Din oras

Facilitati consistente de la UE pentru firmele care angajeaza tineri

Pentu fiecare tanar de pana la 24 de ani angajat de acum incolo firmele vor primi intre 200 si 500 de lei lunar si, in anumite conditii se ofera si scutiri de taxe. Masura face parte din programul “Garantia pentru tineret”, lansat ieri de catre ministrul Muncii, Rovana Plumb. La Cluj, noile facilitati ar putea reduce numarul de someri cu diploma si deficitul de personal calificat cu care se confrunta companiile.  

Programul este finantat cu 470 de milioane de euro din bugetul UE 2014-202, potrivit gandul.info si a fost lansat miercuri in prezenta premierului Victor Ponta si a comisarului european pentru moneda euro si dialog social Valdis Dombrovskis. Vor beneficia de prevederile sale aproximativ 441.000 de tineri cu varsta intre 16 si 24 de ani. 

Scutiri de taxe 
 
“Intregul program este construit in trei trepte – consiliere, inregistrare si angajare – si presupune sprijin financiar si indrumare competenta pentru fiecare din cele trei etape, plecand de la finantarea uceniciei si a stagiilor pentru viitorii angajati, mergand la finantarea prin prime de mobilitate si prime de instalare, dar si subventii acordate angajatorului. De asemenea, sunt alocate fonduri pentru dezvoltarea de start-up-uri prin pachete integrate pana la 30.000 de euro pe persoana”, a declarat Rovana Plumb.

De asemenea, angajatorul care mentine locul de munca mai mult de 18 luni este scutit de plata contributiei la somaj pentru 24 de luni. Angajatorii vor primi lunar 250 de euro si 300 de lei pentru cursuri de ucenicie o perioada de 1-3 ani, iar pentru stadii de specializare, 300 de euro si 750 de lei.

Programul se va desfasura pana in 2018, iar Romania se alatura altor trei tari, respectiv Finlanda, Letonia si Portugalia, care l-au lansat.

Programul e primit cu entuziasm la Cluj

Masura este considerata ca “foarte oportuna pentru a atrage si mentine tinerii la locul de munca”, potrivit Mihaielei Pura, manager resurse umane.

“Farmec astepta sa se investeasca in astfel de programe, iar noi ca si angajator, am manifestat un interes mai mare in a atrage tineri, mai ales in ultima perioada. Este necesar  un program prin care sa se responsabilizeze mai mult segmentul tinerilor angajati, pentru ca acestia sa fie formati in a da dovada de mai multa responsabilitate si asumare  la locul de munca”, a apreciat ea. 

Investirea intr-un astfel de program este binevenita si pentru ca genereaza beneficii  si responsbilitate atat pentru angajator, cat si pentru tinerii angajati.  

“Datorita faptului ca avem incheiate parteneriate cu facultati si colegii de profil (Facultatea de Medicina si Farmacie, Facultatea de Biologie, Colegiul Ana Aslan), gasim relativ usor tineri care sa corespunda cerintelor noastre. Acest program consideram ca va contribui foarte mult la diversificarea si cresterea gradului de recompensare si motivare a tinerilor, astfel incat acestia sa respecte faptul ca angajatorul investeste timp si resurse in formarea lor.

Avem insa in continuare dificultati in a gasi tineri calificati in meserii mecanice (electricieni, lacatusi, fochisti, sudori etc) sau in activitati de comunicare si vanzari on-line.

Compania Farmec este interesata in a  accesa acest program, intrucat am fost deschisi la toate programele de gen care au fost implementate anterior. Am accesat programe atat pentru angajarea temporara, pe perioada vacantelor, a studentilor si elevilor,  cat si a altor categorii de angajati proveniti, de exemplu din randul somerilor”, a mai precizat managerul. 

Seful AJOFM: programul ii va ajuta pe tinerii absolventi fara experienta

In cadrul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca se lucreaza in prezent la metodologia de lucru. 

„Asteptam sa primim de la Bucuresti procedura de lucru si tot ce inseamna implementarea programului. La Cluj, rata somajului in randul tinerilor este foarte mare. Intrarea lor pe piata muncii depinde foarte mult de pregatirea profesionala si de experienta, ceea ce nu exista, asa ca orice subventie legata de sprijinirea integrarii lor compenseaza acest deficit. Este un sprijin foarte mare, pentru ca aceasta este marea problema cu care se confrunta tinerii, lipsa de experienta. Daca este vorba si de un sprijin financiar, cu atat mai mult oamenii sunt deschisi la partea asta de colaborare. E un ajutor imens pentru tineri, pentru ca dobandesc experienta care ii ajuta sa ramana mai departe angajati”, a precizat Daniel Don, directorul agentiei. 

Lipsa scolilor profesionale care sa pregateasca specialisti in anumite domenii ar cere corelarea cu nevoile de pe piata muncii. 

“Astea sunt lucruri care se corecteaza in timp, dar este momentul in care un student e calificat deja si are nevoie de experienta pentru a fi asimilat pe piata muncii. E o metoda mai rapida si vine si in sprijinul angajatorului. Restul vor fi corectate pe parcurs. Sunt politici care trebuie adaptate nevoilor angajatorilor, care trebuie sa si le exprime si sa isi faca o strategie pe termen lung. Cred ca pe an ce va trece, cred ca se va aproba o cifra de scolarizare mai mare pentru meserii si ami mica pentru liceele teoretice, deja acest lucr se intampla. E nevoie de maistri si oameni calificati si mai putin de alte discipline”, a mai precizat acesta. 

„Scoala este zero daca nu esti ocupat”

Varsta minima a tinerilor care se pot angaja, cea de 16 ani, se poate suprapune cu cea a anilor de scoala, insa aceasta nu ar trebui sa fie un aspect negativ, in opinia oficialului clujean. 

“In primul rand scoala este zero daca nu esti ocupat. Orice nivel studii se perimeaza in timp daca nu activezi in domeniul pentru care ai invatat. Trebuie sa primeze alegerea carierei si a unei pregatiri profesionale in functie de ceea ce si poti sa faci dupa ce ai terminat. E foarte important sa se adapteze sistemul de invatamant ca sa se poata  corecta nevoia de calificare. Sunt multi care termina facultate dupa facultate pentru ca nu si-au gasit loc de munca in primele domenii studiate. Drept urmare, facultatile absolvite nu sunt mai utile. Daca ai facut Chimie industriala, apoi ISE si esti angajat pe functia de contabil, nu te mai angajeaza nimeni dupa 5 ani ca inginer chimist”, a justificat directorul AJOFM Cluj. 

Programul va fi mediatizat prin intermediul call-centerului din cadrul agentiei clujene. 

Foto: citynews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *