Sanatate

Hepatita C, o boala silentioasa

Intre 200-300 de milioane de oameni de pe glob au  a virusul acestei boli; in Romania se estimeaza ca ar exista aproape un milon de oameni infectati (dintre care 600000 sunt inregistrati conform unuei statistici din 2007 a OSM, locul 1 in Europa!), dar lumea nu prea stie ce este si cum se manifesta ea. Simptomele pot fi foarte discrete, de aceea experitii numesc hepatita C boala “silentioasa”. Ati putea avea virusul si sa nu stiti? Sau ar trebui sa fiti ingrijorat de posibilitatea de a “lua” boala?

 

 

Daca faceti parte dintr-un grup de risc, ar trebui sa fiti testat. Tratamentele sunt limitate, dar puteti lua cateva masuri privind stilul de viata ca purtator al virusului. Daca nu aveti hepatita C, nu trebuie sa fiti ingrijorat ca ati putea sa va imbolonaviti printru contact intamplator. Principalul risc este dat de contactul cu sangele contaminat.

 

 

Ce este hepatita C?

Hepatita C este determinata de un virus care, ca si hepatita A si B, produce inflamatia ficatului. Hepatita C este pe locul doi, dupa alcoolism, ca o cauza de boala hepatica si este principala cauza de transplant hepatic in SUA.

 

 

Ficatul este unul dintre cele mai mari organe ale corpului. Este o adevarata uzina chimica, producand elemente nutritive vitale  si neutralizand toxine. In general, virusul hepatitei C se transmite prin contactul cu sangele contaminat. In rare cauzuri este transmis pe cale sexuala. Majoritatea persoanelor la care s-a identificat virusul au fost infectate prin transfuzie de sange primita inainte de 1992 (inainte de aparitia testelor-screening de sange perfectionate) sau prin folosirea in comun a acelor contaminate in timpul administrarii ilicite de droguri. Nu exista nici un vaccin pentru prevenirea hepatiei C!

 

 

Daca sunteti purtator al virusului hepatic C, este posibil sa nu fi observat vreodata vreun simptom. Majoritatea nu au nici un fel de simptome timp de ani, chiar de zeci de ani. Si chiar daca ati avut vreodata simptomele precoce, le-ati interpretat ca apartinand unei nevinovate gripe. Multe persoane descopera prezenta virusului numai din intamplare cu ocazia unui test sangvin de rutina.

 

 

Cum este afectat ficatul?

Aproximativ 15-20 % dintre persoanele infectate cu virusul hepatic C elimina virusul prin forte proprii, fara afectare hepatica. Pentru ceilalti, boala se instaleaza si ataca lent fixatul. 20-50 % dintre bolnavii cu hepatita cronica dezvolta ciroza (cicatrizare) hepatica, de obicei in primii 20 de ani de la infectie. In fine, cancerul hepatic sau insuficienta hepatica apar la aproximativ jumatate dintre cei care au fost diagnosticati cu ciroza.

 

 

Testarea
 
Pentru ca ati putea fi infectat cu virusul hepatitei C, ani de zile inainte ca simptomele sa apara, ar trebuisa fiti testat daca:

–    ati primit o transfuzie de sange inainte de 1992;
–    ati folosit droguri ilegale cu administrare intravenoasa sau intranazala, chiar si numai o singura data);
–    ati fost primitorul unui transpalnt de organ inainte de 1992;
–    ati fost expus la sangele altora ;
–    ati facut dializa pentru insuficienta renala;
–    vi s-au administrat concentrate de factori de coagulare inainte de anul 1987;
–    vi s-au facut gauri pentru cercei (piercing) pe corp sau in ureche, tatuaje sau acupunctura cu echipament nesteril.

 

 

Ar trebui sa fiti tesat daca oricare dintre cazurile enumerate vi se aplica. Daca banuiti ca ati putea fi purtator al virusului hepatitei C, consultati medicul.

 

 

Cum va ingrijiti?

Daca sunteti diagnosticat cu hepatita C, ati putea fi trimis la un specialist in boli hepatice. Schimbarile de stil de viata recomandate ar putea include:

–    eliminarea consumului de alcool; consumul regulat de alcool pare sa accelereze progresia bolii hepatice;
–    evitarea medicamentelor care ar avea risc de afectare hepatica: medicul va poate sfatui care medicamente ar trebui incluse pe o astfel de lista.
–    mentinerea unui stil de viata sanatos: acesta include dieta, exercitiul fizic si odihna adecvata.

 

 

De asemenea, veti dori sa preveniti contactul altora cu sangele dvs. In acest sens acoperiti-va plagile, nu folositi in comun cu altii periuta de dinti sau lame de ras si avertizati personalul medical ca sunteti purtator de virus. In plus, nu donati sange, organe, tesuturi sau sperma. Unii medici recomanda si practicarea sexului protejat.

 

 

Tratament

In prezent, cea mai buna arma impotriva hepatitei virale C este alfa-interferonul, un medicament care inhiba replicarea virala. Pare sa aiba eficacitatea cea mai mare daca este administrat precoce in boala. Totusi, interferonul actioneaza bine numai la o persoana din cinci.

 

 

Interferonul este administrat injectabil de trei ori pe saptamana. Studii recente sugereaza ca medicamentul ar putea fi eficient daca ar fi administrat cel putin un an. Efectele secundare includ frecvent: simptome pseudo-gripale (asemanatoare gripei), depresie nervoasa si scaderea numarului de leucocite si trombocite.

 

 

Cercetatorii au in lucru alte tratamente, incluzand terapii combinate care asociaza interferonul cu medicamente antivirale de tipul ribavirinei. Terapia are efect mai bun la indivizii care au reactionat pozitiv la terapia anterioara cu interferon, dar au avut o recidiva.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *