Din oras

Hameiului, stradă în Cluj-Napoca sau uliță într-un cătun părăsit?

Strada Hameiului din cartierul Mănăștur nu a fost asfaltată niciodată. Sătui să își distrugă mașinile în gropile de pe drum, de 15 ani, locuitorii fac sesizări peste sesizări Primăriei, însă totul pare să fie în zadar. Strada este privată și nu se pot face lucrări de modernizare. Administrația publică locală a reușit ca în 10 ani să preia o singură stradă privată. 

Odată ce ajungi pe strada Hameiului din Cluj-Napoca, ai impresia că urmează să intri într-un cătun părăsit. Drumul este prăfuit, plin de gropi, de pietriș, fiecare mașină care trece lasă un nor de praf în urmă, iar vegetația împânzește marginea drumului. Locuitorii își distrug mașinile în craterele de pe drum. Nici pentru pietoni parcurgerea străzii nu este mai ușoară, mai ales dacă plouă, deoarece strada se umple de noroi, iar gropile se transformă în bălți uriașe. De mai bine de 15 ani, clujenii care locuiesc pe strada Hameiului așteaptă ca drumul să fie asfaltat, însă până acum Primăria nu a luat nicio măsură. 

„E o problemă foarte mare. Locuiesc de 15 ani aici și nu a fost în stare nimeni să ia măsuri să facă strada asta. Am făcut mai multe cereri la Primărie, nu am primit niciun răspuns și nu a venit nimeni să facă nimic. Am chemat și televiziunea încă de pe vremea când a fost Boc la primul mandat. Nu a făcut nimeni nimic. Toată lumea tace. Stăm în oraș și parcă am locui în junglă. Nu e luminat, nici nu mai vorbim de asfalt. Când plouă, nu mai poți circula. E groapă lângă groapă și strada are doar 300 de metri”, spune Anton Molnar, președinte de bloc pe strada Hameiului. 

Clujenii care locuiesc în această zonă nu au stat cu mâinile în sân, așteptând ca reprezentanții Primăriei să se îndure de ei și să le repare strada. An de an au făcut nenumărate sesizări, în speranța că cineva din Primărie îi va lua în seamă.  

„De 15 ani de zile nu a venit nimeni să facă nimic. Păi se poate trăi așa? Noi plătim impozite, taxe, dar ei spun că vinovați suntem noi. Așa ne-au spus de la Primărie. Că la ei este prevăzut drum de pământ. Dar dacă e așa, cum ne-au făcut canalizare, cum ne-au băgat gaz? Cine a dat autorizații de construcție? Cine a denumit strada? Nimeni. Nimeni nu răspunde la nimic. Stăm aici parcă am fi tocmai în vârful dealului. Suntem mulți aici, taxele sunt plătite la zi, miliarde am plătit până acum, dar ei nu mișcă nimic. Am făcut sesizări scrise și am primit răspunsuri, că drumul nu e al Primăriei, că trebuie să îl căutăm pe cel care a vândut pământul, să facem rost de cartea funciară”, adaugă Anton Molnar. 

Pe timp de iarnă, situația devine tragică în adevăratul sens al cuvântului. Mașinile de deszăpezit nu intră pe strada Hameiului pentru că strada este privată, iar clujenii care locuiesc în zonă și nu au un autoturism 4×4 de multe ori nu pot să ajungă cu mașina până în fața blocului. Pentru pietoni situația este și mai gravă, ținând cont că strada nu este iluminată, așa că se descurcă cum pot, cu lanterne sau cu lumina telefonului. 

„Sunt atâtea case frumoase în jur și oamenii sunt obligați să meargă cu mașina sau cu bicicleta prin gropile astea fiindcă nimeni nu asfaltează. Vecinii au făcut sesizări, dar cred că sunt în zadar. Iarna e dezastru și pe jos de abia se poate circula pe stradă. Îngheață și e foarte urât. Nu e iluminat, mă descurc cu lumina de la telefon sau cu lumina de la bicicletă”, declară un tânăr care locuiește în zonă. 

Locuitorii de pe Hameiului acum nu pot decât să aștepte și să aștepte momentul când Primăria va reuși să preia strada. Dacă Primăria va merge în același ritm cu preluarea străzilor private, este posibil ca în 10-20 de ani să preia și strada Hameiului. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *