Focus

Expediție românească pe tărâm rusesc. Cosmin Sicora: "Efectul schimbărilor climatice asupra Pădurii Boreale – un aspect neelucidat încă”

În perioada 15 iunie – 15 iulie 2018 va avea loc prima expediţie românească de studiere a efectelor schimbărilor climatice asupra Marii Păduri Boreale, un proiect unic prin complexitatea lui la nivel ştiinţific mondial-RO-CRESS (Romanian Climate Change Research Expedition Siberia). Este vorba de o echipă multidisciplinară de la Centrul de Cercetări Biologice Jibou, Grădina Botanica din Cluj-Napoca şi Universitatea Babeş-Bolyai, care şi-au propus un proiect ambițios: o expediţie de 20.000 de kilometri, cu pornire de la Jibou, până în îndepărtatul Vladivostok. în acest sens, un grup de 11 specialiști pe diferite domenii, precum botanică, geografie, entomologie, zoologie, dendrologie şi fiziologie vegetală vor participa la prima expediție care este parte a unui proiect mai amplu ce urmărește efectul schimbărilor climatice asupra Pădurii Boreale ce acoperă emisfera Nordică.

Echipa este formată din: Cosmin Sicora – directorul Centrului de Cercetări Biologice (CCB) Jibou; Sabin Bădărău –UBB; László Zoltán –UBB; Alexandru Stermin – UBB; Nicolaie Hodor– UBB; Romulus Stan – Grădina Botanică din Cluj-Napoca; Ioan Zai – UBB; Daniel Șimonca – CCB Jibou; Gabriel Mladin –CCB Jibou; Dan Turc – CCB Jibou; Sebastian Olaru – Jurnalist AGERPRES. 

În contextul organizării acestei expediții cu caracter științific, am discutat cu coordonatorul acesteia, Cosmin Sicora, pentru a afla care au fost motivele unei asemenea inițiative, cum a fost stabilită componența echipei de lucru, precum și care sunt costurile acestui demers.

Cum s-a ajuns la această expediție, care a fost motivul? De la ce a pornit acest demers?

Cosmin Sicora: ”Tocmai de la necesitatea științifică, de la ipoteza științifică de a studia care este efectul schimbărilor climatice asupra Pădurii Boreale. Aspect de actualitate în lumea științifică mondială, neelucidat încă. Nu se cunosc încă, în ansamblu, efectele schimbărilor climatice… De aceea am hotărât să facem acest demers, pentru a vedea pe tot traiectul de latitudine, de la partea europeană și până în Extremul Orient, cum se adaptează și cum răspunde schimbărilor climatice ecosistemul Pădurii Boreale”.

Care este legătura dintre Expediția științifică și Anul Centenar?

Cosmin Sicora: ”Expediția reprezintă un obiectiv conex, să zicem așa, pentru că ne vom întâlni și cu comunitățile românești de acolo care au fost deportate. Sunt sate cu asemenea comunități, dar vom vedea la fața locului care dintre acestea mai vorbesc românește. Am vrea să mergem și pe urmele înaintașilor noștri, mulți dintre care au ajuns în acele locuri îndepărtate”.

Din ce fonduri va fi asigurată această expediție și care sunt costurile?

Cosmin Sicora: ”Fondurile sunt asigurate din sponsorizări, din autofinanțarea Centrului din Jibou, din banii Grădinii Botanice, adică din fondurile proprii ale Grădinii Botanice. Nu din bugetul statului sau din bugetul Universității. Bineînțeles, fondurile Grădinii Botanice, la Cluj de exemplu, intră în bugetul Universității, dar există acolo un capitol bugetar, 5003, pentru fonduri proprii (Capitolul 5003 Sume alocate din venituri proprii – n.red.). Prin urmare, de aceste fonduri este vorba, nu de fondurile destinate studenților, nici nu se putea altfel… 

Fondurile din Cluj acoperă cheltuielile echipei care vine din Cluj, iar la Jibou am avut și sprijinul Consiliului Local, precum și sumele din fondurile proprii și ale Grădinii Botanice Jibou. Iar astfel, acoperim partea de cheltuieli pentru membrii de la Jibou. 

Costurile nu sunt foarte mari, e o expediție într-adevăr lungă, dar nu necesită un efort financiar extraordinar, fiind vorba de combustibil, cazare pentru personal și cheltuieli pentru hrană. Comparativ cu câștigul științific care se realizează, costurile nu sunt exorbitante. 

Deși avem în componența echipei membri de la facultățile de Biologie, de la Facultatea de Inginerie a Mediului, fondurile nu sunt de la aceste facultăți, ci sunt din fondurile proprii ale Grădinii Botanice”. 

Cum a fost stabilită componența echipei de cercetare? 

Cosmin Sicora: ”A fost un proces de selecție de lungă durată, care a început în urmă cu aproximativ 6 luni, iar încet-încet am format echipa pe baza mai multor criterii. Profesionalismul a fost unul dintre acestea, deoarece am dorit să avem oameni profesioniști pe diferite ramuri ale științelor naturale, respectiv avem un zoolog, un entomolog, un botanist – pe partea de plante, insecte, animale etc. Avem geografi cu noi, membri pe partea de fiziologie vegetală, deoarece și aceasta este o componentă foarte importantă, pe partea de endocrinologie – pentru extragerea de carote din copaci, ca să vedem frecvența inelelor anuale care ne dă informații asupra ritmului de creștere al arborilor. 

Putem afla informații până la o sută de ani în urmă astfel, pentru a înțelege influența schimbărilor climatice în timp asupra acestor arbori. 

Profesionalismul a fost astfel, primul criteriu, pentru a acoperi aria aceasta de domenii de interes prin intermediul specialiștilor. Și, bineînțeles, avem o echipă de suport, mergem cu trei mașini și este nevoie să se conducă într-un ritm destul de susținut. Avem doi șoferi pentru fiecare mașină, cu câte un șofer profesionist din partea UBB. Mai avem oameni care se ocupă de partea logistică, de organizare internă etc. Selecția echipei a fost definitivată acum o lună, am selectat membrii dintr-un număr mai mare de candidați. 

Desigur, unul dintre criterii s-a referit și la personalitatea fiecărui membru, pentru că e un drum lung și este nevoie ca echipa să fie unită, să interacționeze bine între ei. În calitate de conducător al expediției, am avut grijă ca să fie oameni care se înțeleg bine între ei și cu care se poate coordona, pentru a evita alt tip de probleme pe durata expediției.

Contează foarte mult colaborarea, să fie oameni cu care te poți descurca în orice situație, noi încercăm să prevedem toate situațiile, dar inevitabil vor fi și situații neprevăzute pe traseu, cărora trebuie să le facem față, astfel încât trebuie să fim bine pregătiți. 

Plecarea se face mâine noapte, adică vineri la ora 00.00, din Jibou”, a declarat Cosmin Sicora.

Cei 11 membri ai expeditiei se vor imbarca in trei autoturisme si vor parcurge 10.000 de kilometri, pana in Siberia, mai exact in orasul Vladivostok. Echipajul de cercetatori va parcurge peste 20.000 de kilometri, dus-intors, iar consturile totale ale expeditiei se ridică la aproximativ 20.000 de euro

Scopul acestui proiect este acela de a evalua, din punct de vedere științific, impactul schimbărilor climatice asupra ecosistemelor din partea continentală a Eurasiei cu accent pe pădurea boreală precum și o documentare complexă a zonei din punctul de vedere al relației om-natură.

 

 

 

 

sursa foto: salajeanul.ro

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *