Din oras

Ghita, dependent de jocuri de noroc, erou de film la Cluj

Atentie, se filmeaza! O echipa de productie a facut astazi senzatie langa o biserica din cartierul Gheorgheni unde au filmat primele scene din scurtmetrajul “777”. Filmul trateaza o problema ignorata de autoritati, foarte acuta insa in viata de toate zilele: dependenta de jocurile de noroc. Ghita, personajul principal, a fost inspirat din experienta unor clujeni care au simtit aceasta problema pe propria piele. 

Filmarile au inceput fix la 9 dimineata si s-au incheiat pe la pranz. Echipa are peste 20 de persoane, iar distributia este formata din actori de la Nationalul clujean si studenti de la Universitatea “Babes-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca. 

Ghita, eroul actiunii, este un dependent de jocuri de noroc.

“Productia noastra are si o componenta morala, insa, in primul rand este un film artistic si pe asta se axeaza actiunea. Are si o parte terapeutica: scoate in evidenta pericolul jocurilor de noroc si repercusiunile lor. E insa un film care arata viata unui dependent de pacanele, nu incearca sa rezolve problema, ci sa o expuna”, a declarata Aron Rudics, regizorul filmului, pentru Ziar de Cluj. 

Regizorul marturiseste ca s-a inspirat si din cazuri concrete. 

“In urma cu cativa ani, in cercul meu de prieteni erau oameni care au suferit de pe urma acestei dependente. Am fost martorul direct al urmarilor jocurilor de noroc si, oarecum, din experienta cu ei m-am inspirat pentru a crea scenariul si personajul Ghita”, a dezvaluit Rudics.

Rolul principal este interpretat de Radu Largeanu, actor al Teatrului National din Cluj-Napoca (TNC). Alaturi de el mai joaca Ionut Caras si Catalin Herlo, artisti ai aceleiasi institutii, dar si studenti de la Facultatea de Teatru si Televiune din Cluj, de la Actorie. 

“Nu a fost greu sa intre in roluri, fiecare din actorii principali are in spate o experienta de film. E drept, exista diferente intre teatru si film care trebuie sa fie respectate, dar nu am avut probleme, toata lumea era bine pregatita, toti stiau cum se mananca treaba cu filmul”, a mai spus el. 

“Platoul” de filmare se muta maine intr-un bar de la marginea Clujului, in zona iesirii spre Chinteni, dupa care este planuita o deplasare la Floresti si in aer liber, chiar si in Parcul Central. 

“Inca nu e nimic sigur, dar incercam sa organizam o mica premiera a filmului aici in Cluj. Oricum, il vom prezenta la mai multe festivaluri de film”, a mai precizat regizorul. 

In total, vor fi sase zile de filmari, iar productia finala va avea aproximativ 20 de minute. Este primul proiect la care Aron Rudics este si regizor, dupa ce a semnat scenariile mai multor scurtmetraje. 

“Bugetul pe care ni l-am propus sa il strangem cu ajutorul crestemidei.ro a fost de 3.000 de lei. S-a strans putin cate putin, iar in ultima zi am avut 101%”, a dezvaluit si producatorul Rares Stoica, director al Asociatiei Persona.

Despre subiectul abordat, acesta admite ca este unul indraznet, mai putin obisnuit in spatiul public de la noi. 

“Eu cred ca este un subiect care musteste pe dedesubtul societatii, despre care nimeni nu vrea sa vorbeasca. Nu se vorbeste despre dependenta de jocuri de noroc. Pe de o parte ele aduc un venit statului roman, pe de alta sunt oameni care castiga foarte bine din aceste Slot Machine. Astfel, desi e o problematica a societatii nu prea ii intereseaza pe mai marii nostri”, a apreciat producatorul. 

Clujenii care au fost solicitati sa le dea o mana de ajutor au fost s-au implicat imediat.

“Au reactionat bine. Spre surprinderea noastra. Astazi am filmat la o biserica si s-a vorbit in prealabil cu parintele care o pastoreste. I-am spus despre ce este vorba si a acceptat rapid. Cred ca biserica are in discurs aceasta problematica, se doreste combaterea oricarui fel de dependenta”, a mai spus Rares Stoica.

Asociatia Persona isi propune “incurajarea participarii la activitati cultural-artistice, dezvoltarea interesului pentru cultura si arta, psihoterapie prin arta, dezvoltarea sentimentului de apartenenta la grup si societate, incurajarea participarii la activitati sociale si caritabile, stimularea colaborarii voluntare, promovarea sanatatii” . 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *