Analiza

Eparhia Reformată din Ardeal a dat lovitura în plină pandemie cu Hotelul Fidelitas. Criza COVID-19 a produs mișcări dramatice în TOPUL HOTELURILOR din 2020 comparativ cu 2019

Că pandemia a afectat grav sectorul HoReCa este deja un aspect arhicunoscut, mai ales că hotelierii și proprietarii de restaurante au semnalat de mai multe ori acest lucru. Hoteluri care în 2019 aveau profit de peste un milion euro au ajuns anul trecut la pierderi pe măsură. Foarte puține unități de cazare au reușit să se mențină pe profit în 2020, un an extrem de dificil pentru acest segment economic.

Ziar de Cluj vă prezintă o analiză a activității financiare a hotelurilor din Cluj pe anii 2019 și 2020. Unități de cazare care în anii precedenți reușeau cel mult să se situeze pe zero, au reușit anul trecut să obțină profit de sute de mii de euro. În schimb, hoteluri renumite, precum Grand Hotel Italia au „căzut” la pierderi de milioane de euro.

În 2020, s-a remarcat Eparhia Reformată din Ardeal care a reușit să facă un profit de peste 383 mii euro. Acesta este cel mai bun profit obținut de o firmă din sectorul hotelier, anul trecut, din județul Cluj spre deosebire de anul 2019 când Grand Hotel Italia a fost cel mai profitabil hotel din județ cu peste 1,3 milioane euro.

TOP HOTELURI PROFIT 2019

Locul 1 este ocupat de Grand Hotel Italia cu un profit net de peste 1,3 milioane euro. Anul trecut, afacerea italienilor din cartierul Bună Ziua a scăzut enorm și a ajuns la pierderi de peste 1,3 milioane euro. Doar în 2012, Grand Hotel Italia a mai mers la fel de prost.

Ziar de Cluj a scris în detaliu despre modul în care a fost afectat acest hotel de pandemie.

Citește și:

Grand Hotel Italia a scăzut enorm din cauza pandemiei. A raportat pierderi de 1,3 milioane euro, anul trecut și o scădere la jumătate a numărului de angajați

 

Locul 2 revine Hotelului Napoca cu un profit net de peste 806 mii euro. Anul trecut a fost și pentru Hotel Napoca dezastruos cu pierderi de peste 563 mii euro.

Ioan Ghiran a fost proprietarul Grand Hotel Napoca până în 2016, când a încetat din viață. Ulterior, afacerea a fost preluată de copii și de soție. Ioan Ghiran a cumpărat Grand Hotel Napoca în 1997. El a dezvoltat afacerea împreună cu soția Ana Maria și cu fiica Roxana. În plină criză economică, în anul 2008, a transformat hotelul de la 3 stele la 4 stele.

Citește și:

Dovada că pandemia face ravagii: Grand Hotel Napoca, de la al doilea cel mai profitabil hotel din județ, la pierderi de jumătate de milion de euro

Pe locul 3 se află Hotel Sunny Hill cu un profit de peste 514 mii euro. Firma Restoevents SRL care deține Hotelul Sunny Hill a reușit să se mențină pe profit și anul trecut când a declarat un câștig net de peste 41 mii euro. Firma este deținută în mod egal de Rodica și Eugen Tușa.

Locul 4 este ocupat de Sun Garden Resort cu un profit net de aproape 450 mii euro. 2020 a fost foarte prost și pentru acest hotel care a înregistrat pierderi de 88 mii euro. Compania este deținută de TI Trust Invest SA (95%) și Nicolae Căpușan (5%).

Pe locul 5 se află Hotel Paradis din cartierul Mărăști cu un profit net de aproape 429 mii euro. De la profit de sute de mii de euro, unitatea de cazare a „căzut” anul trecut la pierderi de aproape 175 mii euro. Hotelul este deținut de Paul Koncz (50%) și Melinda Roza Koncz (50%).

În clasament se mai află:

  • Goto Parking (profit net 281 mii euro și pierderi de peste 256 mii euro în 2020),
  • Hotel Gala (profit net de aproape 279 mii euro în 2019 și profit net de 17 mii euro în 2020),
  • Magnus Cogitandi Turda (profit net 271 mii euro în 2019 și 1300 euro în 2020),
  • Hotel Opal Cluj-Napoca (profit net 550 mii euro în 2019 și pierderi de peste 15 mii euro în 2020),
  • Hotel Pami (profit net aproape 190 mii euro în 2019 și aproape 87 mii euro în 2020).

TOP HOTELURI PROFIT 2020

Hotelul Fidelitas din Sfântu Gheorghe al Eparhiei Reformate din Ardeal ocupă locul I cu un profit net de peste 383 mii euro. Hotelul este deținut de firma Fidelitas Import Export Cluj-Napoca, al cărei unic asociat este Eparhia Reformată din Ardeal. În timp ce alte unități de cazare au căzut dramatic de la profit de sute de mii de euro la pierderi uriașe, Hotelul Fidelitas a reușit să obțină, în plin an pandemic, cel mai mare câștig din istoria sa. După cum se observă în imaginea de mai jos, ani la rând a declarat pierderi sau, cel mult, a fost pe zero.

Hotelul Sun Cluj-Napoca, deținut de Mariana Casian, ocupă locul 2 în clasament cu un profit net de peste 250 mii euro. A avut o cifră de afaceri de minus 11 mii euro. La fel ca în cazul Hotelului Fidelitas și Sun a avut un 2020 foarte bun în comparație cu anii anteriori când a declarat pierderi sau un profit nesemnificativ.

Pe locul 3 apare Apulum Turism SRL Cluj-Napoca, cu un profit net de peste 150 mii euro. Firma are asociat unic Tania Privee SRL Cluj-Napoca, controlată în mod egal de Lorena Beatrice Ciurtin şi Tania Elena Ciurtin, soţia şi respectiv fiica antreprenorului Raul Ciurtin.

Raul Ciurtin controlează indirect Apulum Turism SRL prin intermediul soției și al fiicei. În primăvara acestui an, a apărut informația potrivit căreia antreprenorul Raul Ciurtin va dezvolta în Cluj-Napoca un centru de evenimente şi un hotel de cinci stele în care investeşte 10 milioane euro.

Ciurtin este creatorul brandului Zuzu şi este implicat în mai multe businessuri de producţie din sectorul alimentar. Conform zf.ro, ansamblul va cuprinde un hotel de 50 de camere, două săli de evenimente şi un SPA. Proiectul va fi gata în a doua parte a lui 2022.

Locul 4 este ocupat de Previa SRL Cluj-Napoca, deținută de Gecse Francisc. Firma apare ca fiind proprietara restaurantului La Liga, dar are ca obiect de activitate și dezvoltarea și promovarea imobiliară, deci este foarte probabil ca profitul declarat anul trecut să fi fost obținut din imobiliare. Și firma Previa vine cu un profit de peste 111 mii euro, după ani consecutivi de pierderi.

Locul 5 revine firmei Bonfante CC Romania SRL Cluj, firmă deținută de Cristian Ioani (50%) și Florian Călin Pagu (50%). Compania a declarat un profit net de aproape 89 mii euro.

Următoarele locuri sunt ocupate de:

  • Hotel Pami (profit net 87 mii euro),
  • SC Eunicia SRL (profit net 80 mii euro),
  • Hotel Premier (profit net 74 mii euro),
  • Crama Haiducilor (profit net 64 mii euro – profit obținut cel mai probabil din administrarea imobilelor pe bază de comision sau contract),
  • Martin Solution SRL (profit net 43.700 euro).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *