Sex

Erotism, somn si visare in doi

Chiar daca nu a avut loc inca actul sexual, a dormi in acelasi pat inseamna deja, intr-un oarecare sens, sa faci dragoste, pentru ca nu te culci si nu dormi alaturi de persoana iubita la fel cum se culca si dorm impreuna fratii cu surorile. Doua fiinte care sunt atrase  una de cealalta, care s-au ales, care se iubesc si care s-au hotarat sa doarma nu pot decat sa fie bulversate de voluptatea situatiei atunci cand se trezesc goale si atat de aproape una de cealalta. Va urma asaltul unui asupra celuilalt.

 

 

Atunci cand relatia in cuplu este optima, iar sexualitatea armonioasa, relatiile sexuale vor influenta somnul in mod favorabil. Placerile pe care le dau atingerile corpului (mangaieri, sarutari, luari in brate etc.) si mai ales atunci cand sunt extreme, sunt insotite si de importante secretii endomorfine, ale caror efecte sedative, anxiolitice si analgezice se cunosc de catre fiecare din noi. In plus, contactele multiple la nivelul pielii antreneaza, prin reflex, o relaxare a tensiunilor musculare.

 

 

Daca situatia in cuplu este insa una critica sau daca exista deficiente sexuale, activitatile erotice risca sa devina o sursa de conflicte, de insatisfactii, de anxietate, perturbari care pot genera si tulburari de somn. Pentru a putea dormi bine in doi, va trebui inainte de toate sa ne straduim sa rezolvam dificultatile relatiei de cuplu (comunicare) si sa trecem la rezolvarea neajunsurilor sexuale (impotenta, ejaculare precoce, anorgasmie etc.), fara a uita sa imbunatatim jocurile erotice. Cu alte cuvinte, arta de a dormi este indisociabila de arta de a iubi si de arta erotica.

 

 

Influenta somnului asupra sexualitatii este majora. In timpul somnului, mai precis in faza de somn paradoxal, se produce p turgestenta, o crestere a nivelului de sange in organele sexuale, la fel cum se produce si in starea de veghe, cand suntem excitati. In cazul femeii, afluxul de sange este specific clitorisului si vaginului, motiv pentru care secretia de mucoasa va avea un rol lubrifiant. Este posibila chiar declansarea unui orgasm. La barbat, fluxul sangvin va marca penisul, care va cunoaste o erectie mai mica sau mai mare si nu rareori se intampla sa aiba loc si o ejaculare, pe care stupiditatea unor timpuri obscure o numea “polutie nocturna”. Trezirea subiectilor nu se poate intampla decat rar, manifestarile despre care vorbind neavand de ce sa ne jeneze somnul. Aceste fenomene sexuale legate de somn se pot manifesta de la varsta de trei ani, prelungindu-se pana la nouazeci, sau chiar mai mult.

 

 

Intumescentele (organe excitate) in discutie apar mai ales in fazele de somn paradoxal care se situeaza intre miezul noptii si inceputul diminetii, repetandu-se asadar de trei-patru ori pe noapte. In cazul barbatului, intumescentele spontane si mai ales cea de dimineata (“trezire triumfala”), care este si cea mai intensa , pot fi considerate ca si un test pentru buna functionare a corpurilor erectile; daca erectile nocturne persista in cazul unui subiect impotent, atunci putem spune despre corpurile sale erectile ca nu sunt organic alterate si ca insuficienta lui de erectie este o afectiune de natura psihica.

 

 

In dormitor vorbim mult si despre nuditate. Nu o banalizati: folositi-va cu precautie de ea. Nu va expuneti corpul; atunci cand va aranjati, ca si cum celalalt nu ar fi acolo. Imbracatul, dezbracatul si toaleta se fac dincolo de privirea partenerului, pentru ca el sa nu devina indiferent fata de goliciunea dvs. Expuneti-va corpul dezgolit numai in momentele “aprinse”, cand va veti putea arata constient si fara nici o retinere / restrictie, prin miscari aprinse, salbatice sau ludice (dans, strip-tease etc.), pentru ca apoi sa va puteti darui in deplina libertate.

 

 

Dat fiind ca somnul paradoxal este si etapa in care se produc visele, am putea trage concluzia ca fiecare turgescenta este insotita si de vise erotice, lucru adevarat numai pentru 50 % dintre cazuri. Si, mai mult, in cazul acestora, natura sexuala a visului este de cele mai multe ori simbolica si nu explicita.

 

 

Visul are o mare importanta in ceea ce priveste sexualitatea. Pe de o parte, joaca un rol de compensare, pentru ca toate dorintele nesatisfacute se realizeaza in vis, ceea ce contribuie la echilibrul mental. Pe de alta parte, visul constituie pentru functia sexuala, la fel ca si pentru toate celelelate functii, un fel de revizie, de repetitie a programului genetic.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *