Din oras

Expozitie anti-martisoare din plastic in centrul Clujului

In locul „clasicelor” martisoare-gablont din materiale ieftine si de o frumusete indoielnica, clujenii pot alege in aceste zile sa celebreze primavara oferind cadouri din pietre autentice, pretioase ori semipretioase, lucrate manual de mesteri consacrati. Expozitia „Cristale de martisor” poate fi vizitata intre 27 februarie si 1 martie, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Face parte din seria „Mineralia”, cea autentica, dupa cum spun organizatorii, necajiti ca numele a fost furat si de alte manifestari similare.

Standurile cu minunatii lucrate din pietre naturale se afla in  aceasta perioada in sala Reduta a institutiei de pe Memorandumului si pot fi vizitate intre orele 9 si 18. Clujenii pot alege dintr-o o varietate multicolora de podoabe din chihlimbar, ametist, perle, turcoaz, ba chiar si rubin sau smarald. 

Manifestarea e cu atat mai utila, cu cat nu doar la Cluj, nici in vreun oras din tara nu exista un magazin de pietre, dupa cum precizeaza geologul Andrei Gorduza, organizatorul evenimentului care de doua decenii s-a desfasurat la Cluj in diverse locuri, de la Casa Universitarilor la Muzeul de Arta. 

“A devenit un fel de moda in ultimii ani sa se treaca de la lemn, plastice, sidefuri si alte amalgamuri la materiale naturale”, dezvaluie acesta. 

Asa-numitul targ  “Cristale de martisor” este o editie a expozitiei Mineralia care se adreseaza primaverii.

„Important e ca aici este 100% ca se gasesc produse autentice: cuartul este cuart, smaraldul va fi smarald, aquamarinul aquamarin si produsele sunt manufacturate de catre expozanti. Se gaseste, deci, ceva inedit, ceva ce in alta parte nu prea se gaseste”, subliniaza geologul.

Ametistul ramane in fruntea topului celor mai populare pietre. 

“Anul acesta se cauta mult cuartul roz, mai ales ca vine primavara. De asemenea, se apreciaza foarte mult pietrele mai rare, mai iesite din comun, cum ar fi o combinatie de azurit cu malachit sau un serafinit din Rusia. Pe langa toate astea, cele mai apreciate au fost, sunt si vor ramane cele pretioase: rubine, smaralde si safire. La noi in expozitie chiar sunt autentice”, a precizat organizatorul. 

Preturile bijuteriilor, pietrelor si articolelor de mobilier de la expozitia de la Muzeul Etnografic sunt pentru toate buzunarele, variind intre 5 si 5.000 de lei. Cele mai scumpe bijuterii ajung la 2.000-3.000 de lei, insa cel mai costisitor produs al expozitiei este o masa cu blat din lemn silicifiat care ajunge la 1.000 de euro.

“E scumpa fiindca materialul este un lemn pietrificat care a fost ales din padurile din Carpati, a fost dus, taiat, slefuit, pus in opera si iata produsul finit. E un unicat”, a dezvaluit acesta. 

Cei de la Mineralia nu incurajeaza promovarea asa-numitelor proprietati vindecatoare sau mistice ale diverselor pietre pe care le vand. 

“Partea de ezoterism si de cristaloterapie pentru noi e putin straina. Nu vrem sa ne adresam aici oamenilor cu pseudo-stiinte. Vin insa oameni care s-au informat, au citit de pe Net si stiu ca aici vor gasi piatra autentica pe care o cauta. In rest, pseudo-sfaturile, le lasam in seama  pseudo-vindecatorilor. Nu ne permitem ca un comerciant sa influenteze opinia cumparatorului impunandu-i tot felul de idei, ca piatra face bine daca te masezi cu ea sau o pui la incheietura. Nu suntem impotriva, dar ca vanzator, mi se pare deontologic sa il lasi pe cumparator sa aleaga”, a punctat el. 

Pietrele au ajuns la Cluj din tari de pe toate continentele: jasp australian sau turmalina braziliana, dar manufactura le apartine expozantilor. Acestia sunt din toata Romania, de la Arad la Tulcea, Bistrita-Nasaud sau Baia Mare. 

Manifestarea poate fi vizitata pana duminica, 1 Martie. 

„Mineralia este expozitia autentica, cea autentica ce a inceput acum 20 de ani. Am vazut ca numele este folosit si de altii. Fara jena pot sa spun ca furtul intelectual este tot un furt. Numele este furat de la expozitia noastra. Nu l-am inregistrat la OSIM, asta este, cine nu are destul cap trebuie sa ia de la altii si fiecare e liber sa faca ce vrea. Daca aleg sa dea niste bani pe plastice, e alegerea lor”, subliniaza geologul. 

Clujul e un oras care apreciaza aceste materiale, in opinia organizatorului. 

“E intre primele orase din tara, oamenii stiu sa aprecieze produsele noastre. Punct ochit, punct lovit, cum s-ar spune. E un oras cunoscator”, conchide Gorduza.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *