In vizor

Eugen de la Pata Rât a mințit! El cerșește ca să își ajute familia

Pentru că mâna întinsă care nu spune o poveste nu primește pomană, Eugen de la Pata Rât a prezentat, sâmbăta aceasta, o poveste denaturată asupra situației sale familiale. Situația acestei familii este, într-adevăr, dramatică, ei au nevoie de ajutor, iar Eugen a mințit pentru ca să îi impresioneze pe clujeni. Tânărul ne-a spus că părinții săi sunt decedați, că el îi întreține pe frații săi mai mici, că baraca în care locuiau pe strada Cantonului le-a ars în urmă cu două săptămâni, un frate mai mic fiind internat în spital cu arsuri. 

În urma materialului din Ziar de Cluj, reprezentanții Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Cluj-Napoca s-au sesizat și au verificat situația acestei familii, infirmând ceea ce ne-a declarat Eugen. Părinții săi trăiesc într-o baracă mizeră de pe strada Cantonului, lucrează pentru ajutorul social pe care îl primesc, iar în evidențele Direcției sunt înregistrați doar doi copii ai acestei familii. 

Ziar de Cluj a mers, în cursul zilei de ieri, și a vizitat familia lui Eugen. În baraca insalubră, de câțiva metri pătrați, erau acasă părinții împreună cu mai mulți copii, unul doar de un an și o lună. Tatăl lui Eugen ne-a explicat faptul că fiul său a mințit cu intenții bune, pentru a își ajuta frații. El a adus, într-adevăr, un pachet de Pampers acasă (așa cum ne-a rugat sâmbătă să îl ajutăm), aduce mâncare și face cumpărături, îngrijindu-se de frații săi mai mici. Din declarațiile familiei, Eugen minte pentru a își ajuta familia, pentru a contribui la cele necesare în ceea ce cu greu poate fi numită casă:

„E copilul meu. Mai are 5 frați, cu el avem 6 copii. El a vrut să facă un bine. Copilul nu lucrează. Noi avem cantină de la Primărie, două porții [de mâncare – n.r.], lucrăm la ajutor social. Și primim două porții și ajutor social. El nu lucrează, mai merge, îi mai ajută pe oameni, cu ziua. Dar nu e mecanic auto, cum a zis. Merge la școală la fără frecvență, aici, în Someșeni. El își îngrijește frații, asta e adevărat. El aduce alimentele, el aduce banii, la cumpărături merge el singur. Un set de Pamperși a adus… Uitați, sunt aici!  Are 5 frați, uitați, buletinele sunt aici! Cel mic are un an și o lună. E fata, e Eugen, e celălalt, și încă una avem! Eugen e băiat bun, ajută, copilul nu bea deloc, nu fumează. El cere bani ca să își ajute frații. El pentru frații lui face asta. Mai merge la un ciubuc, mai una-alta, mai vinde flori, aduce ulei, făină, ce cumpără! Au ars aici, pe partea de jos, barăci, dar nu în partea de aici. Cum să îi fie un frate ars în spital? Doamne ferește! Știți cum vrea să facă el? Copilul, ca să aducă în casă, să nu meargă să fure, să dea în cap, el vrea să se milogească, ca să aducă la frații lui! Mai mult pentru frați face, pentru copilul ăsta mai mic! Dar nu a ars nimic. Copilul merge, vede că eu nu am posibilitate, că eu lucrez la Primărie, la ajutor social, și pentru copilul ăsta mai mic face banii ăștia! El, pentru el face mai mult! Pentru soră-sa, pentru fratele său!”, ne-au explicat părinții lui Eugen. 

„Ei în fiecare lună iau 140 de lei și plus două porții de mâncare. E familie mare. Și sora și cumnatul meu merg la lucru. Dar, problema care este? El de-asta a cerut, ca să ajute cât mai mult familia! Că pentru el e ceva penibil. Din 140 de lei, poți să trăiești? Nu poți! Haine, alimente, pentru copii au nevoie!”, ne-a spus și unchiul lui Eugen.

„Dacă oamenii vor să ajute, pentru copii ajută, nu pentru mine!”, a mai spus tatăl lui Eugen. „Pentru ei, dacă ajută de sărbători, pentru copii! Că, oricum, dacă primesc ceva alimente sau îmbrăcăminte, nu sunt omul care să le vând! Sunt pentru copii! Ați văzut cum e la noi înăuntru? Uitați! Nici un lemn nu avem! Nu avem lemne! Eu ce fac cu copiii acum?! Ați văzut cât sunt de mici! Nu îngheață noaptea aici? Eu trebuie să mă stresez noaptea, să stau treaz, că nu sunt lemne ca să le fac foc! Și nici plăpumi nu avem, nici nimic! Dacă nu am lemne, să le fac foc, ce fac? Am avut lemne, dar nu mai am! Cei de la Primărie știu că avem mai mulți copii, cum să nu! Înregistrați la dosar numai doi au, dar ei știu, sunt conștienți că am 6! Numai eu sunt la Primărie înregistrat, e nevasta, Eugen și celălalt frate. Patru persoane suntem. Dar ăștia doi nu mai sunt! Dacă puteți să ne ajutați, niște lemne eventual, nu mâncare, lăsați mâncarea! Lemne și plăpumi și ceva haine la copii!”, ne-a mai rugat tatăl lui Eugen.

Reprezentanții Direcției de Asistență Socială și Medicală din cadrul Primăriei Cluj-Napoca ne-au contactat în cursul zilei de ieri pentru a ne explica situația lui Eugen, așa cum o cunoșteau ei:

„El nu are niciun frate mai mic. Are un frate de 15 ani. Părinții trăiesc, tatăl lui vine la muncă la noi, ei au venit minim garantat și cantină. Ei locuiesc, într-adevăr, în Cantonului, dar nu au fost deloc afectați de incendiul de acum două săptămâni.”

După ce am mers la Pata Rât și am vorbit cu părinții lui Eugen, le-am comunicat și celor de la Direcția de Asistență Socială faptul că această familie afirmă că are 6 copii (din care unul major, ceilalți sub 18 ani), doar doi fiind declarați și înregistrați în evidențele Direcției.

„Noi mâine iarăși vom merge acolo. E posibil să nu fi declarat acești copii. Dar nu putem fi siguri că toți copiii aceia sunt ai lor. Livret de familie ei nu au, ca să avem un act oficial. Mâine, noi iarăși mergem să verificăm. Dar, declarația lor îi costă tot pe ei pentru că numărul mare de persoane din familie înseamnă cuantum mai mare al ajutorului social. Și, atunci, care e de fapt logica acestei minciuni? Nu este adevărat ce au afirmat, că noi am ști că au mai mulți copii. Este o problemă destul de gravă dacă el aduce venituri, veniturile nu sunt declarate, suntem într-un cerc vicios. El ar trebui să meargă la școală. Noi avem adeverință cum că merge la școală. Lucrurile sunt amestecate. Dar mâine vom avea date proaspete”, ne-au declarat reprezentanții Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

Ziar de Cluj va urmări situația acestei familii nevoiașe și vă vom ține la curent cu rezultatele verificărilor pe care le vor întreprinde angajații Direcției Sociale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *