Din oras

Grădina Botanică a rămas blocată în era comunistă – Serele sunt degradate, cișmelele cu apă nu funcționează, iar turnul e folosit pe post de depozit – FOTO

Într-un oraș în care suprafața parcurilor și a spațiilor verzi este limitată, iar numărul de obiective turistice este redus, așa cum este cazul municipiului Cluj-Napoca, Grădina Botanică este un punct de referință și una dintre principalele atracții. În general, turiștii vizitează zona ultracentrală și Grădina Botanică. Cu ce impresie rămân la final? Că au călătorit în timp, în era comunistă și că poate data viitoare mai bine merg la Grădina Botanică din Jibou, amenajată la nivel de an 2021, deși vorbim despre un orășel puțin mai mare decât o comună. 

Acest obiectiv turistic din Cluj-Napoca a rămas încremenit în epoca comunistă. Deși aparține de Universitatea Babeș Bolyai, una dintre cele mai bogate unități de învățământ din țară, Grădina Botanică nu a beneficiat de lucrări de modernizare, în sensul de a o aduce la nivelul secolului XXI. Toate amenajările sunt la fel ca în urmă cu 50 de ani. 

Într-adevăr nu se poate reproșa nimic la capitolul curățenie. Totul este impecabil, nu există nici măcar o urmă de gunoi. Însă nu este suficient acest lucru pentru un turism de calitate.

În anii ’60 s-au făcut lucrări la sere și alei, s-au adăugat amenajări noi. Cișmelele actuale datează probabil de atunci dacă ținem cont că nu funcționează. Este excelent ca pe perioada verii, turistul să „dea la manivelă” în speranța că țâșnește apă, dar să rămână doar cu gura uscată și cu palma transpirată.

Limba engleză este folosită pe alocuri. Pe panourile informative apar informații și în limba engleză, dar indicatoarele care arată traseele sunt doar în limba română. În fond, e suficient pentru turiștii străini să se ghideze după săgeți.

Aleile pavate cu piatră sigur nu au mai văzut vreo lucrare de îmbunătățire în ultimii 50 de ani.

Turnul este închis, nu se poate vizita. Este folosit acum pe post de depozit și suport pentru dispozitiv pentru dezinfectant. Sub recipientul cu dezinfectant din care se scurge pe perete o mâzgă lipicioasă a fost amplasată o roabă. Probabil pentru colectarea dezinfectantului. În turn, sunt dosite tot felul de materiale de lucru.

Bazinele cu nuferi de afară sunt semifuncționale. O parte au secat, nu au nici plante, nici apă. Ce să mai spunem despre sera cu nuferi? Este închisă publicului și de anul trecut se tot încearcă organizarea unei licitații pentru lucrări de modernizare. Este inutil să mai spunem că atât sera cu nuferi cât și cea cu palmieri arată exact ca în anii ’60 când au fost înființate.

Grădina Romană pare autentică, din perioada Imperiului Roman. Statuia este acoperită de mușchi și licheni, iar sarcofagele sunt folosite pe post de coș de gunoi (au înăuntru conuri de brad).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *