In vizor

Expunerea la poluarea de la rampele de deșeuri crește riscul infectării cu COVID-19: „Pentru a salva vieți, se impun măsuri extraordinare”

În condițiile creșterii numărului de infecții cu COVID-19, precum și a înregistrării de noi decese, măsurile luate de autorități pentru locuitorii de la Pata Rât sunt operate cu jumătăți de măsură: ce facem atunci când vulnerabilitatea noastră, evidențiată de pandemie, nu lasă loc persoanelor cu adevărat vulnerabile? Neglijăm, prea puțin conștienți, amploarea pe care o va lua această pandemie în comunitatea în care locuim, dar și faptul că într-un mod direct sau indirect, ne afectează pe toți, adică pe fiecare în parte. 

Recent, când starea de urgență nu era încă adoptată, Primăria Cluj-Napoca lua la cunoștință de necesitatea adoptării unor măsuri urgente pentru comunitatea romilor de la Pata Rât, tocmai pentru a reduce din riscurile propagării epidemiei de Coronavirus.

Astfel, reprezentanții Căși Sociale ACUM!, inițiativa civică care militează pentru dreptul la locuire a persoanelor defavorizate, au adresat o Scrisoare deschisă autorităților clujene: Primăriei Cluj-Napoca, Consiliului Județean Cluj, precum și Instituției Prefectului Județului Cluj, prin care solicitau întreprinderea unor acțiuni de maximă urgență în zona Pata Rât.

CITEȘTE ȘICum se protejează de Coronavirus locuitorii de la Pata Rât, fără apă potabilă, în locuințe insalubre?

Drept urmare, deja săptămâna trecută, edilul clujean Emil Boc anunța adoptarea primelor măsuri:

„La Pata Rât am dispus pentru clujenii care trăiesc acolo să se suplimenteze cu încă o unitate mobilă cele existente pentru curățenie și igienă, au fost dezinfectate spațiile, se salubrizează în continuare toată zona de acolo și se face dezinsecție și dezinfecție, suplimentar față de ce făceam până acum, se asigură hrana necesară la cei care beneficiază de aceste forme de protecție socială.

Ne preocupă soarta fiecărui clujean, inclusiv cei care sunt în centrele pentru persoane fără adăpost și cei care sunt în izolare la domiciliu”, a declarat Emil Boc, în calitate de invitat la un post de radio local. 

Ce s-a făcut de fapt, în plină pandemie de Coronavirus?

A avut loc o acțiune de dezinfecție în colonia Dallas, la casele modulare și printre barăcile de pe rampă. 

Tot la casele modulare s-a mai lucrat la modulul de dușuri, iar pe strada Platanilor a venit mașina de spălat drumuri. 

De asemenea, în colonia Cantonului s-a măturat partea de la stradă, iar gunoaiele din spatele caselor de pe strada Cantonului au început să fie ridicate, doar că din păcate, utilajul trimis acolo s-a retras foarte rapid pentru că nu era cel adecvat.

Prin urmare, intervenție minimă, de bun-simț, pe vremea pandemiei.

Dar suficient: comunitatea clujeană își poate continua somnul nepăsării. 

Iată de ce, reprezentanții Căși Sociale ACUM! au fost nevoiți să reia apelul către autoritățile locale pentru continuarea măsurilor de urgență în zona Pata Rât, pentru a reduce riscul pandemiei, dar și pentru asigurarea unor condiții minime de trai celor mai dezavantajați dintre noi, măcar în această situație extremă cauzată de răspândirea infecțiilor cu COVID-19:

CE NU S-A FĂCUT?!

1) nu s-au amplasat unități mobile care ar putea funcționa ca spații urgente de igienizare, dotate permanent cu materiale de dezinfectare recomandate de medici în vederea protecției sănătății.

2) nu s-au suplimentat toaletele ecologice în zonele unde oamenii nu au nici apă în casă.

3) nu s-a făcut o evaluare a nevoilor privind medicamentele și alte servicii medicale în funcție de starea de sănătate a oamenilor.

4) drept urmare, nu s-au asigurat medicamente necesare pentru oamenii suferinzi de boli cronice și pentru copiii expuși la diverse forme de infecții, sau altor persoane care se îmbolnăvesc.

5) nu s-a făcut o evaluare a nevoii de hrană în comunități.

6) drept urmare nu s-a asigurat hrana necesară pentru cei care au nevoie în această stare de urgență.

7) nu s-a făcut o evaluare a nevoii de atribuire de urgență a unor beneficii de asistență socială  (ajutor social, ajutor de încălzire, ajutor pentru familie și altele asemenea).

8) nu s-a făcut o evaluare a nevoilor persoanelor peste 65 de ani.

9) nu s-a elaborat un plan de urgență cu scopul relocării treptate a oamenilor în locuințe adecvate în oraș.

10) drept urmare, nu s-a alocat un buget pentru toate aceste intervenții necesare.

În acest context în care măsurile de protecție a clujenilor trebuie adoptate rapid, activiștii pentru dreptul la locuire a persoanelor defavorizate au înaintat Primăriei Cluj-Napoca câteva solicitări precise:

„Reluăm apelul nostru către Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca. Nu mai întârziați niciun minut! Alocați buget de urgență pentru toate nevoile menționate mai sus. Identificați de urgență clădiri și terenuri goale în proprietatea primăriei, și folosiți-le ca oportunități de a face cât mai multe locuințe sociale pentru a salva vieți”, notează reprezentanții Căși Sociale ACUM! în cea de-a doua scrisoare adresată autorităților locale. 

„În 13 martie 2020 am depus o solicitare către Primăria Cluj-Napoca pentru măsuri urgente de care este nevoie în cele patru comunități din Pata Rât pentru a împiedica răspândirea virusului COVID-19 printre oamenii care nu au apă în casă, stau supraaglomerat în locuințe mici, trăiesc în proximitatea rampelor de deșeuri și au organismele slăbite datorită acestor condiții de trai precare. 

Acum, după 10 zile, adăugăm noi evoluții ce trebuie luate în seamă pe lângă riscurile privind îmbolnăvirea: 

• angajații trimiși în șomaj tehnic, care oricum aveau doar salariu minim încep să cunoască dificultăți financiare și mai mari decât până acum; 
• după înăsprirea regulilor privind ieșirea din casă, persoanele care au trăit până acum din munci informale, nu sunt lăsate de forțele de ordine să meargă să continue aceste munci;
• lucrătorii în salubritate care asigură curățenia orașului și ridicarea deșeurilor de la gospodării, riscând să se molipsească și în acest fel, acasă continuă să nu aibă condiții care să le permită igienizarea vitală;
• lucrătorii de pe rampele de deșeuri, care asigură în continuare selectarea gunoaielor din oraș pe rampele RADP și SALPREST, sunt puși la tot mai mari încercări și ei;
noi studii dovedesc, că zonele afectate de poluarea provenită de la arderea deșeurilor (ceea ce produce și stația de piroliză de la rampa RADP unde se ard deșeuri aduse din Italia) prezintă un risc crescut pentru oamenii nevoiți să trăiască acolo (nu puteți uita, că acum 10 ani, în martie 2010 v-ați pregătit deja să construiți casele modulare în apropiere, unde i-ați mutat forțat pe romii de pe strada Coastei). 

Știm că sunt multe persoane în orașul Cluj care au nevoie de protecție specială în contextul agravării răspândirii COVID-19, precum și cel al crizei economice, de pe urma căreia oamenii încep să își piardă locurile de muncă.

Apelul nostru pentru a acorda atenție celor 1500 de persoane care locuiesc în zona Pata Rât este un apel care cere ca autoritățile publice locale și județene să ia măsuri de protecție și ajutorare în această zonă, complementar altor intervenții în oraș. Scopul nostru al tuturor este acela de a susține siguranța și calitatea vieții cât de cât acceptabilă pentru toți în aceste vremuri extraordinare. Iar acolo unde este nevoia și mai mare pentru a salva vieți, se impun măsuri extraordinare”, notează activiștii clujeni.

Mai multe detalii aici.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *