Anchete

Gerald Berlin, americanul care i-a platit datoria patronului Tower, este partener de afaceri cu familia Chezan in America

Ziar de Cluj scria saptamana trecuta despre cum Mihai Chezan, teparul Tower, s-a oferit sa isi plateasca datoria de un milion de dolari catre Bancpost, pentru a scapa de plangerea penala facuta de banca pe numele lui. Astazi, va prezentam cine este persoana care sta in spatele acestei tranzactii: Gerald Berlin, un avocat “uns cu toate alifiile” din Chicago, care este, de altfel, si partener de afaceri cu familia Chezan. Berlin a fost vicepresedintele Mox Construction, unul dintre antreprenorii proiectelor Tower. Mai nou, acesta are, impreuna cu sotia lui Chezan, Carmen, un lant de gradinite private in statul Illinois.

Dupa paguba imensa lasata in urma, Mihai Chezan, care are dubla cetatenie – romano-americana – incearca, acum, sa scape de plangerea penala a Bancpost. Cu toate ca a pagubit zeci de familii, luandu-le banii in avans si lasandu-i fara apartamente, el este in continuare in libertate. Dosarul lui este in cercetare la DNA, fiind trimis in judecata in vara acestui an.  

Acum cativa ani, Mihai Chezan vindea la 99 de clujeni niste vise despre turnul de 18 etaje. Teapa era pregatita perfect: in birouri somptuoase se vindeau proiectele pe hartie, se incasau avansurile, se vorbea despre standarde americane. Asa a primit milioane de euro Mihai Chezan de la bietii clujeni, lasandu-i si cu banii luati, si fara apartamente. In 2009, in actele contabile ale firmei, rezulta o datorie de 13 milioane de euro, din care procurorii DNA au stabilit ca peste 6 milioane de euro au fost matrasiti prin facturi fictive. Teparul imobiliar si-a pregatit pas cu pas inselaciunea, implicand-o si pe sora lui, Mihaela Barbos in aceasta frauda ipotecara. Cel mai rau si-a luat-o in freza Bancpost, care a creditat cu peste 4 milioane de euro proiectul si a ajuns sa fie si ea tepuita.

Interesant este faptul ca, timp de peste doi ani de zile, banca a incercat sa vanda in continuu creanta ca sa scape de problema si nu a gasit niciun cumparator. Totusi, Mihai Chezan s-a reactivat in luna august a acestui an, adresand Bancpost o propunere surprinzatoare: plata sumei de un milion de dolari pentru stingerea litigiului cu conditia ca banca sa-si retraga plangerea penala facuta pe numele lui. Dupa un anumit moment de gandire, Bancpost a acceptat tranzactia, iar banii au fost platiti prin intermediul unui vehicul financiar obosit, un offshore din Delaware, reprezentat de un anume individ Genald Berlin. Offshore-ul se numeste Carpathia LLC cu adresa 501 Silverside Road suite 87, Wilmington 19809, Delaware.

Cine este acest Gerald Berlin, care, se pare, l-ar putea scapa pe Chezan de plangerea penala din partea Bancpost? Informatiile obtinute de Ziar de Cluj releva faptul ca acesta este un apropiat de-al lui Chezan. Mai mult, el a fost implicat chiar in “afacerea Tower”.

Potrivit CV-ului sau de pe Linkedin, Gerald L. Berlin a reprezentat investitorii imobiliari din Chicago si suburbii inca din 1984. Printre clientii sai s-au numarat brokeri de top, proprietari sau chiriasi, dezvoltatori imobiliai sau arhitecti.

„Domnul Berlin se ocupa de intreg procesul de tranzactionare, de la participare la negociere, precum si consiliere pe diverse litigii legate de imobiloare”, se arata in CV-ul sau.

Acelasi document acata ca Gerald Berlin are o vasta experienta in solutionarea litigiilor imobiliare la Curtea de Apel Illinois sau la Curtea Federala.

Partener de afaceri cu sotia lui Chezan la America Kidz Academy

Potrivit aceluiasi CV, americanul este General Councel la American Kidz Academy, o retea de gradinite in statul Illinois, iar potrivit informatiilor obtinute de Ziar de Cluj, in spatele acestui business se afla, de fapt, familia Chezan!

American Kidz Academy este o afacere lansata din 2011 si include, pana acum, mai multe puncte de lucru: American Kidz Academy Gold Coast, Hyde Park, Lakeview, Lincoln Park, Gold Coast, Hyde Park, River North, West Loop.

Pentru toate, Gerald Berlin este presedinte, insa la doua dintre gradinite apare si numele sotiei lui Mihai Chezan, Claudia Chezan. La American Kidz Academy River North si la American Kidz Academy Hyde Park, Claudia Chezan este trecuta ca „managing member” in acest business.

Legatura dintre Chezan si Berlin este, insa, si mai veche, mai ales prin firma Mox Construction, unde Gerald Berlin a fost vicepresedinte intre ianuarie 2006-octombrie 2008. In realitate, Mox Construction a fost antreprenorul general al lucrarilor de constructie al proiectelor Tower, principala afacere a lui Mihai Chezan.

Care este istoria Chezan-Mox-Tower

Mihai Chezan s-a nascut in localitatea Frata, judetul Cluj, dar a terminat liceu in Zalau. Este casatorit cu Carmen Chezan, iar impreuna cu familia a parasit tara, alaturi de alti credinciosi penticostali. Daca in America, afacerile lui Chezan au avut legatura cu folosirea cardurilor de credit, in Romania s-a implicat in trei proiecte imobiliare – River Tower, Tower Park si Silver Tower, prin intermediul mai multor firme care au in comun denumirea de „Tower”.

Insa antreprenorul acestor proiecte imobiliare este Mox Construction.

Ambele societati sunt in insolventa in prezent. Potrivit informatiilor din 2010, publicate de presa locala si nationala, afacerea lui Chezan – respectiv grupul de firme Mox – se situa la o cifra anuala de 500.000 de dolari si era considerata una de talie mica.

Chezan, trimis in judecata de DNA Cluj

In vara acestui an, procurorii DNA Cluj au dispus trimiterea in judecata a patronilor Tower pentru inselaciune calificata in forma continuata. In afara de Mihai Chezan, reprezentantul legal al SC Tower SRL si SC Tower Development SRL, si Mihaela Barbos, directorul de operatii-tranzactii, procurorii anticoruptie au decis trimiterea in judecata si a firmelor SC Clark International SRL (fosta Tower) si SC Sterling International Development (denumirea anterioara SC Tower Development). 99 de persoane inselate, care au platit apartamentele care nu s-au mai construit in perioada 2007-2011, s-au constituit parte civila. Prejudiciul total in acest dosar este de peste 5 milioane de euro si 4,8 milioane de lei.

“In perioada decembrie 2007 – mai 2011, inculpatii Chezan Mihai Dumitru si Barbos Mihaela Maria au desfasurat o activitate complexa prin care au indus in eroare si au pagubit un numar mare de persoane (99 de persoane care s-au constituit parte civila), prin intermediul SC Tower SRL si SC Tower Development SRL. Inculpatii au anuntat public intentia de a edifica un ansamblu rezidential, format din mai multe imobile, pe raza municipiului Cluj Napoca, desi nu detineau resursele necesare executarii unui astfel de proiect imobiliar. In acest sens, inculpatii au efectuat o campanie agresiva de publicitate, ascunzand situatia reala de fapt (privind inexistenta fondurilor) si au determinat astfel numeroase persoane fizice si juridice sa incheie antecontracte si acte aditionale la acestea, privind vanzarea – cumpararea unor apartamente, spatii si locuri de parcare, in cladirile care urmau a fi edificate. In temeiul acestor antecontracte si acte aditionale, promitentii cumparatori au achitat inculpatilor sume mari de bani, in mod repetat.
In realitate, inculpatii nu detineau capacitatea si resursele financiare de a duce la bun sfarsit proiectul, fapt pe care il cunosteau, insa l-au ascuns victimelor. In scurt timp, lucrarile de constructie au fost tergiversate si, in cele din urma, stopate, fapt care a dat nastere, treptat, unei situatii tensionate. Cu toate acestea, inculpatii si-au multiplicat eforturile si activitatile de inducere in eroare a promitentilor cumparatori, devenind din ce in ce mai agresivi si mai insistenti, solicitându-le acestora sa plateasca in continuare sume mari de bani, invocând diferite pretexte mincinoase pentru a justifica stoparea lucrarilor. Totodata, pentru a tergiversa rezolvarea situatiei si a obtine prelungirea termenelor de predare a apartamentelor promise, inculpatii au cesionat proiectul Tower Park, din patrimoniul SC Tower SRL, in patrimoniul SC Tower Development SRL, reusind in aceasta modalitate sa convinga numeroase parti civile sa accepte semnarea unor acte aditionale sau a unor noi antecontracte, prelungirea termenelor de predare si plata unor sume suplimentare de bani. In tot acest interval de timp, inculpatii au administrat fraudulos activitatea si bunurile celor doua societati comerciale, in scopul decapitalizarii acestora si al obtinerii unor foloase materiale necuvenite.”, arata procurorii DNA intr-un comunicat de presa.

Chiar si dupa stoparea lucrarilor inculpatii au continuat sa ceara bani de la pagubiti, pretinzand ca au gasit un alt investitor care sa continue lucrarea. Atat pe bunurile lui Mihai Chezan, cat si pe cele ale SC Clark International SRL s-a instituit sechestru.

“Bunurile sechestrate au fost evaluate la valorile totale de circa 275.000 euro (bunurile inculpatului Chezan Mihai Dumitru), respectiv 1.500.000 euro (bunurile inculpatei persoana juridica)”, mai arata procurorii.

Dosarul se va judeca la Tribunalul Cluj.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *