Din oras

Fatada cladirii Sora Shopping Center, un kitsch care ii oripileaza pe clujeni

Fatada cladirii de pe Bulevardul 21 Decembrie, unde functioneaza Sora Shopping Center, este impanzita de panouri publicitare ilegale. Aflata in zona de protectie istorica, aceste afisaje nu au ce cauta aici. Reprezentantii Directiei Judetene pentru Cultura si Patrimoniu, institutia care elibereaza avize pentru afisaj stradal, sustin ca amenzile sunt contestate in instanta, iar actiunile de control nu au efectul dorit.

In plin centrul orasului istoric, cladirea in care functioneaza complexul comercial Sora arata ca o piata ieftina, unde kitsch-ul este la el acasa. Pe fatada blocului, deasupra siglei centrului comercial, panouri publicitare de toate culorile te indeamna ba “sa calatoresti in lumea intreaga cu HAPPYsor”, ba te invita sa te bronzezi la un salon de masaj, ba sa cumperi articole pentru bebelusi. Felul in care arata aceste afise publicitare iti raneste retina, insa cel mai probabil pentru inchirierea spatiului publicitar, cineva incaseaza bani frumosi.

Cladirea in care functioneaza Sora Shopping Center, de pe Bulevardul 21 Decembrie nr. 5, se afla in proprietatea Bisericii Unitariene. In acelasi timp, afacerea este administrata de firma Seso SRL, care a inchiriat spatiul de la biserica. Potrivit Ministerului Finantelor Publice, societatea este detinuta de Gheorghe Irimies si Adrian Moldovan, iar in 2014 a avut o cifra de afaceri de 1,4 milioane de lei. O buna parte din suprafata centrului comercial este data in chirie unei alte societati, Dacada Invest SRL, controlata de omul de afaceri Cristian Dulau.
Este greu de lamurit cine anume incaseaza bani din afisajul publicitar, cert este ca proprietarul cadirii de pe Bulevardul 21 Decembrie nr. 5 a fost sesizat de mai multe ori cu privire la ilegalitatea acestuia.

Cu toate ca prostul gust este atat de vizibil, pentru orice persoana care trece prin fata cladirii, autoritatile nu fac mare lucru pentru a indrepta situatia.

Victor Cublesan, directorul executiv al Directiei Judetene pentru Cultura si Patrimoniu National Cluj, admite faptul ca situatia este una destul de grava in cazul cladirii unde functioneaza Sora Shopping Center. El arata ca institutia a facut numeroase adrese catre Biserica Unitariana, cei care au dat in chirie cladirea, pentru a indrepta situatia.

“Este un proces mai complicat, din pacate. Din experienta, amenzile sunt contestate in instanta. Am incercat sa rezolvam problema cu aceasta fatada, si nu este singura din Cluj. Multi au amplasate firme si elemente de publicitate fara vreo aprobare sau aviz”, arata Cublesan.

Cat priveste panourile publicitare de pe cladire, acestea nu sunt autorizate.

“Pentru unul dintre bannere exista aprobare, insa pentru celelalte nu. O alta problema este aceea ca nu se respecta forma in care se aproba amplasarea acestor panouri publicitare. Majortatea afisajelor ori nu au respectat avizul primit, ori nu au niciun fel de aviz sau autorizatie. S-au mai dat jos din ele la unele plangeri, dar dupa aceea s-au montat la loc”, spune directorul Directiei Judetene pentru Cultura si Patrimoniu National Cluj.

Care ar fi solutia? In viziunea lui Cublesan, amenzile sunt aplicate degeaba, deoarece sunt contestate in instanta.

“Am facut adrese catre proprietar, pentru a le spune cum sa gestioneze situatia, si catre primarie. Ramane sa organizam o actiune, dar cel mai probabil vom ajunge in instanta. Nu putem sa le dam jos cu forta. In astfel de cazuri, sanctiunile sunt date atat de primarie, prin Politia Locala, cat si de catre angajatii directiei, iar noi neavand departament juridic, principala problema este aceea ca, in momentul in care se contesta in instanta, procesul treneaza. Eficienta acestor actiuni de control este relativ redusa”, conchide Cublesan.

Noul PUG al orasului reglementeaza intr-un intreg capitol afisajul stradal in Cluj-Napoca. Potrivit acestuia, in centrul istoric nu se accepta publicitatea, exceptand reclamele pentru firmele care isi au sediul aici. Deoarece cladirea se afla in zona de protectie istorica, orice interventie are nevoie de avizul Directiei Monumente Istorice.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *