Politica

Întârzierea bugetului național în interpretarea lui Boc: „Am avut alegeri care s-au dus în buza Crăciunului și de aceea… Sper că nu va fi atacat de PSD la Curtea Constituțională”

Proiectul bugetului a fost votat în Parlament. Când estimează Emil Boc că bugetul va deveni operabil în teritoriu? Edilul municipiului Cluj-Napoca a explicat întârzierile adoptării bugetului de stat, precum și modul în care administrațiile locale vor putea face uz de fonduri în acest sens. În 2020, bugetul Clujului era aprobat în februarie. În prezent, din cauza ciolaniadei și a împărțirii ministerelor între partidele Coaliției de guvernare, Executivul Cîțu a reușit să adopte proiectul bugetului central abia în martie 2021. Aceste fonduri vor deveni operabile în teritoriu abia la finalul lui aprilie în cel mai optimist scenariu. 

Bugetul Clujului în 2020, adoptat în februarie

sursa captură: primariaclujnapoca.ro

Timpul este de 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial. 

Deci, acum proiectul va merge la președinte la promulgat, dacă nu va fi atacat de PSD la Curtea Constituțională. Și sper că nu va fi atacat. 

După promulgare, în trei zile de la publicare, intră în vigoare. 

Și după acea publicare, în 45 de zile trebuie să se aprobe bugetul de stat, bugeturile (sic!) locale. 

Asta înseamnă că, prima dată, în 10 zile, cei de la Finanțele Județene trebuie să comunice la fiecare primărie cât îi revine din cotele de TVA, din cotele de impozitul pe venit. 

După aceea, primăriile sunt obligate în 10 zile să afișeze pe site proiectul de buget, care stă în dezbatere 15 zile, după care se poate trece la etapa următoare, de dezbatere publică și dezbatere în Consiliul local. 

Dacă astăzi e 4 martie (…), să zicem că intră în 10 și cu 45, da, la sfârșit de Aprilie, teoretic, e timpul maxim de adoptare”, a declarat Emil Boc. 

Emil Boc a oferit o interpretare proprie acestei întârzieri nepermise în privința adoptării bugetului central, ceea ce face ca autoritățile locale din țară să dispună cu adevărat de fonduri pentru diverse proiecte promise în campaniile electorale abia în a doua parte a anului:

„Bun, ați avut… am avut alegeri care s-au dus în buza Crăciunului și de aceea, toată lumea a zis: „Las’ să vină noul Guvern să facă bugetul”, a apreciat primarul municipiului Cluj-Napoca, care este și președintele Asociației Municipiilor din România (AMR). 

În calitate de președinte AMR, Emil Boc și-a exprimat nemulțumirea față de modul în care Coaliția de guvernare a împărțit banii, context în care Clujul a rămas deja fără 5 MILIOANE DE EURO.

„Noi, cei din Asociația Municipiilor din România, care reprezentăm primării care produc cam două treimi din PIB-ul acestei țări, avem o supărare temporară pe liderii coaliției: pe domnul Orban, pe domnul Kelemen Hunor și pe domnul Barna. De ce avem o supărare temporară? Pentru că au luat de la municipii două procente din cotele de impozit pe venit care ne erau alocate”, a declarat Emil Boc.

„Noi am pierdut 5 milioane de euro, alte municipii mai mari la fel au pierdut.

Dar, care este marea problemă? În primul rând n-am fost consultați pe această temă”, a adăugat Boc, dând curs nemulțumirii primarilor. 

CITEȘTE ȘIAsociația Municipiilor din România, revoltată de modul în care liderii coaliției repartizează banii. Emil Boc: „Am pierdut 5 milioane de euro” 

Recent, proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2021 a fost adoptat în Parlament fără nici un amendament. 

Anul trecut, Clujul avea aprobat bugetul în februarie 2020. 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *