Din oras

Inghetata fiarta de casa, cel mai popular sortiment al festivalului din Piata Unirii

O afacere nascuta in Secuime, cu produse inspirate din Italia a adus in centrul Clujului inghetata fiarta de casa, un sortiment gustos si sanatos, apreciat de publicul Festivalului de Inghetata, eveniment desfasurat in aceste zile in Piata Unirii. 

Intre tonetele pestrite la care se vand sortimente de inghetata in toate culorile pamantului, cea de la Gelateria „Bunicuta Mea/Nagymama Fagyizo” se remarca de departe prin absenta oricarei stridente. Un afis anunta ca se vinde „inghetata fiarta de casa”, iar in vitrina se afla sortimentele: inghetata de mar verde, pepene galben, tiramisu, ciocolata, afine, ba chiar si una pe care scrie „Noutate”.

Afacerea a inceput in 2011, cu inghetata soft la dozator. 

„Am observat apoi ca trebuie sa ne extindem si cu inghetata artizanala. Clujul nu sta prea bine in ceea ce priveste cultura inghetatei, pentru ca toata lumea prefera produsele mai industriale. Inghetata noastra are maximum 3% grasime. In rest, toate ingredientele sunt naturale. Toate sortimentele sunt facute in laboratorul nostru, iar fructele pe  care le folosim sunt achizitionate din Piata Mihai Viteazu”, a precizat Fazakas Szilard, managerul firmei.  

Inghetata din fructe are nu mai putin de 60% pepene, capsuni, mar, afine sau fructe exotice, plus zahar, dextroza si lapte praf. 

„Nu folosim conservanti. Avem foarte mare grija la ingredientele noastre. Cele care nu sunt cu fructe, sunt realizate dupa retete pe baza de lapte, plus vanilie si altele”, a detaliat acesta. 

In ceea priveste fierberea inghetatei, managerul precizeaza ca s-a inspirat dupa o reteta italiana. 

„Familia noastra se ocupa cu patiseria si in fiecare an avem un stagiu de experienta la Rimini. De acolo ne-am inspirat. Nu putem spune ca are foarte mare succes la Cluj, oamenii de aici nu sunt obisnuiti cu inghetata artizanala. Cea industriala ii atrage mai mult, pentru ca e mult mai ieftina si are un volum mai mare, insa la gramaj se constata ca doar volumul e mare”, a mai spus Fazakas.

Potrivit acestuia, inghetata industriala are 70% grasime si multe componente chimice. 

„Noi folosim ingrediente naturale, nu am putea sa facem, de pilda, un stoc pentru o luna intreaga. La noi intotdeauna inghetata este proaspata”, a subliniat el. 

Laboratorul se afla in Piata Muzeului si tot in acea zona se afla si punctul de vanzare a inghetatei fierte de casa, vizavi de localul Shadows.

Ca planuri de viitor, producatorii planuiesc sa se extinda pe piata Clujului. Viseaza la un punct fix de vanzare in parc. 

„In fiecare an avem o noutate, un produs creat doar pentru Festivalul de Inghetata. Daca in 2014 am venit in Piata Unirii cu inghetata cu sfecla, de data aceasta am facut una cu susan negru”, a mai precizat Fazakas Szilard. 

Festivalul Inghetatei poate fi vizitat in Piata Unirii pana duminica, 21 iunie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *