Diete

Gustari cu sardine

Exista mai mult de 20 de specii de sardine in lume, un fel de pesti mici de mare. Ziua Sf. Anton in Portugalia este unul dintre cele mai populare festivaluri ale anului; oamenii sarbatoresc pe strada, iar sardinele la gratar sunt gustarea oferita la discretie. Acesti pesti mici se conserva in sare, se pot afuma sau conserva in ulei de masline cu mirodenii. Sardinele sunt o sursa de acizi grasi Omega 3 care au fost asociati cu inlaturarea depresiei. Bolnavii de guta ar trebui sa evite acesti pesti.

 

Povestea lor

 

Definitia sardinelor este cumva vaga si se poate referi la orice tip de pesti mic, dintre care cei mai apreciati sunt sardeaua, scrumbia si heringul. Mare parte din productia de sardine este folosita ca momeala pentru a prinde pesti mai mari.

 

In secolul al XIX-lea, Napoleon si-a dat seama de nevoia de a conserva mancarea, astfel ca primele sardine au fost conservate in ulei si sos de rosii. Inainte, sardinele se gaseau din belsug pe coasta Sardiniei, o insula mediteraneeana de unde le vine si numele. Sardinele sunt cunoscute si sub numele de hering de mare sau de Atlantic ori sardea. Ele se gasesc in toate oceanele din lume si, in majoritate, provin din Portugalia.

 

Sardina sau sardeaua este un peste de mare albastru. Are o singura aripioara dorsala, este de culoare albastru-argintiu si are o lungime de pana la 20 cm. Sardina proaspata contine proteine, lipide, colesterol, fier, calciu, sodiu, potasiu, fosforzinc, vitamine (din grupul B, C, D si E), acid folic, retinol. Valoarea energetica la 100 de g este de 129 kcal.

 

De ce ar trebui sa consumam sardine?

 

Cu carnea tare, frageda si semigrasa, sardina sau sardeaua proaspata se taie in doua, se trece prin faina si se prajeste, ori se gratineaza la cuptor. Se serveste ca gustare, ca felul doi sau drept condiment pentru macaroane.

Sardinele sunt pesti care prefera apa rece si sunt o sursa buna de acizi grasi Omega 3, proteine si calciu (datorita oselor mici). O portie de 100 g furnizeaza aceeasi cantitate de calciu ca o cana de lapte de 300 ml.

 

Un studiu efectuat pe animale a descoperit ca sobolanii cu colesterol mare care au fost hraniti cu sardine conservate in ulei de masline au prezentat rezultate mai eficiente in normalizarea colesterolului decat cei care au fost hraniti cu ulei de peste.

 

Mamele care au consumat 100 g de sardine de 2-3 ori pe saptamana au avut o crestere semnificativa in continutul de grasimi Omega 3 din lapte.

 

Secrete in folosirea sardinelor:

 

– Cumparati sardine proaspete de la piata, cand se gasesc. Sunt delicioase!
– Cautati pestele cu carnea tare si ochii stralucitori.
– Sardinele proaspete se clatesc si se pun intr-un recipient cu capac ermetic, pe un singur rand, acoperite cu servete de hartie umede. Recipientul se tine in frigider.
– Pentru sardinele conservate, respectati termenul de garantie.
– Pentru pregatirea sardinelor proapsete la gratar, se curata de solzi si maruntaie, dar se lasa oasele.
– Inainte de folosirea sardinelor din conserva, se scurge uleiul.
– Sardinele se pun pe paine prajita, acoperite cu cascaval ras si se dau la cuptor.
– Intr-o tigaie, se incalzesc uleiul, ceapa, usturoiul si sardinele in sos de rosii, apoi se combina cu pastele preferate.

 

Reteta pentru gurmanzi: Paine prajita cu sardine pentru micul dejun

 

Portii: 2. Calorii: 159 kcal.Timp de preparare: 15 minute. Ingrediente: 1 lingurita maioneza cu ulei canola, 2 felii paine integrala prajita, ¼ lingurita piper negru proaspat macinat, 1 catel usturoi tocat, 6 sardine conservate in ulei (scurse), 2 lingurite capere (scurse), 2 lingurite ceapa rosie taiata, lamaie.

 

Preparare: Maioneza se intinde pe feliile de paine. Se sfarama cate trei sardine p-e fiecare felie. Se presara pe deasupra capere, ceapa taiata, zeama de lamaie, piper si usturoi. Se prajeste la cuptor sau pe tava.

 

.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *