Sanatate

Fimoză fiziologică sau problemă medicală?

Părinții de băieți sunt tot mai speriați de fimoză. Părerile sunt împărțite, atunci când vine vorba de decalotare și igiena intimă a bebelușilor și apoi a băiețeilor mai mari. Unii medici o recomandă treptat, alții o interzic.

Noi am apelat la chirurgul pediatru Adrian Surd, de la Clinica de Chirurgie din cadrul Spitalului Județean de Copii Cluj pentru sfaturi, dar și pentru a ne explica ce este, de fapt, fimoza.

„Fimoza reprezintă existența unui inel fibros la nivelul prepuțului care împiedică decalotarea, dar care la vârste mici e fiziologic. Cum își poate da seama un părinte că există probleme? Greu de zis. Părinții nu ar trebui să se atingă de organul genital al băiețelului. În momentul în care li se pare că ceva nu e în ordine, și asta poate să însemne o roșeață locală, un disconfort, trebuie să se prezinte la medic. Mai apar situații în care sub tegument se văd niște colecții albicioase, pe care unii le interpretează abcese, tumorete. Aceea nu e decât o acumulare de smegmă, celule epiteliale care în timp ajută glandul să se dezlipească de mucoasa prepuțială și decalotarea să devină posibilă”, punctează chirurgul.

Fimoza fiziologică este o stare firească. Poate dura de la naștere până la 4, 5 ani, în funcție de organismul fiecărui copilaș.

„Fimoza fiziologică nu are niciun semn care să ne alarmeze. În schimb, fimoza patologică reprezintă fimoza cicatriceală, care e specifică adultului”, precizează Adrian Surd.

Medicul atrage atenția, încă o dată! Nu decalotați prepuțul! Atunci când încep să-și exploreze propriile corpuri, copiii o vor face în ritmul lor, fără a forța.

Dacă apar semne de îngrijorare, apelați la un medic specializat pe astfel de probleme.

Într-un alt material vom afla de la chirurgul Adrian Surd care sunt pericolele la care îi supunem pe băieței, în momentul în care se forțează procesul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *