In vizor

Garden Center Grup, Nord Conforest și Diferit, trei firme mari, prietene cu primării importante din țară, se bat pentru un contract de 2,8 MIL. EURO, pus la bătaie de Emil Boc

Ion Olteanu, un controversat om de afaceri din Ilfov, frații Dorin și Emil Așchilean din Gilău și soții Nicolae și Daniela Petri din Cluj-Napoca au intrat în cursa pentru un nou contract cu Primăria Cluj-Napoca – modernizarea Parcului Ștefan cel Mare și a zonelor verzi din zona Teatrului Național. În total este vorba despre o suprafață de 12.000 metri pătrați. Proiectul este estimat la 13,5 milioane lei (2,8 milioane euro).

Licitația pentru modernizarea Parcului Ștefan cel Mare și a zonelor a fost lansată în luna martie și s-au depus oferte din partea a trei asocieri. Toți cei trei lideri ai asocierilor au la activ numeroase contracte atât cu Primăria Cluj-Napoca, cât și cu alte primării importante din țară.

Asocierile care au depus oferte sunt următoarele: Garden Center Grup SRL Măgurele (leader) – Prospect Drill București; Nord Conforest Gilău (leader) – K&K Studio de Proiectare; Diferit SRL Cluj-Napoca (leader) – ARH Service Guttmann & Comp.

Garden Center Grup Măgurele este firma lui Ion Olteanu, are ca obiect de activitate cultivarea plantelor pentru înmulțire. A declarat în 2018 o cifră de afaceri de 46,5 milioane lei, un profit net de 1,5 milioane lei și un număr mediu de 256 angajați. Ion Olteanu mai are și firmele Eco Distribution SRL, Eco Horticultura SRL, Eco Hortirom SRL, Ro Verde Landscaping SRL, Agrodynamic SRL.

Cel mai recent contract pe care Ion Olteanu l-a semnat cu Primăria Cluj-Napoca este cel pentru realizarea bazei sportive La Terenuri din cartierul Mănăștur, investiție în valoare de 5,5 milioane euro. Licitația pentru acest proiect a câștigat-o cu firma Ro Verde Landscaping.

Patronul grupului de firme Eco Horticultura – Ro-Verde Landscaping SRL – Garden Center Grup, Ion Olteanu, este cunoscut în mass-media ca fiind “părintele spațiilor verzi din București”, după ce a derulat numeroase contracte cu mai multe primării de sector, dar și cu Administrația Lacuri Parcuri Agrement București.

Nord Conforest din Gilău a fost înființată în 1991, are ca obiect de activitate realizarea de lucrări de construcții a drumurilor și autostrăzilor. Anul trecut, a declarat o cifră de afaceri de peste 30.700.000 lei și un profit de peste 463.000 lei. În anul 2017, cifra de afaceri a fost de 31.700.000 lei, iar profitul declarat a fost de 261.000 lei. Nord Conforest îi are ca administratori pe Dorin Așchilean, Emil Așchilean și Eugen Florin Banciu. Frații Așchilean sunt apropiați ai fostului PDL.

Cei doi frați Așchilean mai controlează și compania Antrepriza de Construcții și Montaj (ACI) Cluj, împreună cu fondatorul Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, și afaceriștii Gicu Gânscă sau Dorel Goia. Potrivit presei centrale, numele lui Dorin Așchilean apare în documentele DNA referitoare la dosarul fostului președinte al Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu.

Unul dintre contractele importante pe care le-a câștigat Nord Conforest în trecut este cel pentru închiderea rampei neconforme de la Pata Rât, contract atribuit prin negociere directă de către Consiliul Județean Cluj. Valoarea contractului a fost de 33,8 milioane lei.

Nord Conforest SA a derulat contracte serioase și cu instituțiile guvernamentale. Unul dintre cele mai importante este cel atribuit, în data de 3 august 2015, de către Compania Națională de Investiții, pentru execuția de lucrări privind obiectivul de investiţii Bază Sportivă Gheorgheni. Valoarea contractului a fost de 25 milioane lei.

Unul dintre cele mai recente contracte pe care Nord Conforest le-a semnat cu Primăria lui Boc este cel pentru transformarea Pădurii Clujenilor în Parcul Tineretului, o investiție care se ridică la 16 milioane lei.

Diferit SRL Cluj-Napoca, firma soților Petri, este renumită în oraș pentru numeroasele contracte cu Primăria și Consiliul Județean. Cele mai multe contracte vizează modernizarea drumurilor și a podurilor.

Diferit SRL este firma care s-a angajat și să execute lucrările la Centura de Sud Florești. Ulterior, după ce realizarea centurii a stagnat, Diferit a solicitat majorarea sumei pentru demararea acestui proiect și a chemat Primăria Florești în instanță. În 2017, Curtea de Apel Cluj a decis că încredinţarea directă a gestiunii administrării drumurilor către Regia de Administrare a Domenului Public Cluj-Napoca a fost nelegală, iar firma de casă Diferit SRL reușea, după doi ani de luptă în instanţă, să câştige procesul în care a contestat manevra municipalității clujene de a acorda RADP-ului asfaltările din oraş. Astfel, Primăria Cluj-Napoca devenea bună de plată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *