Justitie

ÎCCJ a anulat sancțiunea aplicată de CSM unei procuroare în 2016

Înalta Curte de Casație și Justiție a anulat, definitiv, sancțiunea de diminuare a indemnizației cu 20% timp de șase luni aplicată, în 2016, unei procuroare din Șimleu Silvaniei de către Secția pentru procurori în materie disciplinară din cadrul CSM

Minuta deciziei civile din 27 februarie: ”Admite recursul declarat de Matei Elena Ligia, procuror în cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Simleu Silvaniei, împotriva Hotararii nr.2P din 20 aprilie 2016, pronuntata de Consiliul Superior al Magistraturii – Sectia pentru procurori în materie disciplinara.

Caseaza hotararea atacata si, în consecinta, respinge actiunea disciplinara promovata de Inspectia Judiciara pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art.99 lit.t) teza a doua din Legea nr.303/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Constata ca nu s-au solicitat cheltuieli de judecata. Definitiva.”

Abaterea disciplinară prin gravă neglijență de care a fost acuzată procuroarea Elena Ligia Matei se referea la interceptarea convorbirilor telefonice ale unui suspect și la încălcarea dispozițiile din Codul de procedură penală referitoare la competența teritorială, precizeaza Clujust.ro.

Unul dintre avocații care au apărat-o pe procuroare în dosar, Radu Chiriță, a precizat pentru Clujust.ro că a invocat faptul că cererea pentru mandatul de supraveghere tehnică a fost aprobată prin hotărârea unui judecător. ”În ce privește competența teritorială, cred că cei din CSM nu au citit Codul de procedură penală până la capăt, susținând că se referă doar la locul rezultatului infracțiunii, în timp ce competența ține cont și de locul oricărui act material din activitatea infracțională”, a explicat avocatul. La ÎCCJ, Matei a fost reprezentată de Oana Chiriță.

Art. 41: Competenţa pentru infracţiunile săvârşite pe teritoriul României
(1) Competenţa după teritoriu este determinată, în ordine, de:

a) locul săvârşirii infracţiunii;
b) locul în care a fost prins suspectul sau inculpatul;
c) locuinţa suspectului sau inculpatului persoană fizică ori, după caz, sediul inculpatului persoană juridică, la momentul la care a săvârşit fapta;
d) locuinţa sau, după caz, sediul persoanei vătămate.
(2) Prin locul săvârşirii infracţiunii se înţelege locul unde s-a desfăşurat activitatea infracţională, în totul sau în parte, ori locul unde s-a produs urmarea acesteia.

Dosarul penal de la Șimleu Silvaniei privea directorul unei școli, cercetat pentru abuz în serviciu și trafic de influență. Procuroarea Matei a clasat cauza, însă fostul inculpat s-a plâns Inspecției Judiciare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *