PORTRET

Hilda Tersanszki, campioană la fitness și personal trainer, „un alt model de frumusețe feminină”

Hilda Tersanszki este o împătimită a sportului, campioană balcanică la fitness și campioană națională la bodyfitness IFBB, o sportivă născută în „capitala culturismului românesc”, unde a început să se antreneze din dorința de a ajunge asemenea culturistelor orașului, care au impresionat-o încă din copilărie și care pentru ea însemnau „un alt model de frumusețe feminină”. 

La începerea antrenamentelor, pentru Hilda pe primul plan era obținerea unui anumit aspect fizic, însă mai apoi a început să fie motivată de participarea la concursurile care reprezentau recunoașterea publică a valorii sale. După ce și-a atins obiectivele de a urca pe podium, totul s-a transformat într-o competiție personală, prin care acum sportiva încearcă să ajungă la cea mai bună formă fizică, fără excese și extreme. 

Hilda și-a transformat pasiunea în profesie și, de 5 ani, își oferă serviciile de personal trainer clienților care doresc să beneficieze de antrenamente „personale, profesionale și personalizate”, în cadrul sălilor de fitness. După ce a cunoscut lumea bodybuildingului și fitnessului profesionist, sportiva încearcă în prezent să promoveze un stil de viață sănătos prin exercițiile fizice prin care clienții săi să obțină cea mai bună versiune a lor, fără a se raporta la modelele din reviste, pentru a clădi durabil și pe termen lung, fiecare pe propria fundație, primită de la natură, în mod natural și fără abuzurile specifice activității competiționale.

„Un alt model de frumusețe feminină”

Hilda Tersanszki provine din Baia Mare, un oraș care a fost capitala culturismului românesc  (în orașul său natal au existat foarte mulți practicanți ai acestui sport, cu rezultate internaționale). Pentru Hilda, totul a început la ștrand, unde, copil fiind, la 13-14 ani, le-a văzut pe două dintre culturistele orașului (una dintre ele era Monica Mureșan, în prezent vicepreședinta Federației de Culturism și Fitness). Impresionată de fizicul celor două sportive, de simetria și perfecțiunea dezvoltării musculare, Hilda a început să-și dorească o formă fizică similară, care pentru ea reprezenta „un alt model de frumusețe feminină”.

Pentru a-și atinge scopul, Hilda a început să se antreneze acasă, cu un echipament rudimentar, creat de tatăl ei:

„Tata mi-a făcut o bară de tracțiuni pe o grindă în hol, mi-a sudat niște rulmenți cu o bară, am avut și niște gantere micuțe și am făcut antrenamente cu greutatea corporală proprie, ajutată de accesoriile acestea improvizate.”

Când a ajuns la liceu, Hilda i-a cerut sfaturi profesoarei sale de educație fizică, Simona Toma, și astfel a început să se antreneze mai serios, după un program axat pe toate grupele musculare:

„În prima fază îmi doream foarte mult să obțin pătrățelele acelea la care aspiră toate practicantele fitnessului și am ajuns să fac în jur de 2 500 de abdomene în fiecare zi. În 6 luni am reușit să obțin ceea ce mi-am dorit și am ajuns să vreau mai mult – să îmi dezvolt picioarele, musculatura brațelor, să îmi îmbunătățesc fiecare segment muscular.”

O campioană pentru care sala este locul unde își găsește echilibrul

La finalul clasei a XII-a, Hilda Tersanszki  și-a făcut primul abonament la sală, după ce timp de 6 ani se antrenase acasă. Deși nici prima sală nu avea dotări dintre cele mai bune, acest mediu a avut un impact major asupra sportivei, care se simțea aici „acasă”:

„Mi-am făcut primul abonament la o sală cu aparate rudimentare, ruginite, dar mi-am dat seama că spațiul acesta e locul unde îmi găsesc echilibrul. Am fost îndrumată spre o sală care avea și un club sportiv și, în cele din urmă, am ajuns la clubul sportiv la care activa Monica Mureșan, modelul meu din copilărie. Cu ajutorul ei m-am pregătit ulterior pentru Campionatul Balcanic de Fitness din anul 2011.”

După doar 3 săptămâni de mers la sală, Hilda Tersanszki  a participat la primul ei campionat național, la categoria body fitness junioare, unde a obținut locul V. A continuat să se antreneze și în următorul an a devenit campioană națională la junioare la categoria fitness:

„M-am orientat spre această categorie pentru că aveam mobilitate bună, am învățat repede elementele de gimnastică și am reușit astfel să îmi construiesc o coregrafie. Din momentul în care am ajuns la clubul sportiv, persoana care s-a ocupat de mine, pe toată durata activității, a fost Ioan Pop, pe care l-am considerat antrenorul meu oficial. Am pus cel mai mare preț pe sfaturile lui și pe tot ce mi-a insuflat în ceea ce privește acest sport.”

În 2006, Hilda Tersanszki  s-a clasat pe locul II la competiția de fitness senioare și a obținut un loc în lotul B pentru Balcaniada din 2007, unde a câștigat titlul de campioană balcanică la categoria fitness senioare și locul II la categoria bodybuilding perechi. A continuat cu Europenele, unde a participat tot la categoria fitness, dar, din cauza unei accidentări, s-a reorientat ulterior către body fitness:

„La Campionatul European am luat locul 8 din 16 țări participante și apoi am ales să concurez la body fitness, unde am ieșit campioană națională. Ultimul concurs din acel an a fost Campionatul Mondial, unde am ocupat ultimul loc în semifinala mare.

Aveam în plan să îmi schimb clubul sportiv, am hotărât să închei colaborarea cu clubul pentru care am concurat în 2007, dar, în 2008, încercând să clarific situația cu transferul meu la un alt club sportiv, am avut dezamăgirea să aflu că sunt suspendată pe motive medicale pentru un an de zile, sub vechea conducere a Federației.”

Sportul, ca stil de viață, dincolo de activitatea competițională

În anul 2008, Hilda Tersanszki a renunțat la ideea de a mai concura, pentru că a conștientizat că sănătatea este pe primul plan, și sportul, la nivel competițional, presupune uneori rigori și practici incompatibile cu sănătatea, pe termen lung. În plus, în acel an se și angajase și avea de susținut și licența la Facultatea de Fizică:

„Pentru licență am avut posibilitatea să fiu creativă și să fac o lucrare cu adevărat originală, «Aplicații ale teoriei mecanicii în arta dezvoltării musculare». Am transpus fizica în sala de forță și a rezultat o lucrare de care am fost foarte mândră. Mi-a adus multă satisfacție faptul că am reușit să îmbin pasiunea pentru sport cu fizica studiată. 

În același an, m-am înscris și la Facultatea de Drept și am continuat să mă antrenez, însă, timp de 4 ani, am stat departe de scenă. În 2011, m-am hotărât să încerc un concurs, Campionatul Balcanic, la o categorie recent înființată pe atunci, bikini fitness, dar nu am fost potrivită pentru categoria respectivă și am fost oarecum dezamăgită, pentru o perioadă de timp. Mi-am păstrat motivația de a continua să mă autoîmbunătățesc, însă în afara criteriilor de arbitraj de la concurs.”

În 2011, Hilda l-a cunoscut pe actualul ei soț, Dan Moldovan, și el tot culturist, de profesie arhitect, un bărbat alături de care și-a găsit echilibrul, fiind omul potrivit, care îi împărtășește pasiunile:

„Soțul meu este «arhitecto-culturist», este arhitectul care lucrează la cel mai important proiect al vieții sale, corpul lui. La noi acasă se gătește în regim de cantină, avem un stil de viață foarte riguros în ceea ce privește alimentația și antrenamentele, avem și acasă o grămadă de accesorii și în vacanță le ducem cu noi și ne antrenăm întotdeauna, oriunde suntem. Nu o facem pentru că suntem obsedați, ci pentru că ne simțim bine făcând sport, ne antrenăm din pasiune și pentru faptul că ne creează o stare de sănătate și de echilibru interior.”

Hilda consideră că adevăratele satisfacții în viață se obțin prin echilibru și se pot trăi cel mai profund în cadrul familiei:

„Familia mea recent întemeiată este cel mai mare dar și, prin faptul că am găsit omul potrivit, reușesc să fiu echilibrată din toate punctele de vedere. Am reușit să înregistrez cele mai multe progrese în ultimii ani, pentru că am beneficiat de toată susținerea și de tot ce are nevoie un om pentru ca să se dezvolte. Cred că cel mai important lucru din viața mea este faptul că am reușit să găsesc omul potrivit lângă care să pot să cresc și să mă dezvolt și cred că este reciproc, și el are parte de aceeași susținere din partea mea.

Am ajuns să îmi schimb foarte mult viziunea în ceea ce privește activitatea sportivă. Eu, cu ani în urmă, lucram mai mult pentru rezultatul final decât pentru plăcerea de a face antrenamentul, ceea ce nu este un lucru foarte ok. Abordarea aceasta mi-a provocat foarte multe frustrări și, de când sunt cu Dan, am descoperit plăcerea de a mă antrena echilibrat, corect, și în felul acesta am reușit să țin sub control accidentările și să fac și progrese în ceea ce privește calitatea masei musculare.”

O nouă viață, la Cluj

În 2013, Hilda Tersanszki s-a căsătorit și s-a mutat în Cluj. Și-a dat demisia de la locul de muncă din Baia Mare și a început aici o nouă viață. Primul pas a fost admiterea la masterat, la Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul UBB, profilul Educație Fizică, Fitness și Agrement în Turism. Hilda și-a transformat pasiunea într-un job, pentru că acum coordonează clase de stretching, prin care îi ajută pe oameni să devină mai flexibili, cu ajutorul exercițiilor specifice:

„Alături de ei mă îmbunătățesc și eu, este un domeniu în care ne dezvoltăm împreună. Cred că este cea mai bună alegere pe care am făcut-o în viața mea, faptul că am avut curajul de a face ceea ce mi-am dorit și de a-mi schimba mentalitatea, că am renunțat la ideea de a merge la muncă în fiecare zi, și astfel să fac același lucru mereu și să acumulez frustrare, să am o muncă ce poate fi înlocuită oricând cu un soft. Mi-am luat viața în propriile mâini și am făcut ceva cu adevărat creativ pentru mine și pentru ceilalți și cred că asta este cea mai mare realizare a mea.

Mă bucur foarte mult că am avut parte de toată susținerea din lume și că îl am pe Dan lângă mine, pentru că fără el nu aș fi putut să fac nimic din toate astea. Îmi doresc să rămân activă în sport și, în curând, voi fi aproape de sportivii activi de la masa de arbitraj. Urmează să obțin în curând carnetul de arbitru și mi-am propus să susțin sportul activ prin antrenamentele mele și prin sfaturile pe care pot să le ofer tinerilor începători.”

În 2010, Hilda Tersanszki a urmat cursul de instructor de fitness organizat de către Federaţia Naţională de Culturism şi Fitness și, de 5 ani, este antrenor freelancer, lucrând cu clienții care o solicită. În plus, ține clase de stretching și de total-body workout circuit, în mediul online.

Repere din viața unei împătimite a sportului

După ce și-a început activitatea sportivă prin antrenamente acasă cu greutatea corporală proprie și cu accesorii improvizate, Hilda a descoperit în sala de fitness o varietate mai mare de exerciții, ajungând să considere exercițiile de bază din bodybuilding drept cele mai eficiente. Un program bine gândit de antrenament a ajutat-o să evolueze și sportiva a combinat antrenamentul de forță cu cel de streaching și cu circuitele cu greutăți mici:

„Pot să spun că am ajuns la cea mai bună combinație: antrenamentele de streaching mă ajută să mă recuperez după cele de forță, iar circuitele cu greutăți mici, pe care le fac de câteva ori pe săptămână, le privesc drept antrenamente de cardio. Reușesc în felul acesta să îmi îmbunătățesc și flexibilitatea, să îmi dezvolt și forma fizică și să ard și grăsimile de care mi-am propus să scap.”

În acest sport, care presupune construirea unui fizic armonios, cel mai important aspect este alimentația:

„Fără o alimentație echilibrată și bine gândită în funcție de necesități nu poți obține rezultatele mult visate. Mă mândresc să spun că nu am mâncat niciodată la restaurantele de tip fast-food, eu mănânc doar alimente bio și am grijă să îmi fac cumpărăturile din piață. Încerc, pe cât posibil, să nu mănânc produse rafinate; nu putem să ne ferim de tot, până la urmă și semințele sunt modificate genetic, dar încerc să mănânc cât mai sănătos și, în combinație cu sportul, să am un regim de viață echilibrat. Nu mă privez de nimic, mănânc din fiecare categorie de alimente, doar că o fac strategic, în cantități moderate, și astfel mă simt mai bine ca niciodată.

Detalii privind rețetele mele culinare și exercițiile pe care le fac la antrenament pot fi consultate pe pagina mea de antrenor și tot acolo pot fi contactată pentru serviciile mele. Eu antrenez și femei și bărbați, am avut și copii la recuperare, pentru exerciții ușoare, strict pentru îmbunătățirea posturii.”

Hilda Tersanszki consideră că sportul pe care îl practică ea este, la nivel de performanță, unul foarte dur, acesta fiind unul dintre motivele pentru care a renunțat la a mai concura:

„Dincolo de alimentație și de antrenamentele foarte intense, în timpul pregătirii sunt din ce in ce mai mulți sportivi care consumă substanțe dopante. Eu nu mi-am dorit să obțin cea mai bună formă a mea în mod artificial pentru că nu se poate menține pe termen lung. Am apreciat că efectele secundare ar fi fost devastatoare pentru sănătatea mea. Schimbarea criteriilor de arbitraj și a standardelor competiționale a condus la masculinizarea unui număr mare de concurente de la categoria la care concuram și la decesul a tot mai multor practicanți, atât la nivel de amatori, cât și în rândul celor profesioniști. Media de viață a acestora a scăzut atât din cauza dopingului cât și a deshidratării din ultima fază de pregătire pentru competiție. Din păcate în ceea ce privește consumul de substanțe dopante, tot mai multe persoane care practică sportul la nivel amator au ajuns sa le consume pentru a obține acel fizic pe care îl văd în reviste sau pe site-urile sportivelor recunoscute pe plan internațional. Eu cred că este firesc să ne dorim fiecare cea mai buna formă fizică pe care o putem atinge, dar nu cu orice preț.

Cred că cel mai trist este atunci când ți se schimbă percepția vizavi de corpul tău, după ce atingi câteva forme de vârf și îți dai seama că nu poți să le menții – apar depresiile, începe să nu îți mai placă de tine, să nu te mai vezi obiectiv, și mi-a luat mult timp să mă educ, să am răbdare cu mine și să mă bucur de micile progrese înregistrate, fără să am așteptări, și fără termene limită.”

De când a renunțat la activitatea competițională, Hilda Tersanszki și-a schimbat mentalitatea în ceea ce privește practicarea acestui sport și a realizat faptul că nu are nevoie de o medalie pentru a-și câștiga încrederea în sine  sau pentru a avea vreo satisfacție în ceea ce privește forma sa fizică:

„Este suficient că sunt propriul meu arbitru și că am capacitatea să mă evaluez obiectiv. Nu cred că aș mai putea vreodată să mă antrenez după niște standarde impuse de altcineva, cea mai bună formă a noastră trebuie să fie cea de care suntem noi mulțumiți!

Le recomand tuturor o supradoză de motivație pentru noul an și multă perseverență în ceea ce privește continuarea drumului către cea mai bună formă fizică! Sper ca tot mai mulți oameni să înțeleagă importanța și utilitatea antrenorului personal în viața lor, este esențial să aibă cine să te îndrume! La fel cum și eu am fost îndrumată de Ioan Pop, cu aceeași dedicare intenționez să le insuflu, la rândul meu, oamenilor cu care lucrez, pasiunea pentru acest sport minunat, pentru o viață cât mai sănătoasă și echilibrată!”

foto: Hilda Tersanszki

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *