In vizor

Fratele controversatului afacerist turdean, Gabriel Silagyi, câștigă licitația pentru Skatepark Rozelor

SkatePark Rozelor va fi construit de o firmă din Turda, Sport Play Systems deținută de către Adrian Silagyi și Mihai Balas. Firma a câștigat licitația în valoare de 2,6 milioane de lei organizată de către Primăria Cluj-Napoca. 

Firma are 7 angajați și pentru 2018 a declarat o cifră de afaceri de 13,5 milioane de lei.      

Contract în valoare de 2.654.080 RON pentru SkatePark Rozelor

Firma a mai avut mici contracte cu Primăria Cluj-Napoca și în anii trecutți, dar acesta este de departe cel mai mare contract obținut de firma din Turda. De altfel, contractele din bani publici obținute de Sport Play System au fost mici, dar frații Silagyi au obținut contracte cu statul prin intermediul altor firme.

Skateparkul va fi extins în detrimentul spațiului verde

Skatepark-ul Rozelor are o suprafață de 3.100 metri pătrați, din care 1.050 mp suprafață skatepark existent, 1.007 mp extindere skatepark, 730 mp spații verzi amenajate și 296 mp alei. Primăria a realizat o asociere cu Tehnofrig SA pentru un termen considerabil – 20 de ani, două treimi din parc au fost scoase din domeniul public, fiind administrate de proprietari privați. Contractul menţionat a fost încheiat pe o perioadă de 20 de ani. Are ca obiect o suprafață de teren de 1.7 hectare şi prevede exploatarea terenului aferent bazei sportive a SC Tehnofrig SA pentru amenajarea unui complex sportiv cuprinzând un număr total de 10 terenuri de tenis, sală de sport, vestiare, saună, punct alimentar pentru sportivi. 

În schimb, SC Tehnofrig SA şi-a asumat o altă obligaţie, respectiv „a cedat cu titlu gratuit, în exploatarea exclusivă a Consiliului local, 2 terenuri de tenis amenajate pe amplasamentul ce face obiectul asocierii, cu dotările complete, asigurând pe cheltuială proprie și pe toată durata asocierii, întreținerea acestora”.

Practic, clubul sportiv care aparține SC Tehnofrig SA, a beneficiat de 1,7 ha de teren, iar în schimb, fără nici o clauză contractuală specifică (financiară), și-a asumat angajamentul de a oferi 2 terenuri de tenis care să fie puse la dispoziția clujenilor în mod gratuit.

Tehnofrig Parcul Rozelor SA a fost „transformată” ulterior în Winners Parcul Rozelor SRL, dar terenurile care trebuiau să fie puse la dispoziția clujenilor cu titlu gratuit au fost date uitării de către municipalitatea clujeană. 

„În prezent, Parcul Rozelor este un parc cu arbori îmbătrâniți, ramuri uscate, debilitați și înclinați, mobilier urban vechi (skateparkul existent este învechit și demodat, rampe de skateboard prezentând multiple fisuri, bănci deteriorate) care nu mai are nicio estetică urbană. De asemenea, în zonă este înregistrat un mare deficit de spațiu verde. Investiția care se dorește a fi realizată are ca scop principal redarea parcului Rozelor și tineretului practicant de sporturi extreme a unui skatepark modern. Prin amenajarea și extinderea sa se propune să se câștige un spațiu adecvat upgradat la cerințele de competiție olimpică, dat fiind faptul că începând cu anul 2020 acest sport este introdus în competițiile olimpice internaționale”, se arată în hotărârea de Consiliu local. 

Extinderea skatepark-ului Rozelor este unul dintre proiectele câștigătoare în cadrul bugetării participative din anul 2018. 

Prin realizarea proiectului de investiții s-a propus reabilitarea skatepark-ului existent și extinderea acestuia cu o zonă destinată tuturor grupelor de vârstă, cu elemente specifice acestor sporturi extreme.

Au fost propuse următoarele lucrări:

  • reabilitarea skatepark-ului
  • extinderea slatepark-ului existent cu elemente ludice prefabricate din beton
  • montarea de stîșpi de iluminat arhitectural și sportiv
  • furnizarea și instalarea de mobilier urban
  • amenajarea cu alei, platforme pietonale și zone de șezut
  • amenajarea spațiilor verzi
  • Termenul de execuție a lucrărilor este de 366 de zile.

Frimele controlate de frații Silagyi, contracte bănoase din bani publici

Frații Silagyi, Adrian și Gabriel sunt cunoscuți pentru legăturile lor politice cu liberalii, Gabriel Silagyi fiind chiar și consilier local la Turda din partea PDL , dar și pentru contractele bănoase cu statul obținute de-a lungul timpului, potrivit informațiilor dezvăluite de gazetadecluj.ro  

Cei doi frați Silagyi au câștigat o licitație în valoare de 70 de milioane de lei prin intermediul firmel Nairda Utilcom, controlată de Adrian Silagyi pentru decontaminarea zonei Poșta Rât din Turda. Potrivit informațiilor făcute publice de către Gazeta de Cluj, pentru acest contract SC Nairda s-a asociat cu MBS Group, firma lui Gabriel Silagyi, liberal turdean implicat în mai multe afaceri cu cântec. 

„Contractul de proiectare și execuție pentru reabilitarea sitului poluat istoric – depozit deșeuri periculoase UCT – Poșta Rât a fost atribuit în 29 mai 2019 firmei Nairda Utilcom, cu sediul în Petreștii de Jos, pentru suma de 53.701.921 RON. Cine credeți că e în spatele acestei firme? Nimeni altul decat fostul consilier PDL Turda, Gabriel Silagyi”, menționează și media9.

De asemenea, cele două firme Nairda Unicom și MBS Group s-au asociat pentru a participa la licitația în valoare de 55 de milioane de lei pentru contrucția unei săli de sport la Turda. 

Gabriel Silghyi a oferit ”sponzorizări” pentru PNL cu ocazia campaniei din 2012 

Avocatul Mihai Teaha, apropiat al lui Horea Uioreanu, suspect in dosarul de coruptie instrumentat de DNA a marturisit ca a primit o suma de bani de la adminsitratorul MBS Group, Gabriel Silagyi, cu titlu de sponsorizare, dupa ce acesta i s-a plans ca RAADPP ii blocheaza lucrarile de la drumul Rachitele-Ic-Ponor. 

„Acesta arata ca in luna noiembrie 2012, dupa o discutie purtata cu numitul Silagyi Gabriel, in cursul  careia acesteia i s-a plans de faptul ca cei de la RAADPP ii blocheaza lucrarile la obiectivul ,,modernizarea infrastructurii,, a primit un telefon in care i se propunea o intalnire pentru a discuta despre posibilitatea efectuarii unei sponsorizari pentru PNL, cu ocazia alegerilor din 2012. Suspectul Teaha Mihai a aratat ca in prima faza nu a fost de acord cu aceasta propunere, din mai multe motive, printre care si scandalurile din presa, dar dupa mai multe insistente, a acceptat. Astfel, la sugestia lui Silagyi Gabriel, sponsorizarea s-a facut prin intermediul firmei Desk Impex S.R.L. Sighisoara, apartinand lui Baicoci Alin. Acesta i-a dat lui personal suma de 20 000 de lei, in numerar, suma pe care ulterior a inmanat-o posibil lui Horea Uioreanu sau lui Razvan Pop, ca sponsorizare pentru campania electorala”, se arata in motivarea Curtii de Apel. 

Dosar penal pentru drumul Răchițele IC Ponor 

În 2008, Consiliul Judeţean Cluj încheia un contract cu finanţare europeană privind modernizarea infrastructurii de acces în zona turistică Răchiţele-Prislop- Ic Ponor, traseu cu o lungime de 20,5 kilometri, contribuţia UE fiind de 43 de milioane de lei, iar termenul de execuţie era de 18 luni. Valoarea totală a proiectului se ridica la suma de 75,8 milioane de lei. În iulie 2009 s-a încheiat contractul de lucrări, contract care a fost câştigat de către Asocierea SC MBS Group SRL (firma deținută de Gabriel Silagyi)-SC Alfa Rom SRL-Nemzetkozi Betonut Kft Ungaria. Lucrările de execuţie s-au desfăşurat în perioada august 2009-noiembrie 2012, fără a fi finalizate. 

În 2015, s-a deschis un dosar penal în cazul investiției Răchițele – Ic Ponor, iar la trei ani distanță, DNA Cluj a clasează dosarul. În 2014, în urma unei expertize a Consiliului Județean Cluj s-a descoperit un prejudiciu de aproximativ 1 milion euro. 

Zeci de milioane de euro din contracte cu statul pentru realizarea de bazine și patinoare 

Imediat după ce a fost als consilier local, Gabriel Silagyi a câștigat contracte în valoare de zeci de milioane de euro, potrivit unei anchet a Gazetei Sporturilor.  

”1 aprilie 2010 Gazeta Sporturilor a început să publice ancheta care a pornit de la cele 6 patinoare de plastic construite în ţară pentru care statul a cheltuit aproape un milion de euro, a continuat cu baza de nataţie de la Otopeni, de 30 de milioane de euro, şi a terminat cu patinoarul olimpic de la Braşov, de 12 milioane de euro, adică de 3 ori mai mult decît unul identic construit în Ungaria. Toate aceste obiective sportive au fost atribuite de către instituţiile statului firmei MBS Group, al cărui acţionar majoritar este Gabriel Silagyi, consilier PD-L. În 8 luni, MBS Group a cîştigat lucrări publice în valoare de aproape 70 de milioane de euro”, menționează gsp.ro. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *