Anchete

Groapa ecologica a Clujului, construita pe o bomba cu ceas. Primaria Feleacu poate cere oricand anularea proiectului

Putini clujeni stiu ca o parte din terenul pe care se construieste in prezent Centrul de Management Integrat al Deseurilor, in Feleacu, nu apartine Consiliului Judetean Cluj, ci este in proprietatea publica a comunei. Inainte de demararea proiectului finantat din fonduri europene, primaria Feleacu si sefii CJ Cluj au ajuns la o intelegere, prin care 60 de hectare de teren erau date in administrarea institutiei judetene, insa numai prin respectarea unor conditii si a unui protocol care a fost scris chiar de seful Serviciului Juridic din CJ Cluj, Stefan Iliescu.

Pe atunci, negocierile s-au purtat intre primarul PDL-ist Nicolae Balea si fostul vice al CJ Cluj, Radu Bica, iar judetul primea terenul in schimbul platii unei redevente, care ajungea la 800.000 de euro pe an. Intre timp, conducerea CJ Cluj a fost preluata de PNL-istul Horea Uioreanu, iar protocolul cu primaria Feleacu nu a mai fost niciodata asumat prin semnatura. Cu toate ca intre comuna, care este proprietarul terenului, si Consiliul Judetean Cluj nu s-a semnat niciodata un proces de predare-primire a suprafetei de 60 de hectare, directorimea din CJ, in frunte cu doamna Mariana Ratiu, nu s-a sfiit sa declare in fata Comisiei Europene ca detine dreptul de administrare si sa demareze proiectul european. Acum, comuna Feleacu se judeca cu institutia, pe care o obliga sa plateasca contravaloarea lipsei de folosinta asupra terenului.

Marsaviile si jocurile politice la care se dedau alesii sunt fara margini, iar afacerea SMID este un exemplu relevant in acest sens. Consiliul Judetean, condus de Horea Uioreanu, s-a sters pe maini de o intelegere contractuala pe care o avea cu primaria Feleacu, pentru o buna parte din terenul pe care institutia construieste, in prezent, Centrul de Management Integrat al Deseurilor.

In 2009, PDL-istul Radu Bica, pe atunci vicele CJ Cluj si intre timp condamnat pentru coruptie, a reusit sa negocieze cu primarul din Feleacu, Nicolae Balea, si el PDL-ist, luarea in administrare a unei suprafete de 60 de hectare de teren , situat in locul cu denumirea “Tufele Rosii”. De acest pamant, Consiliul Judetean Cluj avea mare nevoie, pentru a demara proiectul de construire al Centrului de Management Integrat al Deseurilor. Asta, dupa ce, initial, proiectul trebuia facut la Chinteni, insa primaria de acolo nu s-a inteles cu institutia judeteana.

Tot atunci, CJ Cluj si-a asumat sa respecte unele obligatii, in schimbul primirii in administrare a terenului respectiv. Principala obligatie, mentionata intr-un protocol de colaborare, se referea la faptul ca institutia judeteana urma sa plateasca o redeventa de 1,20 euro/metru patrat/an, adica o valoare anuala de aproape 800.000 de euro, raportat la intreaga suprafata.

Protocolul care poate arunca in aer groapa ecologica a Clujului

In februarie 2010, Primaria Feleacu, de buna credinta, a aprobat, printr-o hotarare de Consiliu Local darea in administrare catre CJ Cluj a terenului de 640.000 de metri patrati, in vederea constrictiei CMID. Tot atunci, s-a stabilit ca preluarea terenului se va face in baza unui Proces Verbal de predare-primire. Acest proces verbal nu a fost, insa semnat, deoarece Consiliul Judetean nu si-a respectat obligatiile promise.

Asta pentru ca asocierea dintre primaria Feleacu si CJ Cluj privind acest proiect s-a realizat conditionat de incheierea unui Protocol.

Protocolul a fost scris chiar de catre seful Serviciului Juridic al Consiliului Judetean Cluj, Stefan Iliescu, iar intre cele doua institutii au avut loc o serie de comunicari oficiale in acest sens.

Cu toate acestea, desi inclusiv CJ Cluj a transmis primariei Feleacu un draft al Protocolului (de catre Stefan Iliescu, de pe mailul personal, dupa cum se poate vedea mai sus), in mod nejustificat s-a refuzat asumarea acestuia prin semnare.

In tot acest timp, CJ Cluj, condus de liberalul Horea Uioreanu, a ignorant adresele primariei Feleacu (sapte la numar) prin care s-a cerut asumarea intelegerii. CJ Cluj a sustinut, din acest moment, ca are drept de administrare a terenului de 60 de hectare, insa nu a platit niciun cent din redeventa.

Cu alte cuvinte Consiliul Judetean nu si-a respectat obligatiile contractuale si a continuat sa foloseasca terenul respectiv pentru construirea gropii ecologice a Clujului.

Mai grav este ca sefii proiectului SMID au mers la Comisia Europeana si, pe baza unei simple Hotarari de Consiliu Local, emisa de primaria Feleacu, prin care se dadea in administrare pamantul respectiv, s-a obtinut finantarea din fonduri europene.

Si mai grav este ca institutia judeteana a demarat toate lucrarile de construire a gropii ecologice fara a avea vreun Proces Verbal de predare-primire pentru teren. Practic, comuna Feleacu este in continuare proprietara terenului pe care se construieste groapa ecologica, iar daca aceasta ar cere anularea proiectului SMID, ar putea sa o obtina foarte usor, printr-o Ordonanta Presidentiala.

“Pe cale de Ordonanta Presedintiala putea sa fie ceruta blocarea proiectului, si in proportie mare, in lipsa unui Proces Verbal de predare-primire, putea fi obtinut acest lucru. Nu avem interesul sa blocam proiectul, noi nu vrem sa distrugem sau sa facem ceva rau, ci pur si simplu sa aparam interesele comunei Feleacu”, a declarat pentru Ziar de Cluj un avocat implicat in procesul dintre Primaria Feleacu si CJ Cluj. 

La aceste ilegalitati din partea Consiliului Judetean Cluj au participat mai multi angajati ai institutiei. In primul rand, este vorba de Horea Uioreanu, cel care trebuia sa onoreze intelegerea obtinuta de Radu Bica in 2009. Un alt personaj-cheie este Mariana Ratiu, sefa de proiect la SMID si director de investitii la CJ Cluj. Ea este cea care a obtinut toate avizele pentru construirea Centrului de Management Integrat al Deseurilor. Tot ea este cea care a stiut in tot acest timp de faptul ca institutia judeteana nu si-a onorat intelegerea si foloseste acest teren in mod ilegal, fara a avea un Proces Verbal de predare-primire!

Sursele Ziar de Cluj ne-au spus ca, inainte de inceperea procesului dintre primaria Feleacu si CJ Cluj, institutia judeteana a luat in considerare posibilitatea platii redeventei. La acele negocieri a participat si Mariana Ratiu. Decizia a apartinut, in final, conducerii CJ Cluj, care a hotarat sa se spele pe maini si sa nu mai respecte nicio intelegere cu primarul pedelist din Feleacu.

Litigiul dintre cele doua institutii se judeca la Tribunalul Cluj. Primaria Feleacu a cerut instantei sa oblige Consiliul Judetean Cluj la plata contravalorii lipsei de folosinta asupra terenului respectiv, dupa ce acesta va fi evaluat  printr-un raport de expertiza judiciara.

Ramane doua intrebari:

1) daca nu sunt indeplinite toate punctele unui proiect de acest gen, pe ce baza s-a emis autorizatia de constructie?

2) pe ce baza s-au predat amplasamentele catre primul constructor al proiectului?

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *