De cartier

Fițele contrastului de pe Dorobanților: când nepăsarea autorităților se măsoară în buruieni și delăsare

De cartier. Doar că nu e nicicum vorba despre orice zonă a orașului costisitor, Cluj-Napoca, ci de una dintre cele mai selecte spații: Calea Dorobanților. După cum bine știți, această stradă e mai degrabă pe prețiozitate, decât pe bune. Mai mult pe fițe, decât pe vreun principiu estetic, precum frumosul. Da, chiar dacă aici pot fi regăsite oficii poștale, un spital privat realizat recent, ori poate chiar și spații luxoase de birouri, tot aici, pe această stradă de renume, unde studenții abia pot să să-și acopere prețul unei chirii, iar metrul pătrat pentru achiziționarea unei locuințe, a propriei locuințe, este de câteva mii de euro, pe această alee simandicoasă bălăriile și buruienile cresc în neștire, la doar 200-300 m de sediul Consiliului Județean Cluj ori, mai grav, a unei instituții de cultură, Biblioteca Județeană „Octavian Goga”. 

Întâmplarea face ca zona cu pricina să intre, totuși, sub autoritatea Primăriei Cluj-Napoca, sediul căreia se află pe o altă cale, însă, a Moților. 

În acest fel, Calea Moților și Calea Dorobanților nu pot avea nimic în comun.

După cum distanța fizică dintre aceste instituții cu atribuții administrative locale și județene este mult prea mare, la fel și colaborarea dintre acestea este pe nicăieri. 

Drept dovadă, imaginile suprinse pe fițoasa Cale a Dorobanților.

Aici, după cum puteți constata, bălăriile urmează să cuprindă și zonele pietonale, adică trotuarele, fiind poziționate strategic între o luxoasă clădire de birouri și o serie de blocuri. 

Prin urmare, și terenul în cauză, este cât se poate de aproape de sediul Consiliului Județean Cluj.

Doar că asemenea nimicuri, precum buruienile și zonele ajunse de izbeliște, nu intră sub nici o formă în atribuțiile administrației județene, care are preocupări mult mai ample, de anvergură chiar, precum celebrul Centru de Management Integrat al Deșeurilor, drumurile județene ori câte și mai câte probleme de ordin macro. 

Pe când aceste nimicuri, precum bălăriile care dau pe-afară, a se citi: pe trotuar, ar putea fi rezolvate sub o formă sau alta prin implicarea slujbașilor din Primăria Cluj-Napoca.

Întâmplarea face ca sediul acesteia să fie tocmai pe o altă cale, exact pe Calea Moților, motiv pentru care municipalității îi este peste mână să se aplece peste aceste problemuțe de prost gust. 

Și Primăria cluj-napocană este implicată până peste poate în ample proiecte verzi: amenajarea celor 100 ha de noi parcuri, săpături pentru metroul clujean și refacerea infrastructurii feroviare pentru trenul metropolitan. 

Chestiuțele astea neplăcute au rămas ale nimănui. 

Aici, pe Calea Dorobanților, fițele și delăsarea par să conviețuiască în voie. 

La o adică, la cât de puțin spațiu verde putem regăsi în municipiul tot mai betonat, Cluj-Napoca, lăsați-o și așa…

Măcar e verde. 

Măcar bălării să fie, dacă arbori n-avem.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *