Din oras

Esec: 10% din clujeni si-au incheiat politele obligatorii pentru asigurarea locuintelor

Doar 10% din proprietarii de locuinte din Cluj-Napoca si-au incheiat asigurarile obligatorii, potrivit datelor Pool-ului de Asigurare Importiva Dezastrelor Naturale (PAID). Pe de-o parte, clujenii sunt dezinteresati sa dea cate 20 de euro pe asigurarile pentru cutremure, in zona cea mai putin activa seismic a tarii, explica asiguratorii. Pe de alta parte, primariile nu dau amenzi, asadar proprietarii de locuinte nu sunt sanctionati si nu mai sunt constransi sa-si incheie politele obligatorii, potrivit Legii.

10% din proprietarii de locuinte din Cluj-Napoca si-au incheiat asigurarile obligatorii de locuinte, potrivit celor mai recente date furnizate de PAID. Potrivit sursei citate, in luna noiembrie 2013, la nivelul judetului Cluj sunt 12.719 de polite active, in conditiile in care numai in municipiul Cluj-Napoca sunt 147.000 de locuinte. Asiguratorii spun ca oamenii nu sunt interesati sa-si incheie asigurarile, pentru ca primariile nu aplica amenzi in cazul in care aceste polite nu se semneaza.

 “Clujenii nu-si mai incheie asigurari obligatorii, pentru cutremure, inundatii sau alunecari de teren. Nu se asigura nici macar cei din zonele de risc mai ridicate. Oamenii opteaza pentru asigurarile facultative, cei mai multi cu credite in banca si cu cesiune. Ei se gandesc asa: imi e de folos sau nu? Ma intreaba pe ce baza legala le propun o astfel de asigurare si cand se uita in jur si vad ca nimeni nu a primit amenda pentru ca nu si-a incheiat asigurarea obligatorie, refuza sa scoata cei 20 de euro din buzunar. Asigurarile facultative includ incendiile, exploziile, furturile, actele de vandalism si acopera si cutremurele si inundatiile, iar suma asigurata e de la 20 de mii de euro in sus”, a explicat pentru Ziar de Cluj, Angela N. un agent de asigurari cu experienta de peste 10 ani in domeniu.

In mediul rural, in judetul Cluj, au fost incheiate 4.257 de polite. Asigurarile obligatorii costa 20 de euro la cursul BNR, iar cele facultative depind de suma asigurata, dar si de vechimea constructiei din care face parte locuinta. Conform Legii 260/2008, nerespectarea de catre persoanele fizice sau juridice a obligatiei de asigurare a locuintelor, in conditiile prevazute de lege, constituie o contraventie, si se sanctioneaza cu amenda de la 100 la 500 lei. Primariile sunt cele care pot sa emita amenzi.  Primaria Cluj-Napoca nu a emis nicio amenda pentru nerespectarea Legii. Reprezentantii municipalitatii sustin ca nu pot sa dea amenzi, in conditiile in care companiile de asigurari nu fac informari corecte.

“Nu am dat amenzi. Mergem pe ideea ca asiguratorii sa-si faca treaba, iar companiile de asigurare, pe langa partea de asigurare sa faca si informarea oamenilor. Nu poti amenda un om care nu stie despre obligativitatea asigurarii locuintei. Asteptam sa treaca o perioada rezonabila si Consiliul de Supraveghere al Asigurarilor sa-si faca treaba”, a aratat purtatorul de cuvant al Primariei Cluj-Napoca, Oana Buzatu.

In primele 9 luni ale acestui an, gradul de cuprindere in asigurare a locuintelor din Romania a atins 47,1%, atat prin polite facultative cat si obligatorii, arata cele mai recente date furnizate de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF). Per total, in judetul Cluj, au fost incheiate 16.976 polite active.

Foto: contabil-bucuresti.biz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *