Anchete

Finanțări ilegale, din bugetul județului, pentru cultele religioase. Dezvăluiri incendiare ale unui șef de instituție publică

Timp de mai mulți ani, Consiliul Județean Cluj a alocat fonduri pentru anumite culte religioase, în mod ilegal. Practic, banii erau trecuți prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), fără ca această instituție să poată avea vreun control asupra acestor sume. Abia în 2015, conducerea DGASPC Cluj a reușit să oprească acest circuit bolnav. Este vorba despre aproximativ 1 milion de euro, alocați din 2008 până în 2015.

Daniel Tămaș, directorul DGASPC Cluj a făcut câteva dezvăluiri interesante referitoare la modul în care se alocau fonduri pentru cultele religioase, din 2007-2008 până în 2015, doar pentru ca aleșii județului să își câștige simpatia votanților.

“Prin Hotărâre de Consiliu Județean, din 2007-2008, deci pe mandatul domnului Alin Tișe, se alocau sume de bani pentru culte religioase – greco-catolici, reformați. Doar pentru greco-catolici se alocau anual 600.000 lei, iar începând cu 2012, se alocau 100.000 lei și pentru reformați”, a declarat Daniel Tămaș, pentru Ziar de Cluj.

Banii erau virați către cultele religioase, prin DGASPC, cu justificarea că sumele erau cheltuite pentru servicii de îngrijire la domiciliu și alte servicii de acest gen. Ce făceau cultele religioase cu banii nu se știe cu precizie, cert este că rapoartele trimise lunar către Direcție erau sumare și vizau cheltuieli cu combustibil, salarii personal etc.

“Eu am sesizat Curtea de Conturi, care a stabilit că nu ai voie să plătești cheltuieli de personal, de combustibil etc. sub nicio formă”, a precizat Tămaș.

În 2015, directorul DGASPC Cluj a avut curajul „să se ia la trântă” cu conducerea Consiliului Județean Cluj și a reușit să oprească finanțările ilegale.

“Există o presiune foarte mare din partea unor culte religioase, a anumitor ONG-uri de a prelua multe din lucrurile pe care noi, instituția, le avem – căminele particulare de bătrâni, centrele particulare pentru copii. Am fost primul director al unei instituții publice care a avut curajul, în 2015, să tai finanțări ilegale de aproape 10 miliarde lei vechi pe an către cultele religioase. Rapoartele lor pe care le trimiteau erau niște chestiuni schematice cu îngrijire la domiciliu și alte servicii. Pe noi nu ne preocupa modul în care sunt cheltuiți banii, erau bani alocați de Consiliul Județean, prin hotărâre de Consiliu Județean, fără să respecte Ordonanța 34 de achiziții publice. Ei treceau prin noi, prin Direcția de Asistență Socială, și mergeau la aceste entități. Noi nu aveam nicio parte de control, am fost primul director care s-a opus și am oprit aceste finanțări. Interesul aici era al consilierilor județeni, al conducerii Consiliului Județean, al tuturor celor care au condus județul în mandatele anterioare. Din cauză că am oprit aceste finanțări, în următorii ani, 2015, 2016, am pătimit foarte mult”, a declarat Daniel Tămaș, în cadrul emisiunii “În vizor” de miercuri seara, de la postul de televiziune NCN.

La un calcul simplu, reiese că din 2008 până în 2015, greco-catolicii au primit 4,2 milioane lei, iar reformații au primit 300.000 lei. Deci. fondurile despre care Daniel Tămaș spune că au fost alocat ilegal se ridică la aproximativ 1 milion de euro.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *