Din oras

Hoia Baciu Project. 10 kilometri de mister

15 oameni si un catel au strabatut ieri un traseu palpitant, prin ploaie si noroaie, pentru a simti vibe-ul paranormal al faimoasei paduri Hoia-Baciu. A fost prima excursie dintr-un proiect demarat de doi tineri porniti sa promoveze magia locului mai ales in randul clujenilor. 

Intalnirea a avut loc in Grigorescu, in parcarea de la Profi. Ploaia deasa care s-a pornit chiar la ora de intalnire i-a aliniat pe excursionisti sub streasina magazinului, insa nu a alungat buna dispozitie. De departe, eroul grupului e un catel vesel caruia stapana face eforturi sa ii domoleasca nerabdarea. 

„Ïl cheama Puffins, dar dumneavoastra puteti sa ii spunei Puffi”, ii spune ea unei doamne care face fotografii fiecarui nou venit, apoi dispare, brusc. 

Cei doi baieti organizatori, Marius si Alex, ii primesc cald pe noii veniti si se asigura ca au pelerine, umbrele si incaltaminte adecvata. 

„De fapt, e prima excursie de acest fel pe care o facem. Am mai dus turisti in padure, mai ales straini, dar acum vrem sa facem asta organizat, pe cat se poate saptamanal si, mai ales, sa ii atragem si pe clujeni spre acest loc”, spune Marius. 

Zgribulind langa peretele de la Profi, excursionistii povestesc „”chestii” traite sau auzite despre padurea Hoia. Lumini, zgomote, broaste multe aparute inexplicabil pe acolo, fotografii bizare si cate si mai cate.

Trece sfertul academic, mai trec 10 minute, dupa care se stabileste traseul si grupul o ia pe strada Donath, in sir indian. Unii se cunosc intre ei, altii au mai fost la tentaitiva de iesire in Hoia-Baciu organizata de Zilele Clujului, asa ca se pornesc conversatii animate. Somesul cu maluri salbatice e lasat in urma, grupul trece usor infricosat pe langa niste pante care stau sa se pravaleasca, strada se bifurca intr-o rascruce cu un panou care avertizeaza ca circulatia e interzisa. Un catel rosu cu alura de vulpe se alatura excursionstilor. Incepe salbaticia si primele emotii. La stanga, un grup de vaci pasc linistite, iar catelul Puffin o inconjoara vesel pe una dintre ele. Paznicul animalelor iese furios dintr-un soi de cabana si incepe sa racneasca si sa injure grosolan. 

„E pasune aici, nu se plimba caini! Acuma iau pusca si trag in el!””, urla el, gesticuland. 

Grupul trece mai departe, in tacere. In spate, Clujul se arata intr-o panorama grozava.

„Locul asta poarta numele lui Alexandru Stift, biologul care a facut aici primele observatii asupra fenomenelor inexplicabile, in anii ’60′”, puncteaza Alex. 

Baietii explica apoi diverse repere din istoria paranormala a locului, moment in care ai impresia ca vantul clatina doar cate un copac din padure, in spatele lor. 

Ploaia nu conteneste, drumetii o iau printr-un tunel pe sub copaci, framantand noroiul elastic si caznindu-se sa evite crengile. Un luminis, un nou urcus si iata padurea. Rapaiala devine infernala, se adapostesc toti sub copaci si se minuneaza de formele stranii pe care le au trunchiurile unora dintre ei. 

„Unii cresc de la inceput asa, contorsionati, in timp ce altii au fost fotografiati de ziaristi intr-o excursie in care erau drepti, pentru ca la urmatoarea sa ii gaseasca si pe ei strambati. Care credeti ca e explicatia?”, spune Marius. 

Mai un zambet, mai o gluma, nici o ipoteza. Pe o panta ierboasa, drumetii gasesc fragute, motiv de pauza si rasete. Tupilate sub frunze, micile poame sunt usor trecute, dar aroma e senzationala. 

„Mai avem putin, vreo zece minute si suntem la Poiana Rotunda, acolo se intampla cele mai multe fenomene”, anunta Alex. 

Alti copaci chinuiti se zaresc prin padure, uneori cate doi-trei tasnesc, gemeni, din acelasi trunchi. Ploaia s-a oprit si o bura usoara trece pe deasupra coroanelor. Poiana apare brusc, e rotunda, asa cum ii spune numele si e fotografiata din toate unghiurile. Povestile paranormale se intetesc, grupul se concentreaza spre centru, langa niste urme de busteni arsi. Baietii scot un aparat care masoara radiatiile electromagnetice si cei trei pustani din grup o sterg cu el in jurul poienii. 

Catelul Puffins latra razlet, intra in tufisuri, dispare, revine iar, agitat. 

„Si eu am o catelusa, a fost si ea aici. A fost de cateva ori nervoasa, parea ca simte ceva si ne-a speriat si pe noi, de fiecare data”, spune unul dintre baieti. 

Cea mai savuroasa relatare „paranormala” vine tot de la ei.

„Au venit, nu demult, aici, niste baieti cu o masina, muzica tare care ne-au povestit ce au patit ei recent in poiana. A spus unul ca era in cort, noaptea, cand l-au strigat ceilalti sa iasa repede. A iesit, a vazut sus ceva obiect mare cu multe lumini, s-a speriat, au sarit in masina si au plecat. In timp ce ne povestea, pe sus a trecut un avion cu lumini, moment in care au sarit cu totii in masini si au plecat de acolo. Nu stim ce sa credem din povestea lor…”, a povestit Marius. 

Toata lumea o ia apoi pe o poteca ce iese din poiana si ajunge la copacul bubos, aflat la cativa metri distanta. Are galme rotunde, mari, pe coaja si unul din copii se catara in el. 

„Poate e bolnav, are ceva care i-a afectat coaja in halul asta”, isi da cu parerea unul din vizitatori. 

Aparatul care masoara radiatiile trece din mana in mana si plimbat de colo-colo. Din cand in cand, luminile o iau razna si se aprind toate frenetic. 

„Ati putea colabora cu cineva care face Yoga, ar fi ideal, aici, in poiana, sugereaza o doamna. 

„Ne-am gandit, am si vorbit cu cineva. Mai vrem sa facem o ecologizare a padurii, e plin de gunoaie. Daca ne stragem 100 de oameni, ar fo foarte bine”, ii raspunde Marius.

Se fac poze de grup, fiecare isi spune numele, Marius inregistreaza cu un aparat special. Se decide plecarea, pe un drum mai ocolit. 

„De multe ori, la plecare, ii mai ducem o tura prin padure pe straini, sunt mai multe sanse sa vada sau sa pozeze ceva neobisnuit”, spune organizatorul. 

Pe sub copaci e intunecos, cararea e tainica si imprejurimile au un aer straniu. In jur se intind panze de paianjeni si balttile formate dupa ploaie misuna de broscute. 

„Cand trecem noaptea pe aici, cu lanterne, se vad ochi luminosi, de o parte si de alta”, puncteaza Marius. 

„Cred ca ti se face pielea de gaina”, remarca o tanara din grup, infiorata. 

Calea se bifurca, se voteaza daca sa fie ales drumul ocolit, sau mai scurt. Majoritatea vrea sa prelungeasca senzatia, dar, pentru ca cei mici votasera impotriva, se ia decizia alegerii drumului scurt. 

Iesirea din padure e o minunatie. Cerul s-a luminat intre timp, crepusculul e senzational si deasupra Clujului indepartat zabovesc rozaliu ultimele raze de soare ale zilei.

Drumul de intoarcere e altul, pe langa fanete cu brazde aromitoare de fan si tufisuri in care se zaresc iepuri salbatici. Turistii isi curata noroiul persistent de pe incaltari si isi aduna ultimele puteri, ca drumul nu e scurt. E paralel cu Polus Center, apoi trece pe deasupra cartierului Grigorescu. Primul pas inapoi, in oras, e pe strada Uliului, abrupta si neobisnuita, cu case marete si moderne care alterneaza cu gospodarii modeste, de tara. Miroase a mancare, zama de pastai, dupa cum identifica o tanara din grup. Catelul Puffins nu mai are rabdare, a fost pus din nou in lesa si ar sterge-o bucuros spre casa. Strada se termina chiar langa hotelul premier, turistii simt deja tristetea despartirii. Unii promit ca mai vin, altii propun o excurise organizata de ei la Gradina Zmeilor, in Salaj. Se fac schimburi de numere de telefon, promisiuni ca postam de facebook impresii si poze si gasca se sparge, rapid. In total, au strabatut 10 kilometri. 

A fost prima excursie de acest fel din cadrul Horia-Baciu Project, initiat de Asociatia Romania – Your Lifetime Experience (RYLEx), infiintata la sfarsitul lui 2012 si inceputul lui 2013 cu scopul „de a promova atractiile turistice ale Romaniei in tara si strainate”. De atunci, Marius Lazin si Alex Surducanu au insotit prin misterioasa padure de langa Cluj mai ales echipe de jurnalisti straini. 

„Intre altii, au fost Bob Woodruff, de la ABC News Anchor, Lester Reichert care a filmat un episod pilot din Paranormal Survival show” si altii. Le-a placut mult. Ideea excursiilor pentru clujeni a fost a lui Alex. Prima data am vrut sa il luam pe Cristian Muresan de la TVR cluj ca ghid, dansul avand multe vizite la activ alaturi de Adrian Patrut, insa o data nu a fost vreme frumoasa, a doua oara nu s-au strans destui, iar ieri am zis ca mergem, fie ce o fi. Ne-am propus sa aratam padurea asa cum e, fara sa manipulam oamenii si sa ii facem sa creada cine stie ce. E un segment de public mai de nisa, ne dorim sa ducem oameni care vor sa intre in padure, sa interactioneze cu ea, sa simta energia padurii. Poate, in timp, vom gasi o modalitate de prezentare mai comerciala, pentru masele largi, dar acum nu ne-am propus asta”, a declarat Marius Lazin, organizator al excursiei. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *