In vizor

Fabrica Clujana – datorii de peste 9 milioane de lei, pe cale de a pierde eşalonarea ANAF

Una dintre societăţile subordonate Consiliului Judeţeana Cluj, Clujana S.A. este pe cale să piardă convenţia de eşaloare a datoriilor către ANAF. Reprezentanţii conducerii recunosc că societatea trece printr-o perioadă mai dificilă, însă susţin că până azi nu au fost notificaţi de către ANAF cu privire la acest scenariu şi că se fac toate eforturile pentru respectarea programului de plăţi. 

Încă una dintre societăţile comerciale aflate în subordinea CJ Cluj se îndreaptă cu paşi mici şi repezi spre insolvenţă. La fel ca în cazul altor societăţi păstorite de Consiliul Judeţean, Cluj Arena, Societatea de Pază şi Portecţie, căpuşate de sinecurişti politici, fabrica Clujana, unul dintre brandurile Clujului, a cumulat datorii de 2 milioane de euro. În urmă cu 4 ani, datoriile erau de doar 1,4 milioane de euro acestea crescând ca urmare a dobânzilor şi penalităţilor. 

Consiliul Judeţean Cluj deţine peste 93 la sută din acţiunile SC Clujana SA, restul fiind deţinute de  asociaţii ale angajaţilor şi SIF Oltenia. În aprilie 2013 autorităţile judeţene luau în calcul intrarea în insolvenţă a producătorului de încălţăminte Clujana, ca soluţie pentru blocarea datoriilor acumulate de societate. Într-un raport financiar de la sfarsitul anului 2013, prezentat de Clujana forului judetean, se arata ca, in decembrie 2013, Clujana SA avea datorii de peste 8,4 milioane de lei, reprezentate de o linie de credit contractata în 2010, datorii cu personalul, la bugetul de stat si la bugetul asigurarilor sociale pentru salarii restante, dar si catre clienti creditori. 

“Insolvenţa este o soluţie financiară, de reorganizare, care nu schimbă cu nimic raporturile de muncă din interiorul fabricii, decât cele dintre datornici şi creditori. Intrarea în insolvenţă este o măsură care se face voit şi care va fi propusă de Consiliul de Administraţie al societăţii”, a afirmat în 2013 Horea Uioreanu fost preşedinte al CJ Cluj. 


Preşedintele Consiliului de Administraţie al SC Clujana, Daniel Mihiş a declarat în aprilie  2013 că societatea nu are posibilitatea de a achita datoria din producţia realizată.

„Acum patru ani, fabrica nu a avut datorii faţă de terţi şi nici faţă de bugetul consolidat, dar s-a ajuns de atunci la această datorie către bugetul consolidat, din care 40 la sută sunt reprezentate de comisioane şi penalizări. Ţinând cont de faptul că este o sumă considerabilă, noi nu avem cum, din producţia noastră, să o plătim. În cazul în care se va decide insolvenţa, în maxim trei luni se va lua o decizie în acest sens, datoria acumulată se va bloca, societatea se va reorganiza, iar un administrator judiciar va prelua totul. Locurile de muncă nu se pierd, iar activitatea va continua”, a spus Danie Mihiş, preşedinte al CA, în 2013.

Directorul fabricii de încaltaminte Clujana, Dorinel Sumlea, se lăuda în iulie 2014  cu faptul că a reusit să adune în conturile societatii peste 1,2 milioane de lei şi a plătit un milion de lei din datoriile de 1,4 milioane de euro, cât avea Clujana în octombrie anul trecut, când a preluat conducerea fabricii. În acest ritm, potrivit celor afirmate de către directorul Mihiş, Clujana SA reuşea să scape  de datorii în urmatorii doi ani, adică la sfârşitul anului 2016 

„în octombrie, când am preluat conducerea, m-am şocat. În cont erau zero lei şi datorii de 1.480.000 de euro şi cam 30 de furnizori cu plata restantă mai mult de 6-7 luni, până la un an. Acum avem în cont 1,2 milioane de lei, cu tot cu dobânda.  Mai avem 800.000 de lei pe care îi rulăm. Toţi furnizorii sunt plătiţi cu banii jos”, a declarat Dorinel Şumulea în iulie 2014. 

În prezent Clujana are, potrivit directorului interimar  liberalul Florin Gliga,  datorii de “puţin peste 9 milioane de lei”, adică 2 milioane de euro. În traducere liberă rezultă faptul că în trei ani de zile datoriile societăţii au crescut cu 600.000 de euro. Reprezenzanţii societăţii au cerut vânzarea unor active însă consiliereii judeţeni nu au fost de acord în şedinţa din luna februarie a acestui an. Ziar de Cluj l-a contactat telefonic pe Florin Gliga pentru a confirma informaţiile cu privire la întârzieriloe de salarii şi posiila încetare a convenţiei de eşalonare a plăţilor către ANAF. 

“Mă îndoiesc că nu sunt salariile la zi. Toate salariile sunt plătite la zi, adică nu avem datorii legate de salarii. Datoriile faţă de bănci şi furniztori sunt relativ mici, faţă de ANAF sunt mari. Sunt moştenite, sunt datorii vechi, am avut eşalonare. Este destul de greu să păstrăm condiţiile de eşalonare pentru că sunt ratele farte mari pe datorii făcute în perioada 2013-2014. 
A fost o discuţie pentru vânzarea unor active în luna ianuarie. Noi suntem în procedură de plată pentru ANAF. În ceea ce priveşte convenţia de eşalonare, în momentul de faţă, nu avem încă înştiinţarea de la ANAF, dar foarte probabil nu o să o mai avem eşalonare. În acest caz  va trebui să plătim datoriile în alte condiţii. Din producţie şi resursele fabricii, altele nu avem. Fabrica are resurse patrimoniale doar că noi căutăm să minimizăm impactul şi să conservăm cât de mult patrimoniul. Nu am primit înştiinţare de la ANAF cu privire la pierderea condiţiilor de eşalonare. În acest moment nu pot spune că nu am pierdut eşalonarea, dar nu avem nici o înştiinţare că am fi pierdut-o. Adică să fim în condiţii în care să nu mai avem condiţia de eşalonare. Dacă va fi să primim decizia de la ANAF se va merge pe alte soulţii în acest sens”, a afirmat Florin Gliga, directorul  interimar al Clujana S.A. 

Varianta “alte soluţii” va include cel mai probabil vânzarea de active (clădiri), ceea ce va transforma platforma Clujana într-un viitor minicartier de locuinţe, zona fiind râvnită în prezent de multţi dezvoltatori imobiliari. 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *