In vizor

Hoațe sub acoperire. În Cluj-Napoca, bonele fură de la angajatori pe rupte

Bonele hoațe sunt o categorie aparte de infractori, care pe lângă că fură îi mai și șantajează pe părinți. Tot mai mulți părinți se plâng în mediul online că au fost jefuiți de bona pe care au angajat-o să aibă grijă de copii. Ce spun specialiștii în recrutare și polițiștii clujeni despre acest trend?

Majoritatea părinților riscă foarte mult să își aducă o hoață în casă atunci când semnează contractul cu o bonă. Tot mai multe bone se specializează în furtul banilor, bijuteriilor și hainelor din casele unde lucrează. Cel mai grav este faptul că puține își recunosc fapta. Mai mult, părinții nu reclamă la Poliție toate aceste furturi și preferă să gestioneze singuri situația sau pur și simplu să uite incidentul. 

Recent, pe un grup de mămici de pe Facebook, o clujeancă avertiza părinții să se ferească de o bonă care i-a fost recomandată de agenția de recrutare Coparentis. Amelia Orban are doi copii și a avut nevoie urgent de o persoană care să îi îngrijească. După ce a angajat o tânără cu recomandări verificate, prin intermediul unei agenții, a ajuns să trăiască un coșmar. Bona o fura ca în codru, fără rușine sau remușcări.

„Acum 3 săptămâni am întâlnit și angajat, prin intermediul agenției Coparentis, o bonă pe numele ei Dorina Maria Oros. Am fost asigurați că d-șoara are recomandări verificate și că e o bonă foarte dorită și că ar trebui să ne întâlnim repede cu ea. Eram destul de disperați așa că am angajat-o pentru a ne ajuta cu cei 2 copii (băiatul de aproape 4 ani și fetița de o lună). După 2 săptămâni, discutând cu doamna care ne ajuta la curățenie constatăm că la amândouă ne dispăreau bani. De câteva zile am început să-mi număr banii și am constatat că îmi dispăreau cât timp eu făceam duș sau eram în altă cameră. Așa că mi-am însemnat banii, am chemat 2 colegi, am închis ușile și am pus-o să-mi arate conținutul ghiozdanului unde erau pur întâmplător banii marcați. Prima dată a zis ca i-a luat tanti de la curățenie și după ce i-am spus că am filmat-o și n-am mers până acum la Poliție pentru a se aduna mai multe fapte (doar de azi avem camere), am pus-o jos la masă să-și scrie recunoașterea. Nicio urmă de regret. Două ore mai târziu a apărut la birou cu o plasă de haine, bijuterii, 1.000 de lei care nu reprezintă nici 50% din cât a furat, cea mai mare parte fiind în amanet (asta a zis, dar fără grețuri)”, a scris clujeanca Amelia Orban.

Bona fura și de la alți angajatori, agenția nu s-a sesizat

Mămica din Cluj care s-a trezit cu hoața în casă a făcut cercetări și a aflat că Dorina Maria Oros obișnuia să practice același “sport” și la fostul angajator. Agenția Coparentis, cea care a intermediat între bonă și părinți, nu a făcut nimic ca să îi ajute pe păgubiți. Mama care a mediatizat cazul se teme că nici justiția nu va rezolva problema ei.
“Legat de familia la care lucrase anterior, am contactat-o pe doamna înainte de a o prinde pe Maria și am aflat că și de la ei a furat de-a rupt și până ieri nimeni n-a contactat-o s-o întrebe nimic de Maria deși aparent una din doamnele de la agenție o cunoștea. Feriți-vă de Dorina Maria Oros care e o infractoare de cea mai joasă speță și aveți grijă când vi se spune de la agenții că bonele au fost verificate. I-am făcut deja plângere penală dar n-am nicio garanție că o trimite cineva în judecată/ condamnă și dacă se întâmplă mai durează așa că ce pot face până atunci e să avertizez”, a declarat Amelia Orban.

bona

La Poliție se raportează extrem de puține cazuri de bone hoațe

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Cluj ne-au informat că în ultimii doi ani au fost raportate cazuri de furt în care erau implicate doar menajere. Se pare că părinții nu prea apelează la ajutorul oamenilor legii. Ori nu au dovezi și pierd urma bonelor, ori se descurcă cu problema pe cont propriu.
„Au fost înregistrate sesizări în care au fost reclamate furturi comise de către menajere, însă astfel de situaţii nu au fost frecvente. De exemplu, în anul 2016, poliţiştii Secţiei 4 au instrumentat un dosar penal privind sustragerea sumei de 1.000 de lei de către o menajeră, în urma sesizării făcute de către proprietar, prejudiciul fiind recuperat”, au declarat reprezentanții IPJ Cluj.

Cum pot evita părinții să fie furați

Există mulți părinți care închid ochii când sunt furați dacă bona are o relație apropiată cu copilul. Polițiștii și consultanții HR recomandă în schimb adoptarea unor măsuri care dau rezultat.

“Este important ca astfel de situaţii să fie aduse la cunoştinţa Poliţiei pentru a fi demarate cercetări şi a stopa activitatea persoanei în cauză. De asemenea, este important ca proprietarii să fie precauţi şi să nu lase pe oricine în locuinţa lor, fără un minimum de verificări. Totodată, este important ca sumele mari de bani sau obiectele de mare valoare să nu fie păstrate în locuinţă”, sunt recomandările Inspectoratului de Poliție Județean Cluj.

Camerele de supraveghere sunt și ele instrumente foarte importante și bune cu care părinții nu dau greș.
“Mi se pare foarte important să îți pui camere de supraveghere, să fii atent la copilul tău ce comportamente are de când e bona, să nu ții lucruri de valoare în casă sau la îndemână. Precauțiile astea sunt pază foarte bună”, a punctat și Adela Popoviciu, de la agenția de recrutare Azaleea.

Bonele hoațe au o problemă patologică

Nu toate agențiile de bone din Cluj-Napoca au ”băgat” în casele clujenilor hoațe sub acoperire. Adela Popoviciu de la Agenția Azaleea spune că a reușit cu ajutorul testelor psihologice să decidă corect atunci când recomandă o bonă. La agenția pe care o conduce, au avut doar două cazuri de furt, ambele cu final fericit. Părinții le-au explicat bonelor respective cum își pot compromite viața apelând la furturi și le-au convins să se oprească. 

“Un om care fură este tulburat emoțional la nivel patologic. Există un prag patologic care dă astfel de comportamente: furtul, lovitul unui copil. Evaluarea psihologică e undeva la 80% poate și mai mult din decizia noastră de a recomanda o persoană unei familii. Pentru mine mai alarmant e comportamentul de rele tratamente asupra copilului.

Cred că în privința furtului, lucrurile se pot gestiona și eu discut cu clienții. Mulți părinți pe care îi cunoaștem s-au lovit de astfel de cazuri. E ingenios pentru aceste persoane infractoare să se angajeze ca bone, colaborarea e cu foarte mare miză emoțională. Părinții devin foarte șantajabili”, a declarat Adela Popoviciu, psiholog și consultant HR.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *