In vizor

FSLI reacționează după vizitele mediatice ale ministrului Monica Anisie în școlile rurale: Controalele au căpătat forma unor “descinderi”

Zilele trecute ministrul Educației și Cercetării, doamna Monica Anisie, a vizitat inopinat, alături de jurnaliști, două unități de învățământ din județul Ialomița, pentru a vedea cu ce greutăți se confruntă învățământul românesc. Aceste vizite „inopinate” au stârnit reacții controversate în rândul opiniei publice și au fost apreciate drept „metode” neinspirate marcate de o simplă motivație publicitară, de imagine. 

De la Cluj, „metoda” adoptată de ministrul Educației, Monica Anisie, a fost privită cu scepticism, întrucât încalcă atât legislația, cât și deontologia profesională. 

CITEȘTE ȘI: Vizitele inopinate ale ministrului Anisie la școlile din mediul rural, văzute de la Cluj: „Un moment nefericit”

Recent a devenit publică și reacția Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) în privința acestor controale care au fost apreciate drept „descinderi” de către sindicaliștii din învățământ. 

Aceștia apreciază că respectivele „controale din școli realizate de ministrul Educației și Cercetării trebuie să respecte legea, dincolo de intenția bună a acestor verificări”.

„Controalele au căpătat forma unor “descinderi”, fără să fie respectate condițiile legii, ceea ce a transformat o intenție bună a ministrului, într-un act care a provocat nemulțumiri mari în rândul colegilor noștri, după ce o învățătoare a fost umilită în fața copiilor și a camerelor de filmat. Credem că în urma acestor controale trebuie văzută realitatea educației din România, în ansamblu: școlile sunt lipsite de condiții optime pentru desfășurarea actului educativ, iar cei care au de suferit sunt atât elevii, cât și cadrele didactice”, notează FSLI într-un text oficial.

CITEȘTE ȘI: Politrucul român, această specie care ne umilește, pupându-ne pe gură înainte de a ne deșerta lăturile în cap 

Federația arată în comunicat că „descinderea ministrului educației în sala de clasă, argumentată de faptul că a auzit-o pe doamna învățătoare țipând la un elev și muștruluirea acesteia în fața elevilor și a camerelor de filmat a creat o stare de indignare justificată în rândul cadrelor didactice și nu numai. Asta pentru că multe cadre didactice din România s-au simțit în ipostaza neplăcută în care a fost doamna învățătoare și au privit gestul ministrului ca pe unul de imagine în fața opiniei publice. Pedagogic nu se face așa! Chiar dacă doamna învățătoare a folosit un ton mai ridicat, corect era dacă doamna ministru avea o discuție cu acest cadru didactic, după terminarea orei și nu în fața elevilor”. 

De altfel, ministrul Anisie a recurs la aceste „descinderi” în anul în care Guvernul Orban a acordat Educației doar 2,7% din PIB din Bugetul 2020, iar Cercetarea e la un minim istoric de 0,12% (angajamentul României la Comisia Europeană prevede alocarea a 1% din PIB pentru Cercetare din fonduri publice).

În acest context, reprezentanții sindicatelor din învățământ consideră că în urma acestor controale, ministrul Educației va fi în măsură să solicite din partea Guvernului liberal o suplimentare a fondurilor pentru educație:

„Este de apreciat faptul că ministrul Educației este preocupat de ce se întâmplă în școlile din România și vrea să vadă pe viu realitățile din acestea.

Poate așa va avea argumente să bată cu pumnul în masa Guvernului României și să atragă atenția că educația are nevoie de fonduri suplimentare și că acest cost standard subdimensionat distruge acest domeniu atât de important.

Însă, doamna ministru nu trebuie să uite că orice control sau inspecție într-o unitate de învățământ trebuie să se facă respectând niște reguli stabilite prin lege. Altfel, există riscul major ca o bună intenție avută în vedere când se face un asemenea control, să se transforme într-un eșec”, notează aceștia. 

De altfel, ministrul Educației a revenit asupra episodului în care a descins într-o școală din județul Ialomița printr-un mesaj publicat pe pagina sa de socializare, la 4 zile de la acel moment, susținând că ar fi vrut să își păstreze calmul în demersul ei și că îi pare rău din cauza lipsei de atenție la prezența presei și la expunerea copiilor, aspect pe care îl consideră regretabil.

„Aș fi vrut să fiu mai calmă în acea interacțiune și este regretabil că, pentru moment, nu am fost atentă la prezența presei și expunerea copiilor, lucru pentru care îmi pare rău. Cred că profesorii din România, mai ales cei care au motivație să lucreze acolo unde este mai greu, merită și trebuie să fie respectați și încurajați. La fel cum cred că există o nevoie uriașă de înțelegere și echilibru. Inclusiv pentru un profesor care greșește”, a notat Anisie pe pagina sa de socializare. 
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *