Sanatate

Fumătorii sunt mai expuși în fața Covid-19. În cazul medicilor de la Clujana și a pauzelor dese de țigară, suspecții de coronavirus sunt vizitați de asistente, singurele rămase „în linia întâi” FOTO

Fumătorii sunt mai expuși în fața infecției cu noul tip de coronavirus. Cel puțin asta susțin cercetătorii chinezi. Potrivit ultimelor studii, fumatul ar putea scădea rezistenţa organismului la coronavirus, iar rata mortalităţii e chiar mai mare în rândul bărbaţilor. Desigur, în cazul în care fumătorii sunt chiar medici, și nu oriunde, ci chiar la unul dintre cele mai serioase spitale, precum Spitalul „Clujana”, riscul de infecție cu noul virus crește și în rândul pacienților. Iar asta din cauza faptului că în urma pauzelor frecvente de țigară ale medicilor de aici, pacienții sunt vizitați mai mult de asistente, infirmiere și femeile de serviciu, decât de cadrele medicale. 

Oare ce protecție îți oferă o mască, după ce ai stins vreo două țigarete, iar după continui să sufli, să respiri prin masca cu două straturi de pânză subțire?

Era doar o întrebare. 

Sănătatea voastră, obligația noastră

sursa captură: spitalclujana.ro

Un alt studiu publicat în British Medical Journal arată că fumătorii necesită îngrijire la terapie intensivă sau ventilație artificială de trei ori mai des decât nefumătorii. 

Virusul SARS-CoV-2 atacă în principal sistemul respirator. 

O analiză a 1.100 cazuri de Covid-19 din China, citată de acest studiu, arată că 12.4% dintre fumătorii activi au fost internați la terapie intensivă, au necesitat ventilație artificială sau au murit, comparativ cu 4.7% dintre nefumători. 

În fine, un al treilea studiu, de această dată realizat de Assistance publique – Hôpitaux de Paris (AP-HP) a avansat o ipoteză, care urmează să fie verificată clinic, conform căreia nicotina ar fi chiar un aliat în lupta inegală a plămânului uman cu teribilul virus de tip nou, astfel încât fumătorii ar fi mai puțin expuși în fața unor infecții cu SARS-CoV-2.

Nu știm adepții căror dintre aceste teorii sunt unii medici de la Spitalul Clinic Municipal din Cluj-Napoca, dar știm că Primăria Cluj-Napoca a alocat la începutul lunii aprilie 2020, fonduri suplimentare în valoare de 7 milioane de lei pentru echipamente medicale și de protecție. 

Bine, ar mai fi de amintit și faptul că pacienții suspecți de COVID-19 sunt vizitați doar de către asistente și infirmiere, medicii făcându-și simțită prezența în saloanele pacienților numai după ce testul efectuat de aceștia indică rezultatul „negativ”. 

Ca în cazul reflectat de Ziar de Cluj, al pacientului care a fost vizitat de un medic după 30 de ore. 

CITEȘTE ȘI: Spitalul CLUJANA: Cu asistente și infirmiere în „linia întâi”. Fără săpun, dezinfectant ori prosop. „Sunt de 30 ore internat și nu a venit nici un medic sa mă întrebe de sănătate” VIDEO

Apropo, că tot veni vorba de protecție și alte nimicuri de acest fel, cum a rămas treaba aia cu DISTANȚA SOCIALĂ, se mai respectă sau ba?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *