Din oras

Hoandra: "Nu am concediat niciun jurnalist la dorinta cuiva!"

Octavian Hoandra, editorialistul cotidianului local Ziua de Cluj, si-a facut astazi cunoscuta pozitia vizavi de mentionarea numelui sau in referatul DNA din dosarul Uioreanu, unde procurorii sustin ca inca presedintele Consiliului Judetean ar fi intervenit pe langa Hoandra pentru a elimina din redactie un jurnalist ce scrisese un text critic. Hoandra neaga vehement ca ar fi facut asta. Articolul la care face referire DNA a fost scris de jurnalista Cosmina Fernoaga, dar plecarea ei din redactie, asta o stiu toti ziaristii clujeni, a fost generata de dorinta acesteia de a incepe un nou proiect editorial.

Editorialul de azi semnat de Hoandra nu pomeneste niciun nume in mod concret:

„Vreau doar sa reafirm niste lucruri clare, pe care toti cei care sunt azi in redactia „Ziua de Cluj” le stiu si probabil vor putea depune marturie oricand. Le am repetat si le sustin si acum: anume ca la ziarul la care lucrez si eu (si la care nu sunt patron!) NU se fac stiri si materiale „PE SURSE” sau folosind „SURSE LA ADAPOSTUL ANONIMATULUI”. Este obligatoriu principiul ” AUDIATUR ET ALTERA PARS” ori de cate ori se aduce o acuzatie cuiva, oricine ar fi acesta. Al  doilea lucru, nu ne intereseaza FAMILIILE si VIATA PRIVATA a nimanui. In cei 25 de ani de presa am invatat ca cei care vorbesc DOAR la adapostul confortabil al anonimatului au un scop pe care nu vor sa-l declare. Daca cineva are ceva de reclamat, atunci trebuie sa-si asume delatiunea. De altfel, inca din Octombrie 2006, mi-am exprimat clar aceasta pozitie in editorialul „VIATA PE SURSE”, pe care il anexez mai jos si care poate fi citit si pe multe situri de internet care l-au preluat de pe „ZIUA de CLUJ”.  Ori, in ceea ce mi se imputa, este vorba despre un articol scris „pe surse, la adapostul anonimatului”. El poate fi consultat la redactie, de catre oricine doreste.

Un cotidian este o fotografie a unei zile, ori intr-un astfel de context, un ziar si un ziarist nu se pot institui in instanta de judecata, si tocmai de aceea, toate partile implicate in subiectul unui articol, TREBUIE sa aiba dreptul la opinie, in aceeasi proportie.

In cei 25 de ani de presa, am avut de a face cu sute de oameni suparati de unul sau altul dintre textele publicate de ziarul la care lucrez. Politicieni, magistrati, oameni din administratie, oameni de afaceri, pana la sportivi si simpli cititori. N-am ezitat niciodata sa ma intalnesc cu oricare dintre acestia si sa incerc sa-i apar pe autori, atunci cand aveau dreptate sau sa-mi prezint scuzele atunci cand textul publicat era exagerat sau in care pozitiile lor, conform principiului jurnalistic, „AUDIATUR ET ALTERA PARS”, nu fusesera respectate. De-a lungul timpului, m am intalnit cu zeci de personalitati si personaje. Cu totii si-ar fi dorit „pedepsirea” autorului unui text din ziar. Cu toate astea, eu n am concediat NICIODATA pe nimeni din redactia „ZIUA de CLUJ”, nici in urma dorintei cuiva sau altcuiva. Iar asta putea fi verificata extrem de usor, intreband pe oricare dintre redactorii echipei sau ai administratiei. Toate discutiile privind textul pe care se spune ca l-as fi „cenzurat” s-au purtat in mijlocul intregii redactii, asa ca versiunea adevarata a acestei „cenzuri” poate fi usor aflata. Mai mult, e un fapt cunoscut ca mi-am iubit intotdeauna echipa si am incercat sa o ajut, in privat sau in ce priveste munca de redactie. Multi dintre cei care scriu astazi sunt cei carora, cu rabdare, timp de luni intregi, le scoteam virgula dintre subiect si predicat, ii ajutam cu bani sa-si plateasca chiria, sa-si cumpere masina, sau umblam cu ei sau cu parintii ei pe la doctori… Dar vorba proverbului: „Nici o fapta buna nu ramane nepedepsita!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *