Sanatate

Focare sau epidemie de gripă? Decesele cauzate de gripă cresc alarmant

Decesele cauzate de gripă, precum și înregistrarea unui număr tot mai mare de îmbolnăviri de gripă, au crescut într-un ritm constant, de la o zi la alta. Informările Institutului Național de Sănătate Publică relevau prezența unor focare zonale de gripă. Să fie vorba de focare sau, mai degrabă, de o epidemie care nu este recunoscută, deocamdată, în mod oficial? 

Conform INSP, numărul persoanelor care au murit din cauza virusului gripal a ajuns, miercuri, la un număr total de 29 de decese. Doar astăzi au murit trei persoane: o femeie în vărstă de 84 de ani și doi bărbați cu vârste de 41 și 35 de ani. Centrul Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile (CNSCBT) au anunțat că, în cazul celor trei decese de astăzi, nu au fost înregistrate vaccinuri contra virusului gripal. Și în celelalte situații în care au fost înregistrate decese, s-a dovedit că au existat condiții medicale preexistente ori persoanele în discuție nu fuseseră vaccinate contra gripei. 

Ministerul Sănătății a făcut publice informații cu privire la măsurile ce trebuie întreprinse de către unitățile sanitare, precum direcțiile de sănătate publică, spitale, farmacii sau chiar de către școli. Măsurile anunțate de minister au un caracter preventiv și se referă la metodele de precauție care trebuie urmate pentru minimizarea riscurilor de îmbolnăvire de gripă.

 „Populației care prezintă semne de boală i se recomandă să se prezinte la medicul de familie pentru diagnosticare și instituirea unui tratament corect. Dat fiind că sezonul de gripă se estimează că va dura până la finalul lunii martie și chiar începutul lunii aprilie, specialiștii recomandă vaccinarea ca cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirii cu virusurile gripale″, se arată în informarea Direcției de Sănătate Publică a Județului Cluj. 

De asemenea, MS a solicitat un raport privind situația stocurilor de medicamente antivirale specifice pentru gripă existente în spitale şi, după caz, suplimentarea stocurilor, astfel încât să fie disponibile medicamentele necesare pentru tratamentul pacienţilor internaţi. Acest demers vizează și farmaciile care trebuie să se asigure că au medicamente şi produse necesare prevenirii şi tratării gripei.

Având în vedere reînceperea cursurilor din cadrul unităților de învățământ, după vacanța de o săptămână care s-a încheiat, este necesar ca în grădiniţe şi scoli, în fiecare dimineaţă, cadrele medicale să realizeze un triaj, pentru a evita răspândirea virusului gripal.

Creșterea cazurilor de gripă se datorează, în bună măsură, campaniilor anti-vaccinare tot mai prezente în ultima vreme pe teritoriul României. Un asemenea panou publicitar împotriva vaccinării a fost identificat în luna ianuarie la Brașov. 

De asemenea, în mod oficial, cel puțin deocamdată, Ministerul Sănătății se referă la cazurile de gripă ca la fenomene sporadice, cel mult fiind vorba de focare de gripă zonale. Dacă însă vaccinarea populației va fi discreditată public, după cum s-a întâmplat în cazul îmbolnăvirilor și deceselor cauzate de rujeolă, atunci, cu siguranță, oficialii de la minister vor fi nevoiți să facă față unei epidemii de gripă.  

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *