PORTRET

Imola Agnes Petruska, dresorul canin care îi învață pe iubitorii de căței cum să trăiască armonios cu aceștia

Imola Agnes Petruska este un dresor canin cu o metodă aparte: ea îi învață pe oameni cum să își educe singuri cățeii pentru ca traiul alături de aceștia să fie o experiență cât mai frumoasă și relaxantă. Încă de mică, Imola a fost pasionată de acest domeniu, începând să se ocupe, de la vârsta de 13 ani, de dresajul propriului câine. Ulterior, s-a implicat în activitatea unor asociații de îngrijire a câinilor fără stăpân, a făcut parte din conducerea unui adăpost pentru căței din Satu Mare, iar în timpul facultății (pe care a urmat-o la Cluj), a fost voluntară și foster pentru Asociația Nuca.

Cu toate că a urmat studii universitare fără nicio legătură cu munca cu animalele, după absolvire, Imola a ales să devină o profesionistă a dresajului canin și a înființat Joker K9, o școală de dresaj unde, alături de colegii săi, a perfecționat o metodă inedită prin care îi ajută pe stăpâni să își dreseze ei înșiși cățeii care astfel nu devin simpli executanți de comenzi, ci adevărați prieteni ai omului, la un nivel superior de prietenie bazată pe respect reciproc, încredere și iubire. Visul dresorilor de la Joker K9 este ca, prin informarea și îndrumarea proprietarilor de căței, să transforme relația dintre aceștia și companionii lor de viață într-una plină de responsabilitate, cu cât mai puține abandonuri.

Dresajul canin, pasiunea sa dintotdeauna

Imola Agnes Petruska s-a născut în Satu Mare, într-o familie iubitoare de animale. La 13 ani a primit de la tatăl său o carte de etologie canină și a început să se ocupe de dresajul câinelui ei. Ulterior, a cunoscut mai multe persoane din orașul natal care se ocupau de dresaj și a ajuns să colaboreze ca voluntară cu asociația Free Life, în cadrul unui program de sterilizare a câinilor fără stăpân. Fiindcă asociația avea în îngrijire foarte mulți câini, aceasta s-a transformat în timp într-un adăpost din conducerea căruia Imola a făcut parte timp de doi ani de zile.

Chiar și atunci când a ales să vină la facultate la Cluj (Relații internaționale și studii europene la Universitatea Sapientia), Imola a continuat să se ocupe de cățeii din adăpostul din Satu Mare. După ce a terminat primul masterat (Marketing la UBB), tânăra s-a întors în Satu Mare, pentru a se dedica un an de zile exclusiv adăpostului. Ulterior, a revenit la Cluj, pentru un al doilea masterat, de Studii Europene la Universitatea Sapientia. În timpul acestui masterat a fost voluntară și foster pentru Asociația Nuca, iar mai apoi l-a cunoscut pe Zoltan Kis, care era deja dresor, împreună cu care a început să lucreze la reabilitarea cățeilor de la Nuca:

„Am lucrat cu câinii care aveau probleme de comportament, cu cei fricoși sau agresivi. Orice câine sănătos se poate reabilita și chiar și cei care au probleme la sistemul nervos din cauza unor accidente suferite sau cei care au dureri constante pot fi reabilitați parțial.”

Câinele trebuie ales și îngrijit responsabil

Anul trecut, în luna iunie, împreună cu Zoltan Kis, Imola Agnes Petruska a deschis școala de dresaj Joker K9, o școală aparte, care îi învață pe stăpâni cum să își dreseze ei înșiși câinii, sub îndrumarea instructorilor, o școală de dresaj care pune un foarte mare accent pe responsabilizarea stăpânilor:

„Responsabilizarea este primul pas pentru a avea o viață frumoasă cu câinele tău. Fiecare om care își dorește un câine trebuie în primul rând să se gândească foarte bine dacă este pregătit pentru asta, dacă își poate asuma această responsabilitate. Câinele nu este doar o jucărie, el are anumite necesități, atât fizice, cât și psihice, pe care, dacă tu, ca stăpân, nu le satisfaci, vei avea un câine cu probleme.

Orice câine are nevoie de mișcare, deci ai nevoie de timp pentru a îl scoate la plimbare. Orice câine are nevoie de un stăpân care să îl privească ca pe un câine, nu ca pe un copil, ca pe un prieten sau ca pe o jucărie. Asta nu înseamnă să nu îți iubești câinele, ci dimpotrivă, să îl iubești în modul în care are el nevoie, nu cum credem noi. Câinele are nevoie de îngrijire, asta înseamnă să îl duci la veterinar, să îi dai de mâncare, să îl ții într-un mediu curat. Asta bineînțeles că aduce și responsabilități financiare: trebuie să îl vaccinezi, să îl sterilizezi, să îi cumperi hrană adecvată, să îl duci la dresaj.

Ideal ar fi să îți duci câinele la dresaj de la 3 luni, nu de la 6, și oricine ar trebui să apeleze la un dresor înainte să aleagă un câine. Noi dăm sfaturi gratis pentru cei care doresc să își ia un câine, ne ducem la ei, evaluăm persoanele, mediul în care trăiesc, stilul lor de viață și apoi, împreună, îi ajutăm pe oameni să își aleagă un câine cu care să poată trăi liniștiți și în armonie, să nu fie un chin pentru ei.”

Avantajele adoptării unui câine de la adăpost

Celor foarte ocupați Imola le recomandă să își ia un câine salvat de la adăpost, pentru că acești câini, fiind mai în vârstă, au obiceiuri deja formate și necesită mai puțină mișcare. După 2-3 zile stăpânul își poate da seama ce fel de cățel a adoptat și astfel poate să decidă, în funcție de personalitatea și comportamentul câinelui, dacă e unul potrivit. Câinele însă, în ultimă instanță, se mulează după stăpân, devine oglinda acestuia, din punctul de vedere al comportamentelor psiho-emoționale.

Imola îi sfătuiește pe cei care își doresc un cățel să adopte de la adăpost sau de la asociații, aceasta fiind o variantă mai puțin costisitoare și salvatoare de vieți – este salvat atât câinele adoptat, cât și un altul, pentru care se eliberează un loc la adăpost. Foarte multe asociații le oferă celor care își doresc un cățel șansa de a îl lua în foster înainte de adopție, ca un test, atât pentru stăpân, cât și pentru câine, pentru a vedea dacă pot trăi împreună. Dacă totul este în regulă după ce trece perioada de foster, câinele se poate adopta definitiv. La Joker K9, câinii astfel adoptați și sterilizați beneficiază de reducere la dresaj.

Imola Agnes Petruska îi încurajează să adopte un câine și pe cei care locuiesc în apartamente de bloc, indiferent cât de mici sau de mari, spațiul în care locuiește stăpânul fiind mai puțin important, atâta timp cât câinele este plimbat zilnic minimum o oră și jumătate, în aer liber:

„Dacă poți să te miști destul cu câinele, să îl obosești atât fizic, cât și psihic, nu contează unde stai. Poți avea o grădină imensă, câinele tot se plictisește dacă nu îl scoți din curte. Cineva care într-adevăr vrea un câine îl poate ține și într-o garsonieră, un cățel care e scos la mișcare nu ocupă în casă mai mult spațiu decât pătuțul în care doarme.”

Alegerea unui câine de rasă

Imola consideră că cea mai mare greșeală pe care o fac cei care își iau un câine constă în faptul că își aleg cățelul exclusiv după felul în care arată, fără să cunoască deloc rasa, necesitățile fizice și psihice specifice fiecărei rase. Astfel apar probleme și nepotriviri care duc, de cele mai multe ori, la abandon:

„Sunt, de exemplu, rase de câini crescute pentru lucru intens, câini care lejer pot lucra 12 ore pe zi fără să se oprească, iar dacă tu îl pui în curte și îl lași acolo toată ziua, câinele acela îți va roade gardul, îți va distruge iarba sau te va mușca, din frustrare, nu pentru că e un câine rău.

Dacă oamenii apelează la un specialist sau dacă pur și simplu citesc mai mult înainte de a adopta un câine, dacă se documentează minimum cât se documentează pentru un telefon și aleg rasa potrivită stilului lor de viață, pot avea un partener ideal pentru 12-15 ani, cât trăiește un câine.”

După alegerea rasei, următorul pas foarte important, după cum ne sfătuiește Imola, este alegerea crescătorului de la care luăm câinele:

„Dacă vrem să fie un câine de rasă trebuie să apelăm la un crescător conștiincios și responsabil și întotdeauna să cerem să vedem părinții câinelui, eventual să vorbim cu cineva care a luat deja un câine de la acel crescător, ca să fim siguri că puii de la el sunt sănătoși, atât fizic, cât și mintal, și reprezintă rasa aleasă, pentru că unii câini pot să se comporte altfel decât specificul rasei, pot avea probleme genetice de comportament: frică, agresivitate, instabilitate.

Nu luați de la nimeni pui sub 8 săptămâni, ideal ar fi ca un cățel să aibă 10 sau 12 săptămâni în momentul adopției, pentru că ei, până la vârsta aceasta, au de învățat niște forme de comportament care se pot învăța foarte ușor doar de la alți câini. Foarte mulți, de exemplu, ne apelează pentru că au un puiuț care mușcă destul de puternic și rănește stăpânul, iar asta se întâmplă pentru că acel cățel a fost luat prea devreme din cuib și nu a avut timp să învețe eticheta canină, mușcătura controlată. Un câine care a stat în cuib 10-12 săptămâni nu are problema aceasta pentru că în cuib, dacă mușcă mai tare, mama sa îl corectează, însă noi, când luăm câinele prea mic, nu îi corectăm comportamentele greșite.”

La Joker K9, stăpânul este cel care lucrează cu câinele, în mediul său obișnuit de viață

De-a lungul timpului, Imola a ajuns să lucreze cu foarte mulți câini. A avut în foster între 15-20 de căței și a și pierdut numărul celor pe care i-a reabilitat:

„Sunt câini pe care i-am reabilitat în două ședințe, dar au existat și cazuri la care am lucrat mai multe luni. Noi lucrăm pe stradă și la domiciliul clientului pentru că aceasta este cea mai eficientă metodă.  Dacă am închide câinele într-un spațiu controlat, el ar merge perfect acolo, toate comenzile ar fi perfecte, dar când stăpânul l-ar scoate la plimbare pe malul Someșului sau la un teren de joacă pentru câini, cățelul ar fi hiperactiv, nu l-ar asculta, nu ar fi atent la stăpân. 

Din acest motiv, noi nu lucrăm într-un teren izolat, ci pur și simplu mergem cu stăpânul acolo unde trăiește cu câinele, lucrăm pe stradă, la terenul de joacă, în casă, iar în timpul ședințelor în grup testăm cât de mult am lucrat și cât de mult a lucrat stăpânul cu câinele. Dacă, într-un mediu cu mulți stimuli, unde sunt și 10-12 căței, un câine reușește să își asculte stăpânul, atunci putem fi siguri că la o plimbare obișnuită pe stradă nu va avea nicio problemă.”

Prima ședință de grup, cea în care este evaluat cățelul, este oferită gratuit, cu această ocazie putând evalua și stăpânul stilul de dresaj pe care îl oferă echipa Joker K9, care este unul aparte, pentru că stăpânul este de fapt cel care lucrează cu câinele, sub îndrumarea dresorilor:

„Nu ar avea rost să dresăm noi câinele, apoi să îl înapoiem stăpânului, care să nu știe ce să facă cu câinele dresat. În plus, dresajul câinelui nu se termină în 10-20 de ședințe, el trebuie efectuat cât timp trăiește câinele; mai trebuie corectate pe parcurs anumite forme de comportament sau mai trebuie lucrat pe câte o comandă pe care câinele o uită în timp, iar pentru asta este important ca stăpânul să aibă cunoștințele necesare ca să își dreseze în fiecare clipă cățelul. 

Noi suntem acolo lângă stăpân ca să știe ce și cum trebuie făcut, dar scopul nostru nu este să dresăm un câine care să lucreze ca un robot, noi vrem, după ce pleacă de la noi, câinele și stăpânul să formeze o echipă cât mai armonioasă și să se descurce în orice situație, să știe fiecare ce are de făcut.”

Echipa Joker K9 nu își abandonează clienții după terminarea dresajului. Ei au înființat și un club în cadrul căruia cei care au terminat dresajul pot participa în continuare la ședințe de dresaj în grup (la un preț modic), pentru a menține nivelul dresajului și pentru a rezolva eventualele probleme care mai apar:

„Suntem 15-20 de persoane, de fapt un grup de prieteni! Ne întâlnim în fiecare weekend și avem clienți care, de un an, nu au lipsit de la nicio ședință.”

„Stăpânii sunt singurii responsabili pentru comportamentul câinilor lor”

Pasionată de ceea ce face, Imola Agnes Petruska consideră munca sa drept o relaxare, cu toate că își dedică foarte mult timp îngrijirii cățeilor:

„Sunt foarte norocoasă, eu nu am serviciu, eu tot timpul mă relaxez!”

Pe lângă plăcerea muncii în sine, Imola este foarte mulțumită de faptul că, prin dresaj, reușește să ajute și cazuri disperate, poate preveni abandonul câinelui de către stăpân. Prin rezolvarea problemelor de comportament, câinele are mai multe șanse de a rămâne la stăpânul său, care altfel nu s-ar fi descurcat și l-ar fi dat spre adopție sau l-ar fi abandonat. În prezent, la ecarisaj sunt foarte mulți câini de rasă tocmai din acest motiv, pentru că stăpânii nu s-au documentat în privința rasei înainte de a adopta un câine, iar, în momentul în care au apărut probleme, nu au apelat la ajutorul unui specialist.

Joker K9 colaborează și cu Asociația Nuca, pentru care reabilitează cățeii gratuit:

„Avem astfel o experiență foarte mare în reabilitare, chiar și cu cazuri extreme, cu care nu ne-am fi întâlnit dacă ne-am fi ocupat doar de câinii clienților; am reabilitat chiar și câini de care nu avea nimeni curaj să se apropie, căței care mai apoi și-au găsit stăpâni potriviți, alături de care trăiesc fericiți.

Am avut, de exemplu, o femelă care timp de 6 ani a stat pe stradă, unde oamenii au încercat să o omoare de foarte multe ori și nimeni nu a pus mâna pe ea, până când au prins-o hingherii și a ajuns la noi. Am primit cazul prin Nuca și la început am pus-o într-o cușcă în bucătărie pentru că mușca de frică și, în prima săptămână, marcam cu markerul nivelul apei din bol să vedem dacă bea apă măcar, pentru că timp de 7 zile nu s-a mișcat din locul unde am pus-o. A stat la noi aproximativ 3 luni, iar acum e în foster, știe deja regulile de bază și e o cățelușă cu care chiar poți să trăiești liniștit! Îi place să fie scoasă la plimbare, să adoarmă în fotoliu, a devenit un câine normal, fără probleme majore.”

Imola consideră că stăpânii sunt singurii responsabili de comportamentul câinilor lor. Cu toate că oamenii își iubesc cățeii, le pot provoca acestora anumite probleme de comportament, pentru că nu știu să poarte cu ei – un câine prea răsfățat va ataca pe toată lumea sau unul care a fost mereu ferit de ceilalți câini, va deveni fricos:

„Orice problemă apare la câine, cumva este vina stăpânului. Trebuie să fim foarte atenți când și cum alegem un câine, iar mai apoi cum îl dresăm, pentru ca viața alături de el să fie tot timpul frumoasă și relaxată!”, conchide Imola.

Foto: Imola Agnes Petruska

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *