Sex

Homosexualitatea

Denumim homosexualitate faptul de a avea relatii sexuale cu adulti de acelasi sex. Este vorba de un comportament minoritar, acceptat in prezent in majoritatea societatilor occidentale democrate.

Homosexualitatea a fost acceptata sau blamata in functie de epoca si tara. Ca orice minoritate, cea a homosexualilor a suferit represiuni dramatice (condamnare la moarte in occidentul crestin medieval, deportarea sub regimul nazist, persecutii in timpul revolutiei culturale maoiste din China etc.). In prezent, in tarile occidentale si laice, a fi homosexual nu mai este pasibil de pedeapsa, daca – la fel ca in relatiile dintre sexele opuse –  raporturile sexuale au loc intre adulti liberi, cu consimtamant reciproc.

Cauzele homosexualitatii. Conform diferitelor studii, proportia de homosexuali in populatia adulta este constanta, indifferent de epoca si regiune: ea reprezinta in jur de 4,5 % din barbatii adulti si 2 % din femeile adulte. Unii dintre acestia (50 % femei si 20 % barbati) au si raporturi sexuale cu adulti de sex opus (bisexualitate).

Au fost eleborate numeroase ipoteze pentru explicarea acestui comportament sexual minoritar. Nu a fost gasit nici un factor exterior plauzibil, care sa fie prezent in mod sistematic: homosexualii, barbati (gay) sau femei (lesbiene) provin din toate clasele sociale. Ei pot fi nascuti in familii sarace sau bogate, din mediul urban sau rural, echilibrate sau cu conflicte, numeroase sau cu numar mic de membri, pot fi crescuti de un parinte unic sau nu, pot primi o educatie liberala sau cu constrangeri, pot avea o mama prezenta sau neglijenta.

Convietuirea cu persoanele de acelasi sex (in cazarmi, inchisori, manastiri, camine etc.) nu orienteaza in nici un caz spre homosexualitate, daca nu exista o predispozitie.

Acceptarea propriei homosexualitati. Homosexualul poate constientiza atractia pentru cei de acelasi sex din adolescenta. In alte cazuri, el are tendinta de a nega – sau pur si simplu de a ignora aceasta posibilitate – si leaga, ca si prietenii de aceeasi varsta, relatii amoroase cu cei de sex opus, fara a realize ca, de fapt, nu este atras intr-adevar de acestia.

Homosexualitatea poate sa se manifeste mai ales in fantasmele sale (de exemplui, evocarea unor persoane de acelasi sex in timpul masturbarii). Astfel, el isi poate accepta orientarea sexuala sau poate suferi mai intai numeroase esecuri in dragoste sau sexuale (cum ar fi imposibilitatea de a obtine o erectie satisfacatoare sau de a simti excitatie sexuala cu o persoana de sex opus).

Indiferent de varsta la care individul se recunoaste drept homosexual, alegerea pe care o va face (admite sau prefera sa aiba legaturi heterosexuale, eventual sa formeze o familie, in ciuda tendintelor sale naturale) constituie o incercare dificila, ca si anuntarea sau recunoasterea orientarii homosexuale in anturaj, mai ales familiei.

Viata de homosexual. Dupa depasirea etapei de acceptare, viata sociala a homosexualilor nu difera cu nimic de a celorlalti. In general, ei sunt acceptati mai repede in clasele socio-profesionale mai liberale, in mediul urban si in anumite sectoare de activitate (moda, coafura, spectacol, dans etc.). La fel se intampla si cu viata lor sexuala si sentimentala: astfel, unii homosexuali traiesc in cuplu, iar altii nu. Unii dintre ei duc o existenta foarte “banala”; altii, “activisti”, isi revendica apartenenta la o “comunitate de homosexuali” care cauta sa se exprime prin asociatii, locuri de intalnire si divertisment, mijloace de comunicare (presa, radio, internet etc.).

Acest sentiment de apartenenta a fost accentuat de epidemia de SIDA. Aceasta s-a declansat in primul rand la barbatii homosexuali, gay, din cauza partenerilor multipli pe care unii dintre ei ii au. De atunci, evidentierea modului de transmitere a SIDA pe cale sexuala si utilizarea sistematica a prezervativului au dus la scaderea numarului de cazuri noi.


 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *