Din oras

Happening studentesc cu colinde in campusul Hasdeu. De la cursuri de medicina, direct la repetitii

Parterul caminului X din campusul Hasdeu a rasunat aseara de colinde din Maramures, colinde vechi si cantece de Craciun cantate pe doua voci. Micul cor este alcatuit din studente mediciniste si un teolog si urmeaza sa colinde prin facultati si camine. Mai mult, tinerii planuiesc sa poarte costume populare din zonele din care vin.

Desi noaptea s-a lasat bine peste Cluj si nu e cald deloc, la ora 20 campusul Hasdeu vibreaza, e plin de forfota si din camine se aud diverse piese muzicale ale momentului. Cand te apropii de caminele Universitatii de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu” muzica se schimba. Inca din fata caminului X se aud vocalizele Cetei de colindatori Caminul H9, dupa cum se numeste grupul de pe Facebook.  De data asta, grupul se intalneste in biroul administratoarei caminului, care participa si ea la cantari alaturi de sot, preotul Ovidiu Martis din Floresti, care s-a oferit sa dea si el o mana de ajutor. S-au adunat cam 15 studente mediciniste si primul pas e impartirea pe voci: unele sunt soprane, altele altiste.

Se listeaza foi cu versurile si repetitia incepe cu clasicul “Trei pastori”. Mai intra doua fete, Diana si Cristina.

“Cei din urma vor fi cei dintai. Asta e de fapt ultima colinda de pe lista, dar incepem cu ea, ca e mai simpla si o stim toti”, explica preotul, care, in acest cadru, se recomanda simplu – Ovidiu.

Langa el sta Andrei Ardelean, a carui voce echilibreaza corul si stie “trucuri” de cantat invatate la Facultatea de Teologie a Universitatii “Babes-Bolyai”, unde este student. E un fel de dirijor al corului.

Grupul invata cum se tine isonul: cu un “a” mai inchis care mentine armonia.

Se canta colinda Datina, anuntata ca “hitul” cu care micul cor isi va cuceri audienta. Nu sunt colinde simple, din cele difuzate pe la radio sau invatate la scoala. Au versuri complexe si o sonoritate neobisnuita si corul face eforturi serioase sa se mentina pe doua voci. Hoila e o nebunie: fiecare vers se repeta pe cate o voce, iar refrenul te duce direct in mijlocul Maramuresului din povesti. Suna bine, dar e cumplit de greu de sustinut, asa ca se cauta piesa pe telefon si apoi pe calculator.

Fetele se mobilizeaza apoi sa faca “play-list-ul”, cele 10 piese pe care le vor canta la colindat. Vor merge pe la facultatile UMF si prin camine.

“Daca ne simtim in stare, putem merge si la parintele mitropolit”, sugereaza Ovidiu.

“Participam si la cina intercultural, la care ne intalnim cu studentii straini si la impodobirea bradului in caminul H9”, a anuntat Bianca Cotuna, studenta care a initiat actiunea.

Se mai repeta o data o colinda, se discuta de ce oare nu vin mai multi baieti la repetitii si se isca discutii contradictorii asupra zilelor si orelor in care sa se mearga la colindat.

“Stiti, noi ne platim absentele”, aminteste Andreea Ionica, cealalta administratoare a grupului de pe Facebook.

Repetitia se incheie in rasete si veselie, cu promisiunea ca se vor reuni de mai multe ori saptamana viitoare. Se mai canta o data, iar prin usa intredeschisa se vad studenti care se intorc de la oficiu cu traditionalii cartofi prajiti si arunca priviri circumspecte la auzul colindelor in camin. E 22.10, se pune punct si corul se destrama rapid, fiecare o ia spre caminul lui, pierzandu-se in tumultul din zona Piezisei.

Bianca Cristina Cotuna povesteste apoi pe scurt cum s-a inchegat neobisnuita initiativa.

“Totul a inceput cand am candidat la sefia caminului. Am promis ca voi organiza multe evenimente. Eu si colegele mele aveam un istoric de cantat la cor, asa ca ne-am propus sa ne organizam sa colindam”, a marturisit ea.

In plus, actiunea are si un rol de socializare.

“Am observat sa studentii nu prea comunica intre ei in camin. Ne intalneam la baie, in oficiu, ne salutam si atat. Nu stiam nici cum ne cheama. E foarte important sa socializezi cu oameni de la tine de pe palier, din camin, pentru ca iti petreci aici 9 luni pe an, stai mai mult decat acasa. Practic, caminul e a doua familie. Prezentand ideea mai departe, ni s-a sugerat sa organizam activitati in toate caminele UMF si am reusit: avem colindatori din toate caminele. Am pus afise in toate caminele, am facut grupul de pe Facebook si asa ne-am adunat. E drept, nu sunt atat de multi, dar speram ca la anul sa fim mai multi”, a descris studenta.

Colindele au fost alese dintre cele mai noi, dar si mai vechi.

“Marea majoritate sunt colinde vechi, care nu se mai canta. Incercam sa nu le facem pierdute pentru ca sunt foarte frumoase si fac parte din patrimoniul nostrum cultural. In aceeasi idee ne-am gandit si sa ne imbracam in costume populare fiecare din zona lui”, a adaugat ea.

Bianca e din Salaj, are acasa mai multe costume populare din care isi va alege unul pentru a-l purta la colindat. E in anul III la Medicina Generala si se gandeste sa se specializeze in oncologie sau interne. Nu isi doreste sa plece din tara.

“Majoritatea fetelor care au fost in seara asta la repetitii au terminat cursurile la ora 20. Abia au reusit sa manance sau nici macar, si au venit. E foarte greu sa gasim zile in care sa ne intalnim, pentru ca suntem foarte aglomerati. La noi se invata”, a mai spus tanara.

Colindul va incepe cu administratia caminelor de medicinisti, apoi va trece pe la decanatele universitatii.

“O sa facem cate o seara de colindat in fiecare camin, ca sa simta studentii ca vin sarbatorile, inainte de a pleca acasa. Ne intalnim intr-o seara, bem un ceai, mancam o turta dulce si ne simtim bine impreuna si, intre timp, impodobim si bradul. Totul se va incheia cu o cina interculturala a UMF. Noi avem programe de studiu in mai multe limbi si vor participa studenti de la fiecare dintre acestea, veniti din foarte multe tari si isi vor prezenta fiecare obiceiuri de la ei”, a incheiat Bianca Cristina Cotuna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *