Din oras

Explan SRL susține că prima licitație pentru Centura Metropolitană nu a respectat prevederile legale. Contractul de 13,2 milioane se află acum în atenția CNSC

Primăria Cluj-Napoca a adjudecat licitația pentru Studiul de Fezabilitate al Centurii Metropolitane pentru firma Consitrans SRL, însă firma Explan a contestat atribuirea și vrea reluarea procedurii.  

Consitrans SRL a câștigat lucrarea în schimbul sumei de 13.200.000 lei, însă Explan SRL a contestat licitatia, înainte cu câteva ore de termenul limită. 

La procedura de licitație au participat cu oferte, în total, cinci firme: 

1. ACCIONA Ingeniería SA- 15,138,518.3 lei fara TVA

2. Asocierea Explan Srl cu Transinvest Budapest kft, SpecialTerv si Cadsil –17,180,500 lei fara TVA

3. SC Consitrans SRL-13,200,202.02 lei fara TVA

4. Asocierea Eurocerad International, 3TI Progetti Italia Ingenieria Integrata S.p.A- 12,779,669 lei fara TVA

5. Asocierea SKYLINE CENTER S.R.L.- DOHWA ENGINEERING CO. LTD- 16,340,286 lei fara TVA

Potrivit procedurii, cei de la Explan SRL trebui să depună într-un cont 30.000 de lei, bani cu scop de cauțiune, pentru soluționarea cererii de contestație. Obiecțiunile formulate de Explan se află acum în atenția Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), care, în cazul în care Explan depune suma de 30.000 de lei va soluționa contestația prin respingere sau trimitere spre o instanță judecătorească. Cei de la Explan au la dispoziție 15 zile pentru a depune suma respectivă, în caz contrar, CNSC va respinge din oficiu cererea formulată. 

Procedura aceasta întârzie realizarea Studiului de Fezabilitate cu aproximativ 30 de zile. 

Explan este o firmă din Cluj-Napoca deținută și administrată de Petre Ciufudean, fostul partener al NV Construct SRL. Inițial, Explan a fost Ioan Apostol și Mircea Bobar(alți doi parteneri din NV Construct), însă Ciufudean le-a cumpărat părțile sociale din firmă și a devenit asociat unic. Deși are în palmares mai multe contestații soluționate în favoarea sa, firma lui Ciufudean a încheiat anul 2017 cu o cifră de 892.000 lei, pierderi de peste 140.000 și datori de o jumătate de milion.

Însă firma ce a câștigat licitația pentru Studiul de Fezabilitate al Centurii Metropolitane, Consitrans SRL a terminat anul 2017 cu o cifră de afaceri de 17 milioane, un profit de 60.000 și datorii de peste 13 milioane de lei.

SC Consitrans SRL este controlată de Eduard Hanganu, Viorica Hanganu şi Mihai Olariu şi are ca obiect de activitate activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică. În cazul în care rezultatele licitației rămân definitive, Consitrans obține o lucrare de 13,8  milioane lei. Luna trecută, Consitrans a câștigat și licitația CNAIR (în valoare de 13,9 milioane lei) pentru elaborarea documentației pe un tronson din drumul Ploiești – Pașcani.

Potrivit cererii de contestație depusă de Explan SRL, ofertele acceptate la licitație au încălcat cerințele inițiale formulate de administrația clujeană.

 

Boc, sigur pe rezultatele licitației

 

Însă, primarul Emil Boc se arată optimist cu privire la definitivarea adjudecării licitației.

„Licitația pentru Centura Metropolitană a fost contestată în ultima secundă. Era un termen limită până vineri la ora 24, pentru contestații. E un pic curios. Firma de pe locul patru a contestat licitația. Deci, vineri la ora 24 expira termenul, pe la ora 21 m-am interesat pe la Primărie dacă am primit vreo contestație și mi s-a spus că nu. Chiar mă bucurasem de aceasta, dar apoi am aflat că la ora 22 am primit un fax prin care se anunța depunerea contestației. Potrivit legii, ei (contestatarii) trebuie să depună o cauțiune de aproximativ 30.000 lei, n-a fost depusă. Dar indiferent, contestația se judecă la CNSC. Asta înseamnă cam o lună de zile pentru soluționarea contestației. Dacă nu depun această cauțiune se respinge pe motiv de neîndeplinire a procedurii. Dacă se depune suma, se merge la analiza pe fond a contestației. Dar, repet, asta ne amână cam cu o lună de zile (…). Eu sunt optimist că la CNSC, Primăria va avea câștig de cauză și vom merge în continuare cu realizarea Studiului de Fezabilitate pentru Centura Metropolitană a Clujului”, a explicat Emil Boc.

 

Una în cerințe, alta în realitate

Contactați pentru a afla ce anume au contestat, reprezentanții Explan susțin că au existat o mulțime de prevederi încălcate și că unele oferte au fost declarate eligibile deși nu era cazul. Aceste informații se regăsesc în cererea depusă de aceștia la CNSC.

„În cadrul procedurii de atribuire, Autoritatea Contractantă a întocmit o Documentație de Atribuire, în baza căreia ofertanții aveau obligația de a întocmi propria ofertă. Doar ofertele care îndeplinesc cerințele din această documentație puteau fi acceptabile și conforme, iar ulterior să li se aplice criteriul de atribuire. În opinia noastră, ofertele depuse de ofertanți,  declarate acceptabile și conforme de către Comisia de Evaluare, nu îndeplinesc cerințele din Documentația de Atribuire. Ofertele depuse de către ofertanții (….) sunt neconforme deoarece ofertanții nu pot realiza în mod legal părți ale obiectului contractului, respectiv verificarea tehnică a proiectului pentru toate specialitățile și serviciile de proiectare de specialitate pentru mutarea sau protejarea rețelelor de utilități existente pe traseul drumurilor (e.g. rețele de gaz, electrice, etc.). Ofertele depuse de unii ofertanți sunt neconforme deoarece aceștia nu fac dovada realizării în mod legal a Componenței din cadrul obiectului contractului (…) pentru toate specialitățile, conform cerințelor din Caietul de Sarcini”, se arată într-un fragment din contestația depusă de Explan SRL.

Mai mult, patronul Explan SRL susține că suma pe care o va depune nu este de 30.000 lei, după cum spunea Emil Boc, ci de 200.000 și că va îndeplini toate procedurile pentru a semnala neregulile de la această licitație.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *