Sanatate

Infectii dermatologice de tip micotic (fungice)

Infectiile micotice sunt determinate de organisme microscopice care paraziteaza organismul. Fungi asemanatori mucegaiurilor, denumiti dermatofiti, determina “piciorul atletului”, epidermofitia inghinala si dermatomicoza localizata pe oricare portiune a pielii, inclusiv a scalpului. Aceste ciuperci cresc pe tesuturile moarte ale parului, unghiilor si stratului superficial al pielii. Igiena defectuoasa, persistenta umezelii pielii si leziunile minore de piele sau unghii va cresc susceptibilitatea la infectiile micotice.

 

 

Piciorul atletului incepe, de obicei, intre degetele de la picioare, determinand mancarimi, arsuri si fisuri. Cateodata, talpa si partile laterale ale piciorului sunt si ele afectate, devenind ingrisate si tari. Desi vestiarele si salile de dus sunt cele mai frecvent acuzate pentru raspandirea bolii, mediul din interiorul pantofilor este probabil mai important. De asemenea, este mai frecvent o data cu inaintarea in varsta.

 

 

Ingrijirea:

–    Mentineti picioarele uscate, mai ales in regiunea interdigitala.
–    Purtati pantofi bine aerisiti. Evitati pantofii din materiale sintetice.
–    Nu purtati aceeasi incaltaminte in fiecare zi si nu o depozitati in pungi de plastic.
–    Schimbati-va ciorapii (bumbac sau polipropilen) de doua ori pe zi, daca va transpira picioarele abundent.
–    Purtati sandale / pantofi impermeabili la bazinele publice, dusuri sau vestiare.

 

 

Epidermofitia inghinala determina o senzatie de prurit (mancarime) si arsuri in jurul zonei inghinale (vintre). Pe langa prurit, se observa, de obicei, o eruptie rosiatica care se poate intinde spre partea interioara a coapselor, regiunea anala si fese. Aceasta infectie este usor contagioasa. Se poate lua prin contavt direct sau prin intermediul prosoapelor.

 

 

Ingrijirea:

–    Mentineti-va regiunea inghinala curata si uscata.
–    Faceti dus si schimbati-va hainele dupa un efort fizic intens.
–    Evitati imbracamintea care roade si spalati frecvent suspensoarele atletice

 

 

Dermatomicoza afecteaza frecvent copiii. Simptomele sunt eruptii pruriginoase (cu mancarimi), rosietice, scuamoase, usor supradenivelate, extensive si inelare, la nivelul trunchiului, fetei sau regiunii inghinale si zonelor  de flexie a coapsei.

 

 

Eruptiile inelare (circulare) cresc in dimensiuni pe masura ce infectia se raspandeste, iar zona centrala incepe sa ia aspectul de piele normala. Aceasta infectie se transmite daca imprumutati hainele, pieptenele si ustensilele de barbierit. Animalele de casa pot si ele transmite micoza la om.

 

 

Ingrijire:

–    Spalati bine peria, pieptenele sau boneta care ar fi putut fi infectgate.
–    Spalati-va inainte si dupa examinarea copilului dvs.
–    Pastrati lenjeria copilului separate de cea a restului familiei.

 

 

Eczema (dermatita)

Dermatita este o iritare si inflamare a diferitelor regiuni ale pielii. Simptomele majore sunt reprezentate de portiunile de piele uscata, inrosita si pruriginoasa. Aceste portiuni se pot ingrosa si pot deveni sediul unor vezicule sau ulceratii zemuide in cazuri grave. Exista mai multe tipuri de dermatite sau eczema:

 

 

–    Dermatita de contact rezulta din contactul direct cu unul dintre multiplii iritanti care pot declansa aceasta reactie. Printre cei mai implicati sunt otetarul otravitor, produse de spalat sau curatat, cauciucul, metalele, bijuteriile, parfumurile sau cosmeticele.

–    Neurodermita poate aparea cand ceva de genul unui articol de imbracaminte mai stramt va poate roade / zgaria pielea.

–    Dermatita seboreica (dermatita “de leagan” la copii) poate avea aspectul de matreata trenanta, pruriginoasa. Se pot observa regiuni mai groase, cu scuame, pe ambele laturi ale nasului, intre sprancene, in spatele urechilor sau pe aria sternala.

 

 

–    Dermatita de staza poate determina modificari de culoare a pielii gleznelor (spre rosu sau maroniu), ingrosari si prurit (mancarime). Poate aparea cand se acumuleaza lichid in tesuturile de sub piele.

–    Dermatita atopica determina mancarimile, ingrosarea si fisurarea pielii, mai frecvent la nivelul plicilor coatelor sau din spatele genunchilor. Apare frecvent la membrii de familie si este asociata de multe ori alergiilor.

 

 

Ingrijire:

–    Incercati sa intentificati si sa evitati contactul direct cu substantele iritante.
–    Cufundati-va in apa 20-30 de minute zilnic.
–    Dupa hidratare, aplicati o crema continand o,5-1 n% hidrocortizon.
–    Evitati sa va scarpinati daca e posibil. Acoperiti aria pruriginoasa cu un pansament, daca nu va puteti abtine sa va scarpinati. Taiati-va unghiile si purtati manusi noaptea.
–    Samponati-va cu un produs antimatreata daca va este afectat scalpul.
–    Mansetele elastice va pot ajuta sa ameliorati dermatita de staza.
–    Imbracati-va adecvat conditiilor meteorologice pentru a evita transpiratia excesiva.
–    Purtati imbracaminte fina, de bumbac.
–    Evitati imbracamintea si asternuturile de lana, sapunurile si detergentii.
–    Folosirea ocazionala a antihistaminicilor fara prescriptie medicala poate reduce mancarimea.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *