Diete

Grupele alimentare

In hrana sa zilnica omul foloseste o multitudine de alimente care il ajuta sa supravietuiasca. In functie de provenienta si in raport cu unele caracteristici nutritive, exista zece grupe de alimente:

I. Carnea si derivatele ei. Folosim carnea provenita de la mamifere (domestice si salbatice), pasari (domestice si salbatice), pesti (de apa dulce si de mare), mai rar de la crustacee, moluste, amfibii s.a. carnea reprezinta o sursa principala de proteine (18-22 %), avand o valoare biologica ridicata.

II. Laptele si produsele lactate.  Se consuma lapte de vaca, de oaie, mai putin de capra si de bivolita. Laptele este apreciat drept un aliment complet si o sursa de proteine de calitate superioara (cazeina, lactoalbumina). Este de asemenea o sursa importanta de calciu. Precipitarea cazeinei sta la baza prepararii branzeturilor.

III. Ouale. Se folosesc ouale de gaina si – mai rar – cele de rata, gasca, curca, bibilica etc. Oul este un aliment valoros, cu proteine de calitate superioara si grasimi usor digerabile. Se considera ca un singur ou poate acoperi 2-4 % din nevoile energetice ale organismului, 10 % din necesarul de aminoacizi, 25 % din nevoile de fier, 15 % din cele de zinc si 10 % din cele de vitamine.

IV. Grasimile alimentare. Includ grasimi animale (untul, slanina, untura, smantana, seul, uleiul de peste s.a), grasimi vegetale (uleiuri de floarea-soarelui, soia, masline, germeni de porumb etc.) si grasimi de origine mixta (margarina). Grasimile animale sunt bogate in acizi grasi saturati, iar cel vegetale in acizi nesaturati. Aceasta grupa este importanta in special pentru valoarea calorica inalta si pentru aportul de vitamine liposolubile.

 

V. Cerealele si derivatele lor se remarca printr-un continut ridicat de glucide, gratie caruia aportul energetic in alimentatia umana este pe primul loc. Se folosesc boabele de grau, secara, orez, ovaz, orez, porumb.

VI. Legumele sunt tot alimente de origine vegetala cu un continut mare de apa. Substanta uscata este reprezentata mai ales de glucide (glucoza, fructoza, zaharoza, amidon, celuloza). Proteinele sunt ceva mai bine reprezentate in leguminoasele uscate, iar lipidele in semintele oleaginoase. Legumele sunt o sursa importanta de vitamine si minerale.

VII. Fructele contin in principal apa, glucide cu molecula mica, celuloza, minerale, vitamine, substante aromate.

VIII. Zaharul si produsele zaharoase sunt alimente obtinute prin procese industriale, caracterizate printr-o concentratie crescuta de material glucidic si prin aport caloric mare in volum restrans. Constituie o grupa relativ noua, a carei pondere a crescut deja prea mult in alimentatia umana.

IX. Apa si bauturile nealcoolice. Aici  includem apa potabila, apele minerale, ceaiurile, sucurile de fructe si legume, cafeaua etc.

X. Condimentele se adauga preparatelor culinare pentru a le da gust placut si nu au o valoare nutritiva propriu-zisa.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *