Din oras

Fiona Anderson de la BBC va instrui jurnalisti clujeni intr-un proiect anti-discriminare

Producatorul echipei BBC in Marea Britanie, SUA si Asia, jurnalista care a relatat despre caderea comunismului in statele fostei Uniuni Sovietice si a condus echipa de televiziune a BBC care a acoperit tragedia din 11 septembrie 2001 la New York va veni la Cluj pentru a sustine un training jurnalistilor implicati in proiectul “Femeia in viziunea mass-media – factor de echilibru si egalitate”. 270 de clujence vor fi calificate in cadrul aceluiasi proiect in meseriile de infirmiera si pedagog social. 

Proiectul este desfasurat de Consiliul Judetean (CJ) Cluj, in parteneriat cu Asociatia Profesioniștilor din Presa Cluj (APPC) si S.C. Siveco Romania S.A. 
Unul dintre scopurile acestuia ar fi cresterea constientizarii egalitatii de sanse si gen in randul operatorilor mass-media si a unui numar de 420 de femei.

30 de jurnalisti vor fi instruiti, astfel, in acest sens, de catre doi traineri. Intre acestia se numara si faimosul producator de la BBC Fiona Anderson, care va veni la Cluj in cadrul proiectului, prin intermediul fundatiei agentiei de presa Reuters. Trainer experimentat, producator senior a echipei international a BBC in Marea Britanie, SUA si Asia, aceasta asigura si trainingul reporterilor internationali si a prezentatorilor postului. Din cariera sa spectaculoasa fac parte relatarile despre caderea comunismului in fostele tari sovietice. Fiona Anderson a fost si cea care a transmis la BBC momentul Revolutiei din 1989 din Romania, dar si coordonatorul echipei care a acoperit grozavia petrecuta in New York in 11 septembrie 2001.

In prezent, Anderson preda tehnici de scriitura si prezentare catre clienti corporate, intre care si National Trust si London Business School. 

O alta parte a trainingurilor vor fi sustinute de catre Dana Ududec,  absolventa a facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti care lucreaza in domeniul drepturilor omului cu accent pe nediscriminare din anul 2010. Aceasta urmeaza un program de masterat intitulat „Politici, gen si minoritati” (SNSPA) si asigura expertiza juridica si sprijin pentru promovarea dreptului la nediscriminare in campanii publice sau litigii strategice pentru mai multe ONG-uri. 

Un alt scop al proiectului este consolidarea egalitatii pe piata muncii prin calificarea a 270 de femei din judetul Cluj. 

“Am facut o cercetare in randul institutiilor subordonate Consiliului Judetean Cluj si am ajuns la concluzia ca exista o nevoie de persoane instruite ca infirmiere, precum si de pedagogi sociali. Drept urmare, de saptamana viitoare incepe instruirea celor 200 de femei beneficiare a programului in meseria de informiera, iar celelalte 70 vor deveni pedagog social”, a precizat Diana Coman, managerul proiectului. 

Proiectul mai include si crearea de catre Siveco a unei platforme on-line care va ingloba toate materialele aferente proiectului, inclusiv 40 de interviuri cu femei de succes din Cluj, acestea urmand sa fie realizate de catre cei de la APPC. 

“Aceasta va fi in sarcina jurnalistilor inscrisi in grupul tinta. Vom cauta femei care s-au dovedit de succes in diverse zone, insa ne-am propus sa evitam zona politica”, a precizat Cosmina Fernoaga, coodonator de proiect in echipa de implementare a APPC.

Proiectul „Femeia in viziunea mass media – factor de echilibru si egalitate” a fost selectat in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane  (POSDRU) 2007-2013 si cofinantat de Uniunea Europeana prin Fondul Social European. Bugetul proiectului este de 1.640.070 lei, din care 2% este contributia beneficiarului. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *