Sanatate

Infarctul

Infarctul apare atunci cand sangele nu mai ajunge la muschii inimii. Fara el, inima nu poate primi oxigenul de care are nevoie. O parte a musculaturii inimii este distrusa sau moare. Sangele poate fi impiedicat sa ajunga la muschii inimii de depunerile de grasime si de colesterol in vasele de sange (arteroscleroza). Sau poate fi oprit de un cheag intepenit intr-unul dintre vasele de sange.

 

Perosoanele cu diabet sunt mai predispuse la un infarct decat cele fara diabet.

 

Semne prevestitoare: durere prelungita, presiune si incordare la nivelul pieptului; durere care se prelungeste la nivelul gatului, umerilor, bratelor si falcilor; respiratie intretaiata sau sughit; ameteala sau lesin; transpiratie; greata. Important: persoanele cu diabet pot sa nu aiba dureri sau, daca le au, acestea sa nu fie asa de puternice.

 

Cum poate fi redus riscul infarctului? Nu poate fi schimbat faptul ca aveti diabet. Dar sunt lucruri pe care le puteti face pentru a va mentine inima sa fie sanatoasa:
Controlati-va diabetul. Mentinand nivelul glucozei din sange apropiat de cel normal se poate preveni sau intarzia distrugerea vaselor de sange.
Renuntati la fumat. Fumatul subtiaza vasele de sange si permite depunerea la nivelul lor a grasimilor si a colesterolului. Fumatul poate duce si la aparitia mai rapida a cheagurilor de sange.
Daca aveti hipertensiune, incercati, cu ajutorul unui specialist, sa o controlati. Hipertensiunea face ca inima sa munceasca mai mult. Acest lucru o va slabi. Puteti sa reduceti tensiunea arteriala cu ajutorul exercitiilor, alimentatiei sanatoase, reducerii greutatii corporale si cu utilizarea medicamentelor.
Consumati alimente sarace in colesterol. Acesta poate distruge vasele de sange.
Faceti timp de 15-30 minute pe zi, de trei ori pe saptamana. Incercati mersul pe jos, bicicleta sau inotul. Acestea, precum si alte exercitii de aerobic pot scadea tensiunea arteriala, colesterolul rau (LDL) si trigliceridele si pot ridica nivelul colesterolului bun (HDL). Exercitiile de aerobic imbunatatesc starea de sanatate a inimii, ajuta la pierderea in greutate si reduc stresul.
Daca sunteti supraponderal, slabiti! Chiar cateva kilograme in minus, corelate cu o alimentatie sanatoasa si cu un program de exercitii scad presiunea sangvina si colesterolul.
Verificati permanent nivelul lipidelor HDL, LDL si al trigliceridelor.
Nu va stresati. Stresul poate duce la cresterea presiunii sangvine si a nivelului de glucoza din sange.
Daca ati trecut prin menopauza, consultati-va medicul cu privire la estrogen. Estrogenul poate avea efecte benefice asupra inimii. Cu toate acestea, exista un risc. Consultati-va medical pentru a afla care sunt riscurile si beneficiile estrogenului.
Fiti atenti la simptomele infarctului. Trebuie sa stiti ce este de facut daca apar aceste semne prevestitoare.

 

IMPORTANT! Daca credeti ca veti avea un infarct:
1)Sunati la 112 pentru ambulanta;
2)Spuneti celor din jur ca ati putea avea un infarct. In caz contrar, vor pierde timp pretios incercand sa inteleaga ce se petrece cu dvs.

 

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *