Diete

Gratar la iarba verde

Exista destule prejudecati legate de carnea fripta. Unele studii sustin ca, facuta pe carbune, carnea ar fi cancerigena. Poate fi adevarat daca mancam in fiecare zi gratar, lucru care nu se intampla.

 

 

Este adevarat, atunci cand alimentele intra in contact direct cu focul, se formeaza asa-numitele hidrocarburi policiclice (HAP), toxice, rezultand din orice ardere (carbune, gaz etc.). Potentialul lor cancerigen este cunoscut de mai multe decenii incoace, dar numai partile negre ale carnii fripte contin o nota ridicata. Se pare ca exista, conform unor studii, un risc marit de cancer al colonului la persoanele care mananca prea des si prea mult carne fripta, aproape carbonizata. Dar aceasta nu este un motiv de panica.

 

 

HAP nu sunt cancerigene decat in doze foarte mari. De aceea, pentru a a beneficia de ce au mai bun, carnea si pestele la gratar trebuie sa ne formam cateva deprinderi foarte simple. Mai intai, sa avem gija ca flacarile sa fie stinse inainte de a pune alimentele pe gratar. Sa retragem pentru cateva clipe alimentele, daca grasimea topita se aprinde in contact cu carbunii. Este bine sa stim ca exista chiar gratare verticale, care evita aceasta problema, fiindca garsimile topite se scurg in jos si nu intra niciodata in contact cu sursa de caldura. Cu aceste mici precautiuni, gratarul, intr-un week-end, nu reprezinta nici un pericol pentru sanatate. Cu conditia sa nu ne ardem!

 

 

 

O regula esentiala de securitate: niciodata nu vom face gratar afara, daca bate vantul mai puternic, fiindca riscam sa vedem carbunii aprinsi imprastiindu-se peste tot. De asemenea, nu vom aprinde sub nici un motiv gratarul cu benzina sau cu alcool inflamabil. Exista geluri sau brichete speciale pentru aprins gratarul.

 

 

Prepararea unei fripturi in aer liber poate fi o problema chiar si pentru cei mai experimentati gratargii. Indiferent ca sunteti in padure, la sfarsit de saptamana sau in concediu la camping, aprinderea carbunilor si frigerea carnii va poate da mari batai de cap. Va prezentam in continuare cateva sfaturi pentru a frige cat mai bine carnea pe gratar:

 

 

–    Aprinderea gratarului se face cu lemne subtiri, asezate incrucisat peste cateva ziare mototolite. Dupa ce focul e aprins si lemnele sunt “rosii”, se aduna carbunii cu atentie, fara a inabusi jarul. Pentru cei care nu au chef sa mai caute surcele, in magazine se gasesc pastille speciale din combustibil solid care aprind carbunii.

 

 

–    Cand flacara se stinge, iar carbunii sunt putin cenusii, se pune grilajul deasupra gratarului. Cand acesta e  bine incins, se curate cu o perie de sarma sau cu un bat; curatirea cu peria se face de-a lungul dungilor metalice, spre exterior, ca sa  nu va patati cu eventual resturi arse ramase pe gratar.

 

 

–    Inainte de a pune carnea la fript, grilajul se unge cu o bucata de grasime (slanina) pentru a nu se lipi carnea.

 

 

–    Carnea se frige la dogoarea jarului, asa ca nu e bine niciodata sa o puneti inainte ca flacara sa se stinga. Tineti in apropiere o sticla cu apa, pentru ca focul se poate reaprinde daca produsele au grasime. In acest caz, turnati apa cu grija peste gratar, numai acolo unde a aparut flacara.

 

 

–    Pentru ca jarul are la inceput o putere foarte mare, faceti mai intai pripturile din carne de porc si lasati la urma puiul sau micii. Pestele se face intotdeuna la sfarsit, cand jarul nu mai este puternic.

 

 

–    Pulpele de pui trebuie crestate cu cutitul pentru a fi mai bine patrunse de caldura, iar la mici trebuie sa aveti grija, pentru ca se ard foarte repede daca nu sunt intorsi la timp.

 

 

–    Atentie la condimente! Folositi numai tipul de condimente specific fiecarui tip de carne. O friptura de porc nu poate fi condimentata cu mirodenii pentru peste.

 

 

–    Fripturile sunt gata atunci cand sucul lor este “curat”. Verificati sucul apasand carnea cu furculita si nu asteptati pana cand friptura e arsa la suprafata

 

 

–    Carnea facuta poate fi pastrata intr-un vas de inox etans sau intr-o oala acoperita cu capac, astfel incat sa fie servita toata, in acelasi timp, la masa.

 

 

–    Dupa fripturi, pe gratar mai pot fi pusi ardei grasi, rosii, ceapa sau cartofi. Legumele se coc repede la jar si pot fi un delicious aperitiv.

 

 

–    Atunci cand terminate gatitul, asigurati-va ca jarul este stins. Daca nu, rasturnati-l si aruncati apa peste el pana la stingerea completa.

 

 

Stiati ca alimentele fripte la gratar sunt dietetice? Intr-adevar, nu numai ca sunt gatite fara sa se adauge grasimi, dar se si elimina o parte din grasimile “ascunse”. Astfel spus, gratarul topeste lipidele continute in carne, invizibile cu ochiu liber si care deci nu pot fi indepartate.

 

 

Alte masuri recomandabile, mai ales pentru sezonul cald: este bine sa pastram carnea si pestele destinate gratarului la congelator, inclusiv daca le marinam, pana inainte de a le prepara, si le servim imediat ce sunt gata. Maionezele si sosurile se vor servi direct de la frigider, iar, daca plecam in excursie si intentionam sa facem gratar in mijlocul naturii, acestea vor fi transportate numai in frigider portabil. Daca nu s-au consumat in intregime, le vom plasa in acelasi frigider imediat ce am terminat masa, iar, daca le-am uitat la soare, le vom arunca fara remuscari!

 

 



  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *