fata de Inter Cars. 

CSONKA ANDREI ATTILA, CEO-ul UNIX Auto, a facut o treaba buna, dar doar in ultimii doi ani, cand, avertizat ca ANAF si Statul au o problema cu minunile dintre 2011 si 2014, a decis sa lase si el ceva „cezarului”.

 

Si sa vedem ce spune si un fost angajat pe un celebru site de employment:

“Te agata cu o imagine foarte buna, departamentul de HR iti da impresia de o mare corporatie. Ai putea avea si un salariu mare, dar asta depinde de ce pile ai in companie. Te trateaza foarte urat, incepand de la sefii locali si pana la HR-ul din Cluj. M-au mintit, nu m-au platit pentru orele suplimentare. Mai mult, in hartiile oficiale, nu am vazut orele suplimentare, si am facut o gramada. Ei iti spun pe fata: “Nu iti convine, ai libertatea sa ne dai in judecata!”. Nu la asta m-am asteptat de la aceasta companie. Ma simt foarte trist. Inca ceva: daca nu esti etnic maghiar, te trateaza altfel. Nu e pe fata, dar se simte.”

 

8. Impressa Pizzarotti – 0.15 la suta impresie de profit

 

De ani de zile, macaronarii de la Pizzarotti dau teapa statului roman fara ca cineva sa ii deranjeze, investigheze sau aresteze. Spuneti si dumneavoastra, dragi clujeni, cum vi se pare ca la afaceri de aproape 50 de milioane de euro pe 2016 sa declari 55000 de euro profit?

 

 

Sunt foarte multe societati comerciale detinute de straini – italieni, olandezi, francezi, maghiari, polonezi – care efectiv sug toti banii din Cluj si ii ascund dupa cheltuieli si investitii false sau ii duc dincolo prin off-shore. 

Pizzarotti e si mai smechera ca societate. 

Italienii de la Pizzarotti au zeci de procese în care sunt datori faţă de alte societăţi de stat, se arata in saptamanalul Gazeta de Cluj. Însă, în România este menţinută o lege care, practic, oferă dreptul sucursalei unei societăţi din străinătate să nu îşi plătească contractele şi, cu toate acestea, sucursala sa nu poată fi trasă la răspundere printr-o executare silită. Conform Legii 31/1990, sucursala nu este o entitate cu personalitate juridică proprie şi este supusă legii naţionale a societăţii-mamă care a înfiinţat-o şi este identificată prin raportare la sediul social al acesteia.

Firma Pizzarotti, cu capital italian, este una dintre societăţile “abonate” la contractele de construcţie sau modernizare a drumurilor din ţară. În Cluj, există două “entităţi” financiare înregistrate sub numele de Pizzarotti: PIZZAROTTI SA (administrată de BERSANI WATTER) şi IMPRESA PIZZAROTTI & C SPA (administrată de MASSIMO ADOSSINI), ambele având sediul la aceeaşi adresă şi ambele fiind sucursale ale “firmei mamă” din Italia, Pizzarotti.

 

9. ECKERLE AUTOMOTIVE – 0,16 la suta

 

Trecem aici la niste nemti smecheri din Baden Baden care se ocupa la Cluj cu fabricarea de echipamente electrice si electronice pentru autovehicule si pentru motoare de autovehicule. Dar printre toate acestea, ei fabrica la mare scara tupeul fata de Romania si Stat.

Pe 2016, fabrica ce trece de 800 de angajati, a lasat in bolul de milogi al prostilor de romani niste monede ca profit: 65 de mii de euro. Nici in precedentii ani nu s-au nevoit, dar parca anul asta au fost cel mai putin amabili. Interesant este ca Fiscul tolereaza aceasta stare de fapt. 

 

10. Antrepriza de Lucrari si Reparatii Cluj – 2,06 la suta

 

Dan Lucian Mihancea este astazi, si este de multa vreme, seful ARL Cluj, perla actuala a gigantilor de la STRABAG.

ARL SA Cluj a fost un “bidon” de facut bani al tuturor guvernarilor din ultimii 17 ani. Societatea s-a si privatizat, in favoarea STRABAG, dar Ministerul Transporturilor a mai pastrat o parte din ciosvarta.
Directorul ARL, Dan Mihancea, a avut legaturi stranse cu PD inainte de 2001, dar nu a fost schimbat in timpul guvernarii PSD de la conducerea companiei, deoarece se afla in relatii foarte bune cu Ioan Petrut, fost membru de vaza al PD, dar care, in 2001, a defectat la PSD si a devenit director al Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Cluj.
ARL SA juca prin 2004 un rol extrem de important in afacerea plombarilor si reabilitarii strazilor din Cluj, deoarece firma a alimentat cu asfalt, de-a lungul timpului, toate celelalte firme de apartament care s-au ingrasat pe banii Primariei Cluj. Fara asfaltul de la ARL, dezvoltarea acestora nu ar fi fost posibila.
Chiar daca ARL SA avea, la un moment dat, un pseudo-monopol pe productia de asfalt, firma a inregistrat tot timpul pierderi sau profituri mici.

Iar Mihancea a pastrat acest obicei vechi:

 

Fiti pe pace. Nimic nu ne va impiedica sa ii scoatem la lumina pe cei ce fac business smecheresc la Cluj. Ne pregatim pentru urmatorii 10. Pana atunci, improspatati-va memoria cu materialul-mama:

TOP 150 de firme clujene cu cifre de afaceri ametitoare, DAR profituri SUSPECT de mici. ANAF Cluj ar trebui sa mediteze putin dupa citirea acestor cifre. Putem vorbi de o stare generala de evaziune fiscala?​

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *