In vizor

Experimente cu deșeuri pe banii clujenilor

Conducerea Consiliului Județean Cluj a luat decizia realizării de experimente în privința valorificării deșeurilor din județ, apelând la o soluție tehnică inovatoare de dezintegrare moleculară și valorificare energetică, pentru care deja a contractat un studiu de fezabilitate.

Inițiativa sună bine la prima vedere, însă modul în care s-a ajuns la această soluție ridică mari suspiciuni, pornind de la destinatarul și câștigătorul, “parcă” prestabilit, al licitației, până la viabilitatea soluției tehnice, potrivit stiripesurse.ro

Pe 28 septembrie s-au aprobat indicatorii tehnico-economici ai instalației de tratare prin dezintegrare moleculară, proiectul experimental apropiindu-se cu pași repezi spre materializare, în ciuda faptului că nu există certitudinea eficienței și chiar a utilității sale.

Citește și:

LUATUL DEȘEURILOR CLUJULUI LA O FRECȚIE: Minciuni de PR de la CJ Cluj la achiziția unei instalații de dezintegrare moleculară. OSĂ se stingă Soarele de la câtă energie va furniza CMID

Înainte de a intra în detalii, afirmă materialul din sursa citată, apreciem a fi de interes să vă precizăm sub oblăduirea cui se află acest proiect. Nu știm dacă mai are sens să-l menționăm pe dl. Alin Tișe, Președintele Consiliului Județean, dar în mod sigur trebuie să vă spunem că persoana „împuternicită” să identifice soluția optimă este nimeni alta decât celebra Mariana Rațiu, Directorul executiv al Direcției Dezvoltare și Investiții din cadrul instituției.

Doamna Rațiu nu este doar celebră prin prisma propriilor activități de „ciripeală” care au dus la diverse anchete și chiar arestări în cadrul Consiliului Județean Cluj, ci și prin prisma pozițiilor avute față de directorul Aeroportului Internațional Cluj-Napoca, dar și a activităților cu iz controversat derulate de soțul său, Celestin Ioan Rațiu.

Domnul Rațiu a făcut parte din „devalizării” Mecdru SA, alături de afaceristul româno-german Von Geczy Franz Rudolf, cu care familia Rațiu era asociată în societatea Profit Management SRL (CUI 16671690), în prezent radiată.

În plus, soțul Marianei Rațiu a avut parte de un „comision” interesant în anul 2022 când, fiind director de marketing la CFR Cluj, a reușit să și câștige venituri de 200.000 RON din pariuri sportive. Oare o fi pariat pe meciurile echipei la care lucrează sau inspirația a vizat alte meciuri? Interesant este că suma a fost menționată în declarația de avere a soției sale, probabil în speranța acoperirii celorlalte „comisioane” posibil încasate.

Încotro ne îndreptăm? Păi e simplu. Doamna Rațiu are experiență în domeniul deșeurilor, doar a fost Managerul de proiect pentru „Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor în județul Cluj”, un proiect derulat cu succes și finalizat într-o ruină de peste 100 milioane Euro, ce-i drept, majoritatea bani europeni,obținuți prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 (POIM).

Cu siguranța doamna Rațiu nu are doar experiența, ci și relațiile și cunoștințele necesare în domeniu pentru a se asigura că o firmă care n-are de-a face cu acest domeniu, precum Caloria SRL (CUI 247885) din Cluj-Napoca, deținută de distinsul inginer Nicolae Mihai Rotaru și fiul său, cu nume similar, poate implementa o soluție tehnică cu care n-a mai lucrat și, cel mai probabil, de care familia Rotaru nici nu auzise până să îi fie pusă pe tavă – W Powertech System.

Ba mai mult, „gurile rele” din Consiliul Județean menționează că nu soluția tehnică a fost adaptată solicitărilor instituției, ci caietul de sarcini a fost creat special pentru a veni în întâmpinarea soluției sus-numitei, deținută de societatea Waste Powertech SRL (CUI 37935689) din județul Mureș, o companie fără rezultate remarcabile, dar cu legături puternice de afaceri cu grupul de companii Jidvei, prin Green System Technology SRL (CUI 45528244), pentru care „ar fi trebuit să conceapă soluții de valorificare a biomasei în scopul producerii de energie electrică”, după cum am aflat pe surse, fără însă a exista vreun rezultat tehnic palpabil în acest moment.

Asociatul unic al companiei Waste Powertech SRL, Szakacs Julianna este căsătorită cu Szakacs Ioanunul dintre cei trei deținători ai mărcii WPowertech System (marcă înregistrată cu numărul de depozit M 2021 01579 din 01.03.2021), respectiv soluția tehnică pentru gestionarea și reciclarea deșeurilor și producerea de energie electrică.

De asemenea, dl. Szakacs Ioan este și deținătorul brevetului brevetul 137188 A0 (https://193.230.133.8/images/Publicatii/Inventii/2022/bopi_122022.pdf RO BOPI 12/2022, din 30.12.2022, pag. 39), care detaliază soluția tehnică în discuție.

Astfel… noi ce să înțelegem? Că cineva, din neant, are de câștigat de pe urma colaborării abrupte dintre Caloria SRL, o firmă cu pedigree și contracte interesante cu instituții de stat și Waste Powertech SRL, o societate care propune o soluție tehnică inovatoare, neimplementată ori testată până în prezent, sub coordonarea și cu sprijinul doamnei Rațiu.

Ba mai mult, Mariana Rațiu l-a cooptat în proiect și pe Marius Băican, unul dintre oamenii cu experiență în implementarea proiectelor de mediu, pentru a gira prin pregătirea lui în domeniu “investiția” doamnei Rațiu din postul de „marionetă” în relația cu Consiliul Județean, și firma care promovează soluția, Caloria.

Personajul nu este unul neprihănit, chiar dacă este mai discret din fire. Numele lui Marius Băican se regăsește frecvent pe registrele de vizitatori ale Consiliului Județean Cluj, fiind implicat în mai multe proiecte de mediu și interacționând în principal cu doamna Rațiu  și cu Corina Negrea, consilier la Direcția Urbanism din consiliu.

Se pare că Marius Baican a fost ales datorită colaborărilor anterioare pe care le-a avut cu firma Caloria și cu dna. Rațiu, fiind împins în mai multe proiecte în care directoarea executivă ar avea „o pâine de mâncat” de la diverși beneficiari. Pe lângă rolul din proiectul de față, merită menționat rolul de expert pe care Marius Băican l-ar avea în evaluarea impactului  viitorului PUZ asupra ariilor protejate din zona Cheile Turzii.

Ca o confirmare a faptului că valorificare energetică a deșeurilor din Cluj nu a fost lăsată la voia întâmplării de către Consiliul Județean Cluj vrem să vă prezentăm derularea, cel puțin ciudată, a procesului de contractare a serviciilor de realizare a studiului de fezabilitate.

Astfel, cu toate că autoritatea contractantă a publicat anunțul de achiziție în sistemul electronic de achiziții publice în data de 30.09.2022 și l-a atribuit în data de 04.10.2022, a mai publicat pe site-ul propriu un anunț similar de achiziție directă, în data de 15.09.2022, cu termen limită de depunere al ofertelor în data de 22.09.2022, ora 15.00. Această dublare a anunțurilor indică suspiciunea că factorii decizionali din CJ Cluj au folosit acest mecanism simulat pentru favorizarea câștigătorului. Mai mult, la finalul anunțului, la rubrica Informații suplimentare, autoritatea contractantă anunța că achiziția se va finaliza prin intermediul catalogului electronic.

Anunțul achiziției directe din care reiese termenul limită de depunere al ofertelor

Pentru a vă clarifica motivele pentru care apreciem că această licitație a fost servită, prin coordonarea dintre personajele menționate anterior, vă prezentăm specificitatea solicitărilor tehnice ale Consiliului Județean Cluj pentru proiectul în discuție și similaritatea ridicată cu soluția tehnică aleasă, cel mai probabil și singura care s-ar fi putut încadra în tiparele solicitate:

– în Memoriul de prezentare pentru realizarea investiției (https://www.anpm.ro/documents/840392/66979658/CONSILIUL+JUDETEAN+CLUJ+Memoriu+tehnic.pdf/c59dada9-d0ae-48db-be2a-ff96b9309e84, pag.8-9) sunt incluse solicitări tehnice aproape identice cu cele din brevetul 137188 A0 deținut de Szakacs Ioan (https://193.230.133.8/images/Publicatii/Inventii/2022/bopi_122022.pdf RO BOPI 12/2022, din 30.12.2022, pag. 39);

– schema fazei de tratare în instalația de dezintegrare moleculară din memoriu este aproape identică cu cea din brevetul deținut de dl. Szakacs, exceptând mici detalii: este dispusă „în oglindă”, include o faclă de siguranță (fig. 17) și exclude 2 elemente utile pentru producerea de hidrogen, pe lângă cea de energie electrică, aspect nesolicitat de Consiliul Județean Cluj.

Schema din brevetul lui Szakacs Ioan (https://193.230.133.8/images/Publicatii/Inventii/2022/bopi_122022.pdf , pag. 39)

– persoanele de contact din memoriul amintit sunt Mariana Rațiu și Simona Engi, însă semnătura de la finalul documentului este incompletă – nu se precizează cine ține locului Președintelui Consiliului Județean (nume și prenume în clar).

Sursa: stiripesurse.ro