In vizor

Firma de paza a judetului a decontat la protocol alcool, haine si ceasuri

Sticle de whiskey,  mese la restaurant, haine, un ceas, sticle de vin cumparate in preajma Revelionului, dar si vodka si gin, toate acestea apar pe lista cheltuielilor protocol a societatii Paza si Protectie, subordonata Consiliului Judetean Cluj. Deconturile in valoare de 20.000 de lei au fost facute in perioada august 2010 – noiembrie 2012, cand societatea a fost condusa de Adriana Sabou, in mare parte in timpul mandatului lui Alin Tise. In replica, Sabou spune ca si whisky-ul face parte din protocolul oricarei institutii, asigurandu-ne, insa, ca nu ea l-a baut!

Mai multe bonuri fiscale, note de plata si facturi au fost decontate de SC “Paza si Protectie Cluj” SRL Cluj, din fondul de protocol al societatii. Cateva au fost transmise mass-media, iar aceste documente releva pe ce a cheltuit societatea subordonata Consiliului Judetean Cluj banii de protocol. Cantitati insemnate de alcool, mese la restaurant, chiar si un ceas cumparat de la o bijuterie din Floresti, haine, pungi de cadouri. In total, 20.000 de lei, protocolul societatii in perioada august 2010 –  noiembrie 2012.

In acea perioada, director la SC „Paza si Protectie Cluj” SRL a fost Adriana Sabou, intre timp schimbata din functie odata cu noua administratie a CJ, cu “protejatul” PSD Robert Cojan, care s-a aflat la conducerea societatii din noiembrie 2012.

Documentele si facturile au fost transmise mass-media de catre o persoana anonima, si releva, practic, auditul financiar solicitat de noul director Cojan.

Spre exemplu, un bon decontat de societate este de la Restaurantul “La Liga”, unde angajatii de la Paza si Protectie au servit doua pizza, in valoare de 57 de lei.

O alta masa servita a costat 528 de lei. Factura dateaza din 30 ianuarie 2012.

O alta masa trecuta la protocol a valorat 354 de lei, iar factura dateaza din 3 februarie 2012. Potrivit bonului fiscal atasat, s-au consumat mai multe bauturi alcoolice: bere Carlsberg si Tuborg, cafea, si cateva feluri copioase de mancare: ciuperci ciobanesti, muschi de porc, gratare si salate, la Hanul Dacilor din Cluj-Napoca.

Angajatii de la “Paza si Protectie” si-au decontat chiar si cumparaturile facute la magazinele alimentare si supermarket-uri, de unde au achizitionat praline, pungi de cadouri si  sticle de whiskey.

Facturile si chitantele transmise presei sunt insotite si de comentarii:

“Daca nu ai un ceas si faci parte din conducerea unei societati comerciale coordonate de CJ sub mandatul dlui Tise, achizitonarea unui astfel de accesoriu este posibila: te deplasezi in  Floresti la prima bijuterie si iti cumperi un ceas pe banii statului! In valoare de 90 lei”, spune destinatarul acestor dovezi”.

“300 de lei s-au cheltuit pentru <>, conducera societatii trebuind sa se protejeze iarna…inainte de Revelion cu o zi!”, mai arata acesta.

Din documente mai reiese ca inainte de Revelionul 2010-2011, conducerea societatii a cumparat patru sticle de Feteasca Neagra, Cinzano Bianco, whiskey de diverse sortimente si vodka Finlandia.  In iarna lui 2011, “stocul” societatii a fost improspatat cu alte sticle de alcool.

Explicatiile fostei directoare: „Nu eu am baut whisky-ul!”

Adriana Sabou, fosta directoare a societatii, a incercat sa explice pentru Ziar de Cluj cum s-au realizat aceste cheltuieli de protocol.

“Daca este vorba de cheltuieli de protocol, probabil s-au cumparat…eu nu mai tin minte ce anume. Eu nu am vazut raportul de audit. In mod normal, trebuia sa fiu chemata, avand in vedere ca s-a auditat perioada mea. Trebuia sa fiu chemata eu si echipa mea, sa dau nota explicativa”, a spus Sabou, completand ca “raportul este comandat de domnul Cojan (Robert Cojan, n.r.)”.

Sabou nu isi mai aminteste tot ce s-a cumparat in doi ani pentru acea societate.

“Acel fond nu era destinata doar protocolului, de aceea trebuia sa fiu chemata sa dau explicatii. Banii cheltuiti nu erau banii institutiei, din venituri directe. Fondul era destinat unor cheltuieli necesare pentru functionarea societatii, si acolo  intra orice, de la ceas sau lucruri materiale la bauturi etc. Fondul a fost creat tocmai pentru ca veniturile societatii nu fie afectate. Era prevazut in contractul colectiv de munca”, a justificat fosta directoare.

Intrebata daca a fost nevoie de alcool pentru buna functionare a societatii, Sabou a declarat: “Era vorba de protocol. Nu l-am baut eu! Nu am cum sa va spun pe cine serveam. Normal, cine venea la protocol, era servit”, a conchis aceasta.

Adriana Sabou a mai aratat ca raportul de audit poate fi contestat.

Societatea „Paza si Protectie Cluj” SRL  este detinuta de Consiliul Judetean Cluj. Numele Adrianei Sabou a fost implicat, de curand, intr-un alt scandal. Vicepresedintele CJ Cluj, Ioan Oleleu a declarat  ca fosta directoare i-ar fi oferit bani pentru a fi pastrata in fruntea societatii.

Presedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu nu a putut fi contactat pentru a comenta aceste dezvaluiri.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *