Editorial

Guvernare în vremea grevei cu analfabeți politic-funcțional

Conform Legii Educației, educația ar trebui să primească 6% din produsul intern brut. Dar și pentru anul 2023, al nouălea an al ”României Educate” al Prim Voiajorului Patriei, procentul primit de Educație este de 2,1%.

De la nesimțirea de-a considera legea facultativă, după cum vor mușchii politici ai guvernanților (indiferent de guvernare), trebuie pornită discuția despre această grevă din Educație.

Nu sunt bani, copiii sunt victime – acestea sunt povești grețoase despre manipulare. Nu sunt bani de peste trei decenii decât pentru hoții, jaf la drumul mare și sinecurile politicienilor – trei sferturi dintre ei fiind niște sfertodocți cu CV-ul educașional falsificat.

Copiii au fost sacrificați timp de peste trei decenii. Rezultatul politicilor făcute pentru sine și gașca personală a tuturor guvernanților se vede. Peste 320 de mii de copii au abandonat școala în generațiile care au terminat clasa a VIII-a în ultimii 10 ani, un număr echivalent cu populația Clujului. În mediul rural o cincime dintr-o generație ”se pierde” în primii 8 ani de școală.

Cu aceste date pe masă (este vorba despre perioada 2012 – 2020 să vorbești despre copiii care ar fi victime ale grevei profesorilor, trebuie să fii absolut imbecil (și nu e insultă, este diagnostic). Mai ales când numărul celor care au abandonat școala în ultimii 12 ani poate fi echivalat cu 12.944 de clase a câte 25 de elevi fiecare, clase în care statul a eșuat să livreze serviciul public de Educație, garantat prin Constituție.

Constituția, altă hârtie cu care politicienii se șterg la dos.

Din 2015 există ceea ce au denumit ei ”strategie de părăsire timpurie a școlii”. Adoptată și părăsită într-un sertar. Între timp, autoritățile își împart ciolanul și se prefac că sunt extrem de preocupate să stârpească abandonul școlar.

Recent au anunțat Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar, finanțat din PNRR, dar nici până acum, data grevei în Educație, banii nu au ajuns în școli. Deși programul a fost anunțat cu surle și trâmbițe că a fost aprobat încă din aprilie, că lista de școli a fost bătută în cuie încă de atunci, că au fost semnate contractele de finanțare pentru majoritatea celor 1.400 de unități de învățământ implicate.

Unde eșuează autoritățile, din lene, indolență și din faptul că ”lor” ”nu le iese nimic”, vin organizațiile neguvernamentale și demonstrează că se poate, că există și se aplică cu succes programe de reducere și chiar de eradicare a abandonului școlar în școlile publice, programe de tip after school, care includ masa caldă, pregătire suplimentară și orientare școlară.

Acum ce-ar vrea guvernanții? Să salarizeze organizațiile neguvernamentale profesorii, să aibă ei pentru pensii nesimțite și salarii nemeritate pentru curvele lor de partid și de stat (indiferent de sex)? Oricum, prin taxe și impozite, societatea plătește.

De peste trei decenii se aruncă la coș performanța pentru a avea ”stabilitate”. Vă sună cunoscut: ”să fim lăsați să lucrăm în liniște”?

În liniște lucrează numai hoții.

Avem un cerc vicios perfect: incompetență, mediocritate, tâmpenie și fudulie (l-ați auzit, nu pe Horodniceanu: ”nu știți cine sunt eu?”). A venit timpul să se facă ordine într-un stat totalmente eșuat, în fruntea căruia schiază, glbetrottează și joacă golf, de vreo nouă ani, un monument de lene, platitudine și orgoliu…

Cele mai mari salarii ale dascălilor se plătesc in Norvegia, Elveția, Liechtenstein, Finlanda. La polul opus in Europa este România. La noi sunt plătiți bine cei din sistemul de forța, specialii, care mai și ies la pensie la 40+ anișori. Sistemul lui Măciucă și compania (plus toți cei care au fost înaintea lui), nu este sustenabil: economia nu mai are o forță de muncă și o populație educată/școlarizată (care să priceapă ceva din educația primită, din școala făcută).

În curând se va intra în colaps dacă vor continua să plătească bine doar pe cei cu “pulanul”, care nu creează plus valoare și nici măcar ”liniște”, că deja nu-i mai poți deosebi de borfași – se vede după cum nu își fac datoria (a se vedea corupția existentă).

Un zugrav, un zidar (oricare meseriaș) care nu este plătit corespunzător unei lucrări de calitate o va face de spoială. Iar ”beneficiarul”, deși se bucură că a plătit puțin, o să primească un tavan în cap, fix de banii lui.

Dar, cum scriam la început: conform LegiiEducației, educația ar trebui să fie finanțată cu 6% din PIB În 2023, primeste 2,1%.

Ccum zicea un intelectual celebru: „altă întrebare?”