Afacerea zilei

Fitch Ratings a anuntat astazi revizuirea ratingului de sprijin si a plafonului de sprijin al Bancii Transilvania

Fitch Ratings a anuntat astazi revizuirea ratingului de sprijin si a plafonului de sprijin al Bancii Transilvania. BT considera demersul Fitch ca fiind firesc in contextul schimbarilor legislative la nivel european si international. Politicile initiate la nivel international au redus substantial posibilitatea oferirii de sprijin suveran bancilor comerciale din Statele Unite ale Americii, Elvetia si Uniunea Europeana.

Majoritatea indicatorilor de rating BT raman neschimbati, respectand cele precizate in evaluarea Fitch din iunie 2014: ”rating BB-”, cu perspectiva stabila, pentru finantarile in valuta pe termen lung si ”B” pentru cele pe termen scurt; rating de viabilitate ”BB-”.

Directiva UE de instituire a unui cadru pentru redresarea si rezolutia institutiilor de credit si a firmelor de investitii, aplicata statelor membre UE de la 1 ianuarie 2015, ofera cadrul legal care stipuleaza ca toate institutiile bancare aflate in dificultate vor putea solicita sprijinul creditorilor si actionarilor lor si mai putin organismelor guvernamentale. Astfel, majoritatea bancilor din Uniunea Europeana inregistreaza revizuiri similare ale indicatorilor.

In acest context legislativ, indicatorii Fitch Ratings precum ratingul de sprijin – care indica posibilitatea de a primi sustinere extraordinara in caz de nevoie, in special din partea autoritatilor guvernamentale si plafonul de sprijin – care indica posibilitatea de a primi suport extraordinar in caz de nevoie de la actionari sau din partea autoritatilor nationale au inregistrat revizuiri firesti. Astfel, plafonul ratingului de sprijin al BT a fost notat ”fara plafon”, iar plafonul de sprijin BT a fost revizuit la ”5” de la ”3”.

Banca Transilvania este una dintre cele mai mari banci din Romania, in functie de active avand o cota de piata de 9,8%. Activitatea sa este organizata pe trei linii principale de business: Corporate, IMM si Retail. Lichiditatea structurala BT este de 55,4%, peste media sistemului bancar. Politica de provizioane a bancii este prudenta: gradul de acoperire a creditelor neperformante la sfarsitul anului 2014 este de 122,8%. In ceea ce priveste profitul brut in trimestrul I 2015, acesta este de 177,19 milioane lei. Banca Transilvania are peste 6.000 de angajati, o retea formata din aproape 550 de sedii si 1,91 de milioane de clienti activi. Strategia bancii este sustinuta de actionari internationali, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si IFC – Banca Mondiala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *