In vizor

Foame de bani la Direcția de Finanțe Cluj. Aceasta continuă să trimită solicitări restanțierilor pe sume derizorii de 2 LEI. UPDATE: Drept la replică șocant

 În foamea sa după bani, Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Cluj, continuă să trimită somații restanțierilor pentru sume de nimic. Îngropată în hârțogării de tot felul, această instituție doar mimează reforma și adoptarea înaltelor tehnologii. Suma restantă de 2 LEI este un mizilic pe lângă cheltuielile cu hârțogăria și timbrele poștale. Dar nu și pentru DGRFP Cluj.

Este cazul lui Cornel Vișan, pensionar la ai săi 75 de ani, cu grad de handicap I, prin urmare, cu o situație medicală care necesită îngrijire și angajarea unui asistent personal în acest sens. Acesta a primit la sfârșitul lunii trecute, prin poștă, o somație pentru plata sumei de 2 LEI, pentru veniturile realizate în anul 2016. Așa-numitul Formular 250 – Decizie de impunere anuală pentru veniturile realizate din România de persoanele fizice. După doi ani de somn adânc, ANAF Cluj s-a hotărât să scormonească după 2 LEI prin veniturile cetățenilor afectați de invaliditate.

Conform Legii nr. 448/2006 Actualizată privind Protecția și Promovarea Drepturilor Persoanelor cu Handicap, încadrarea de tip I presupune existența unor “facilități fiscale“ pentru aceste persoane (Art. 6 h) ). De asemenea, Art. 60 din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, prevede în mod explicit scutirea de la plata impozitului pe venit pentru persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat, pentru veniturile realizate din:
 
a) activități independente, realizate în mod individual și/sau într-o formă de asociere;
b) salarii și asimilate salariilor, prevăzute la art. 76 alin. (1)-(3);
c) pensii;
d) activități agricole, silvicultura si piscicultura, altele decat cele prevazute la art. 105, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere fara personalitate juridica;

 

Iar încă din august 2010, ANAF anunța triumfător că nu va mai trimite somații restanțierilor cu sume de plată sub 10 lei, pentru a realiza economii. Iar întrucât economia scârțâie și crește doar în statistici, iată că ANAF Cluj a decis să adune cu arcanul și ultimii 2 LEI ai pensionarilor. 

Un exercițiu de memorie este probabil prea mult pentru angajații ANAF, loviți irecuperabil de amnezie:

 „In urma analizei costurilor de trimitere a somatiilor catre datornici am constat ca in multe cazuri valoarea de recuperat era mai mica sau apropiata de valoarea de cost a procedurii de emitere si transmitere a unei somatii, de circa 4 lei, aceste cheltuieli inutile fiind efectuate de cativa ani incoace. Odata cu aplicarea dispozitiilor acestui ordin vom realiza economii semnificative la bugetul institutiei”, declara în august 2010, presedintele de atunci al ANAF, Sorin Blejnar. 

Și toate acestea au loc în condițiile în care cheltuielile Statului cu funcționarii bugetari au crescut cu 27,5% în ultimul trimestru din 2017. Datele publicate ieri de Institutul Național de Statistică arată o creștere a costurilor cu personalul din administrația publică de 27,58% în trimestrul 1V din 2017.

Foamea de bani a DGRFP Cluj este evidentă, după cum neîndoielnic este faptul că operațiile de matematică elementară îi sunt străine acestei instituții: în loc să economisească banii contribuabililor clujeni, DGRFP își permite, mai degrabă, să trimită înștiințări cu caracter revendicativ cetățenilor cu handicap scutiți de aceste taxe. Cum altfel mai pot rezista pe piață și oficiile poștale clujene? Măcar ANAF să mai folosească aceste servicii, prin care poate scoate din criză un alt operator național…

După 30 de minute în care am sunat insistent la ANAF Cluj pentru detalii în acest caz, fără ca cineva să se sinchisească a răspunde, am apelat la Serviciul de Presă al ANAF București. Doamna de la capătul firului s-a eschivat cum a putut, se-nțelege, scuzându-se că nu știe despre recurența unor asemenea cazuri. Dar cine mai știe ceva în țara noastră? Prin instituțiile statului, nu știe stânga de dreapta, nimeni nu mai răspunde la telefoane, toți îți solicită e-mailuri. Și doamna cu pricina ne-a solicitat un email. Bine, noi ne conformăm, dar de ce ANAF mai folosește hârtia și timbrele poștale, în vreme ce altora le cereți să avanseze la performanțele digitale actuale?

Pe tine, cetățean, statul te va găsi bun de plată și pentru 2 LEI, te va găsi și în gaură de șarpe, pensionar sau bolnav. Și pentru leul de acum doi ani. Dar nimeni nu-ți va mai răspunde la telefon pentru explicații și lămuriri. 

 

 

P.S.: Acum că am primit și materialul probator, realizăm că e invers, ca în bancul de la Radio Erevan: omul are de primit 2 lei, nu de dat. Modul defectuos în care au formulat înștiințarea cei de la ANAF a generat această confuzie. Oricum rămâne scandalos că se cheltuiesc banii contribuabilului pe astfel de corespondență. Scandalos să pui pe drumuri un cetățean pentru 2 lei, indiferent că-i are de primit, nu de dat! Cu atât mai mult cu cât domnul Vișan este o persoană cu handicap. Dar și dacă nu era, este scandalos cum ANAF nu dă 2 bani pe timpul contribuailului. Credem că puteau foarte bne să regularizeze suma, mai ales că atunci când are de dat, ANAF nu are nici o obligație să plătească dobânzi și penalizări.

După ce nu ne-au răspuns la telefon toată dimineața, odată ce am sesizat structura centrală a ANAF cu privire la problemă (chiar dacă inițial am înțeles-o greșit, conform a ceea ce ne-a reclamat domnul Vișan), în această după-amiază am fost invitați la o discuție cu conducerea ANAF Cluj. Vom onora invitația mâine. Ținem să subliniem un aspect: doamna care ne-a invitat ne-a sugerat că ar fi bine să scoatem materialul de pe site, că ne-ar aduce nouă prejudicii de imagine, că omul are de primit, nu de dat. De tor râsul! Rămâne valabil ce am scris mai sus.

Este o bătaie de joc să trimiți scrisori și să pui pe drumuri un cetățean contribuabil pentru 2 lei! Indiferent că sunt de primit, nu de dat! Dacă cei de la ANAF nu realizează acest aspect este grav. Până și biletul de mijloc de transport în comun este mai scump decât acești 2 lei!

UPDATE: Publicăm și reacția Finanțelor clujene la material, deși este clar că nu au înțeles nimic din ceea ce au făcut pe banii contribuabilului. În plus, atragem atenția funcționarilor care și-au permis să ne solicite IMPERIOS retragerea articolului de pe site, că acest lucru și-l poate permite doar o instanță de judecată în urma unei sentințe. Și remarcăm faptul că au scanat un document format World și ni- l-au trimis format pdf. Asta ne demonstrează cât de avansați în tehnologie sunt.

 

sursa foto: buzznews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *